Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
14. června 2007

Co dnes dělají mistři ligy 2002/03? (II.)

Už je to čtyři roky, co fanoušci Slavie slavili spolu s hráči první a zatím i poslední zisk mistrovského titulu. Od té doby sice slávisté hráli ještě dvakrát ve finále play-off, pokaždé však skončili na druhém místě. Co dnes dělají hráči, kteří v sezóně 2002/2003 slavili na ploše pardubické ČEZ arény po vítězství v dramatickém sedmém finálovém duelu? Druhý díl našeho miniseriálu se věnuje útočníkům.
Co dnes dělají mistři ligy 2002/03? (I.)

Po zisku mistrovského titulu odehrál Milan Antoš v červenobílém dresu i následující dvě sezony. Ač je mezi fanoušky znám a oblíben především pro svoji bojovnou hru, posbíral v tomto období i slušnou porci kanadských bodů. Poslední dva roky pak sedmatřicetiletý forvard odehrál mimo svůj domovský klub a přičichl k první lize. Ústecký trenér Pavel Hynek si jej vyhlédl jako jeden ze základních kamenů pro boj o extraligu a generální manažeři obou celků se nakonec dohodli na dvouročním hostování. "Je to typ, který si Pavel Hynek přál a je skvělé, že se nám jej podařilo udělat. Je to hráč do kabiny, bojovník," radoval se ústecký manažer David Šaffer. Nově vytyčenému cíli se Antoš přiblížil hned ve své premiérové sezoně na severu Čech, spanilou jízdu Ústeckých lvů ale ukončil v baráži extraligový outsider ze Vsetína. Milan Antoš nasbíral přes 30 kanadských bodů a podobně se mu dařilo i v sezoně letošní, kdy byl jeho tým díky úpravě pravidel barážové loterie ušetřen.

Osud Josefa Beránka není našemu fandovi nutné nijak obsáhle připomínat. Od svého návratu ze zámoří v roce 2001 neoblékl jiný dres než ten slávistický a stal se jasným tahounem týmu. Hned po mistrovské sezoně si vystřílel titul nejproduktivnějšího hráče ligy a jeho formy si nemohli nevšimnout reprezentační trenéři. Na světovém šampionátu v Praze a Ostravě vstřelil Josef Beránek dvě branky a na další dvě přihrál.

Slávistický odchovanec Radek Dlouhý nevzpomíná na rok 2003 pouze jako na rok mistrovský, ale také jako na období, kdy se definitivně zabydlel v kádru áčka. Zatímco v předchozích sezonách ještě tu a tam koketoval s nižšími soutěžemi, celkem 15 bodů Radkovi zajistilo pevné místo v sestavě. O rok později si zahrál i v reprezentaci o pohár pivovaru Baltika a na Švédských hokejových hrách. Po sezóně 2006/07 své působení ve Slavii ukončil. Deník Aha! před časem uvedl, že má Dlouhý namířeno do Českých Budějovic, ale tato informace zatím nebyla nikým potvrzena.

Po úspěšné sezoně ve Slavii upřednostnil Radek Duda nabídku ze zahraničí a zamířil do Kazaně. Ruské angažmá mu však nevyšlo dle představ, příliš si nerozuměl s trenérem a zbrzdilo jej i zranění ramene, které si přivodil v utkání za reprezentaci. Vyhlášený tvrďák se vrátil do české extraligy a na Slavii podepsal nový dvouletý kontrakt. Ač v zahraničí dle svých slov ztratil mnoho ze své impulsivnosti, dále kromě kanadských bodů pilně sbíral i trestné minuty. Letos Radka Dudu zlákalo opět zahraničí. Působení ve švédském Malmö pro něj sice skončilo fiaskem, náladu si však spravil ve finském Tampere, se kterým doputoval až do čtvrtfinále. "V zahraničí bych chtěl zůstat tak dlouho, jak jen to bude možné," přiznává Radek v rozhovoru pro hokej.cz. V příští sezóně možná bude působit v ruském klubu Amur Chabarovsk.

Ve vyřazovacích bojích na cestě k mistrovské trofeji pomohl Slavii sice Jan Fadrný dvěma brankami, z nichž jedna byla dokonce vítězná, dále se mu již ale nedařilo. V nové sezoně zaostal za očekáváními vedení a byl vyměněn do Českých Budějovic za Michala Vondrku. Jihočeši se po nepovedené sezoně propadli do první ligy, a přestože se mezi elitu vrátili již za rok, Jan Fadrný se již v nejvyšší soutěži neuchytil. Vystřídal několik provoligových klubů, z nichž se mu asi nejvíce dařilo v Mladé Boleslavi, kde v sezoně 2005 / 06 nasbíral 33 bodů. V závěru sezóny se vrátil do extraligy, sezónu dohrál ve Vsetíně. Po jejím skončení podepsal dvouletou smlouvu s opcí. Co se stane v příští sezóně s hokejovým Vsetínem však není jasné.

Angažmá ve Slavii Praha je zatím nejdelší a nejúspěšnější v hokejové kariéře Davida Hrušky a dává zapomenout na jeho někdejší pověst problémového hráče. Mistrovský titul si doslova vydřel, když v play off nastupoval s dlahou na zraněné ruce. Roli střelce pak začal naplňovat především v následující sezoně, kdy po boku Beránka a Supa nasbíral celkem 46 kanadských bodů. Tomuto číslu se již sice David Hruška v dalších ročnících nepřiblížil, přesto stále zůstává hráčem, před kterým se soupeři Slavie musí mít na pozoru.

