Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
9. března 2007

Nevyjadřovat se v den zápasu k rozhodčím? Hodně nešťastné pravidlo!

Ve čtvrtečním zápase jednoznačně demonstroval, že je mužem na svém místě. Kapitán Slavie Josef Beránek byl právě tou osobou, která svým spoluhráčům pomohla v době, kdy to bylo nejvíce potřeba. Pohotovou trefou z šestapadesáté minuty rozhodl o tom, že Slavia svou složitou misi zvládla – v neděli se v Budvar Areně začíná vlastně od znova. „V Českých Budějovicích uděláme pro vítězství všechno,“ slibuje slávistickým fanouškům ikona týmu.

Konec zápasu byl dost hektický, po závěrečné siréně se na ledě strhla pořádná mela. Jak jste celou situaci vnímal vy?
Tak to většinou bývá. Do konce zbývaly dvě vteřiny, soupeř prohrával o jediný gól a měl buly v našem obranném pásmu. Navíc ještě k tomu hrál bez brankáře. My jsme za žádnou cenu nechtěli dostat gól, oni naopak toužili vyrovnat. V tu chvíli to jde na hranu – je to buď, anebo.

Vy jste se dostal do křížku s Michalem Hudcem, jak se celá situace seběhla?
Přesně nevím. Budějovičtí po nás okamžitě vyjeli a je jasné, že si to nenecháme líbit.

Jak jste reagovali, když zazněla závěrečná siréna, mužstvo už pomalu bylo na odchodu do šaten, ale čas se ještě zpětně vrátil o dvě vteřiny?
(rezignovaně) To by těch reakcí muselo dneska být... Byla to jen jedna z věcí, které se v zápase přihodily. Musíme to akceptovat, nic jiného nám ani nezbývá. Nemáme právo se k tomu vyjadřovat.

Pravidlo nevyjadřovat se k rozhodčím v den zápasu vás hodně drásá, že?
Je to hodně nešťastné pravidlo! Je škoda, že se k tomu nemůžeme po zápase vyjádřit, protože i rozhodčí jsou součástí hry. Nejde o to, že by si chtěl někdo neustále stěžovat, ale... Já vlastně ani nevím, kam až smíme zajít a kam ne. Vždycky někdo určí, za co bude pokuta, co už překročilo povolenou mez. Je to zvláštní... Takže se nezlobte. Zeptejte se mě až zítra.

Za rozhodčími jste několikrát v průběhu zápasu přijel a debatovali jste. Co jste se jim snažil vysvětlit?
Já jsem se jim nesnažil nic vysvětlovat. Byl bych spíš radši, kdyby... (odmlčí se) Nevím, jestli to můžu říct, nebo ne. Nerad bych přišel o peníze.

Přepadala vás v těchto chvílích bezmoc?
Bezmoc tam byla. Spíš bych rád věděl,... ne já to fakt nechci komentovat. (Opět se na nějakou chvíli odmlčí) Pro nás není jednoduché hrát podle nějakých pravidel, když... Taky bychom byli rádi, kdyby nám někdo určil jednotná pravidla, která by se opravdu dodržovala. Je pak těžké se něčemu přizpůsobovat, když vlastně ani nevíte čemu.

Mohou se podle vás emoce přenést i do dalších zápasů?
Je to možné. Když vedete 2:0 na zápasy, je to celé mnohem víc v klidu. Ale je značný rozdíl, jestli je stav na zápasy 1:3 nebo 2:2. Emoce k tomu patří. Když jsou zápasy vyrovnané, je mnohem pravděpodobnější, že ty další budou vypjatější.

Vnímáte urážky českobudějovických příznivců, kteří na vás od prvního utkání série vulgárně pokřikují?
Ve fotbale jsem viděl, jak byl Řepka potrestán za zdvižený prostředníček, který ukázal na fanoušky soupeře. Přitom je naopak normální, že diváci řvou na celou halu, že je některý hráč č... Sportovci si to mají nechat líbit a jsou za stejnou věc pokutováni. Přijde mi, že je to nefér. Ty jsi sportovec, ty musíš jít příkladem, tak musíš držet hubu. Naopak ostatní si k tobě můžou dovolit cokoliv? Tomu fakt nerozumím!

Nemáte tedy občas problém se udržet?
Co já s tím můžu dělat?! Vždyť lístek si může koupit kdejaký primitiv. Nemůžu ovlivnit, aby na hokej chodili jen normální lidi. Zabývat se tím, že na hokej chodí zakomplexovaní lidé? To nejde.

Vraťme se radši zpět k dění na ledě. Čtvrteční zápas byl mnohem náročnější než o den předtím, že? Stav byl neustále vyrovnaný, do poslední minuty nebylo jasné, kdo z týmu nakonec vítězství urve.
Zápas byl velmi podobný tomu prvnímu na ledě Českých Budějovic. Akorát s tím rozdílem, že ve čtvrtek to mělo šťastný konec pro nás. I z toho úvodního duelu jsme měli dobrý pocit, akorát se nám nepovedly samostatné nájezdy. Naše středeční výhra 6:1 byla zase podobná nedělnímu zápasu v Budvar Areně, který jsme nezvládli. Když jakýkoliv mančaft vstřelí tři rychlé góly, má potom samozřejmě navrch a pro soupeře je velmi obtížné tento náskok smazat. Zvlášť v play-off. Jednou to postihlo nás, podruhé zase Budějovice. Od čtvrtečního zápasu jsme očekávali, že bude mnohem vyrovnanější, což se také potvrdilo. O výsledek jsme se se soupeřem neustále tahali, vždyť to pokaždé bylo maximálně o jeden gól a i obraz hry byl nesmírně vyrovnaný. Jak už jsem řekl, dopadlo to nakonec lépe pro nás.

Vítězný gól jste nakonec vstřelil necelých pět minut před koncem právě vy. Zády k brance jste bekhendem trefil puk, který skončil přesně nad ramenem bezmocného Romana Turka.
Takové góly jsou častokrát o náhodě. Před brankou totiž většinou bývá hodně lidí, tak puk chcete jen nějak hodit na branku. Někdy to vyjde, jindy trefíte hned prvního protihráče. Jarda Bednář to nahazoval od modré, já jsem stál zády k Turkovi, tak jsem to zkusil. V této situace se to zrovna povedlo. Sám jsem ani nejdřív nevěděl, že to je gól. Až když jsem viděl kluky, jak se radují, bylo to jasné i mně.

V obou domácích zápasech vás několikrát skvěle podržel Lukáš Hronek, který do play-off nastupoval z pozice dvojky. Jak hodnotíte jeho výkony?
Je to výborný! Už v základní části odchytal skvělé zápasy. Ale ani Adam Svoboda nechytal špatně. Trenéři se ale rozhodli pro určitou změnu, a tak teď dostal přednost Lukáš, který to opravdu zvládl na jedničku.

HC Mountfield po celý zápas hodně kousal a zlobil, nejednou vás zavřel v obranném pásmu a vytvářel si nadějné příležitosti. Proti středečnímu utkání docela změna...
Věděli jsme, že proti tak dobrému soupeři, jakým jsou České Budějovice, nebudeme opakovaně vyhrávat o pět gólů. Všichni víte, jak silný je Motor v letošní sezoně. Nikdo tedy nemůže čekat, že to pokaždé bude jednoznačná záležitost. Vždyť celou sezonu s nimi hrajeme velmi vyrovnané zápasy a tak tomu bude i nadále.

V neděli je na programu pátý zápas. Myslíte si, že případná třetí výhra v řadě by mohla Jihočechy zlomit?
Tohle nějak neřešíme. Musíme hrát tak, abychom každý zápas zvládli co nejlépe.

Na ledě Budějovic jste i v součtu se základní částí v této sezoně ještě nevyhráli. Věříte, že to nyní konečně vyjde?
Uděláme pro to všechno. Že jsme tam ještě nevyhráli? Třeba v základní části hrály Budějovice dost v klidu, protože měly nahráno. Naopak my jsme se honili za každým bodem. Ale vezměte si, že hned dvakrát jsme tam prohráli až po samostatných nájezdech. Že by se nám tam tedy až tolik nedařilo, se říct nedá.

Foto: © Michael Mareš

Autor Jan Škvor
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video