Společně s Dlouhým a Kopeckým patřil Petr Jaroš do útoku mladíků, který v mistrovské sezoně zpestřil a oživil hru Slavie. V následujícím ročníku dostával pravidelně šanci, ve 40 zápasech zaznamenal 6 bodů, ale závěr soutěže odehrál v Karlových Varech výměnou za brankáře Fraňka. V dalších sezonách si Petr Jaroš zahrál extraligu nejdéle v Kladně, spíše se však objevoval na soupiskách prvoligových celků. Závěr sezóny strávil dokonce ve druholigových Benátkách nad Jizerou, s nimiž bojoval o postup do první ligy, ale nakonec v rozhodujícím utkání Benátky prohrály s Mostem.

Klubový odchovanec Jakub Klepiš je hokejistou, na kterou může slávistická líheň mladých talentů být opravdu hrdá. Ve svém prvním roce v áčku Slavie nejenže hned dosáhl na mistrovský titul, ale na nováčka nasbíral i slušnou porci bodů (2+6). V další sezoně se dostal již do stálé sestavy a svůj bodový zisk ještě vylepšil. Mladá naděje nezůstala skryta zraku trenérů mládežnických výběrů ani zahraničních skautů. Premiérovou sezonu za mořem odehrál Jakub v AHL za Portland a v sezoně 2005 / 06 si splnil svůj sen, když v dresu Washingtonu nastoupil ke svému prvnímu zápasu NHL. A nástup to byl parádní, Jakub se hned uvedl brankou. "Všichni mi pak říkali, že jsem to udělal mazácky, jako bych hrál NHL deset let. Mně to v tu chvíli nepřišlo, sám jsem si ani neuvědomoval, že jsem dal první gól," líčí Jakub své bezprostřední pocity. V dalších utkáních nejprestižnější soutěže světa se již neprosadil, více příležitostí však zde dostal letos a odvděčil se 10 body (3+7). Paralelně nastupoval Jakub i v nižší soutěži za klub Hershey Bears, který i díky jeho 14 bodům v play off doputoval až do finále, kde podlehl Hamiltonu.

Podobně jako Dlouhému a Jarošovi zajistil sympatický výkon jejich útoku Milanu Kopeckému stálé místo v kádru Slavie. Kromě červenobílého dresu však vyzkoušel i několik hostování, uplynulou sezonu odehrál v Litvínově, kde nevynechal jediný zápas základní části a nastřádal 12 bodů.

Za mistrovským titulem si Aleš Krátoška pouze odskočil z Plzně, kam se po skončení sezony vrátil zpět z hostování. V Praze však zanechal více než dobrý dojem a v polovině sezony následující jej Slavia získala, opačným směrem putoval Roman Málek. Za svou produktivitou z minulého ročníku však Aleš zaostával a na začátku sezony 2004 / 05 odešel do Karlových Varů. Putování hokejového cestovatele pokračovalo do Českých Budějovic a uplynulou sezonu odehrál Krátoška v dresu norského Trondheimu.

Petr Kukla se v nejvyšší soutěži neprosadil. V mistrovské sezoně odehrál za Slavii 10 zápasů a nenasbíral v nich ani bod. Po odchodu se objevoval především v nižších soutěžích, Havlíčkovu Brodu pomohl k postupu do 1. ligy. Loňskou sezonu zakončil v Prostějově a měl by zde pokračovat i příští rok.

Podobně pokračuje hokejová kariéra Zbyňka Nováka. Nejvyšší soutěž mužů si kromě Slavie již nikde nezahrál a působil v nižších či mládežnických soutěžích. Poslední dvě sezony absolvoval v dresu druholigové Kobry Praha, kde se mu střelecky daří.

Petr Sailer odehrál za Slavii jen krátké období, když zde působil na hostování. "Ve Slavii je velká konkurence, v podstatě tam je pět kompletních útočných formací. Pro mě osobně bylo úspěchem, když jsem se dostal do základu. Na led jsem se dostával docela často, i když to bylo hodně vyčerpávající," hodnotil své pražské vystoupení. Přestup ikony českobudějovického klubu se Vladimíru Růžičkovi vyjednat nepodařilo, Petr upřednostnil novou nabídku z Budějovic. Se svým domovským klubem tak dnes jednatřicetiletý útočník prožíval dobré i zlé – od prohrané baráže a sezoně v první lize až po účast v extraligovém semifinále v posledních dvou sezonách.

Začínal v dresu městského rivala, ale od sezony 1996 / 97 neoblékl Michal Sup kromě reprezentačního úboru jiný dres než slávistický. Bodově se mu nejvíce vydařila sezona po získání titulu, kdy s Beránkem a Hruškou překonali snad každého gólmana. Kromě produktivity zdobí Michala Supa i obrovská odolnost proti zraněním, v posledních třech sezonách nevynechal ani jeden zápas.

Za Slavii odehrál Adam Šaffer čtyři roky, ale herní pohodu a stálé místo v sestavě zde nenalezl. Sezónu po zisku titulu začínal ve Slavii dokonce jako kapitán.... Uprostřed sezóny však byl uvolněn do Plzně, která hledala herní pohodu. V Plzni ho sice vedení veřejně chválilo, ale ne vždy se vešel do základní sestavy a téměř polovinu utkání odehrál na hostování v Ústí nad Labem. Zde podepsal i smlouvu na následující dvě sezony.

Marka Tomicu si Slavia vybrala z jihlavské juniorky a udělala dobře. Každým rokem se dnes šestadvacetiletý útočník zlepšuje a v sezoně 2005 / 06 dokázal nasbírat celkem 31 bodů. Loni jej však zbrzdilo zranění z přípravného zápasu, které si vyžádalo operaci. Svým návratem pak zavelel celému mužstvu k vzestupu z extraligového suterénu.

Autor Michal Slavík, David Schlegel
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více