Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
19. června 2007

O víkendu proběhne vstupní draft NHL

22. – 23. června 2007 se v americkém Columbusu (Ohio) uskuteční vstupní draft NHL. Dějištěm bude Nationwide Arena – domovská hala týmu Columbus Blue Jackets, jehož dres oblékají i Češi David Výborný a Rostislav Klesla. V žebříčku evropských hráčů figuruje i pět mladých hokejistů Slavie: Vladimír Růžička, Lukáš Lang, Jiří Jebavý, Petr Stoklasa a Marek Indra.

Draft začíná v pátek 22. června v 19 hodin místního času (ČR 02:00h) prvním kolem a pokračuje v sobotu 23. června od 10 hodin místního času (ČR 17:00h) dalšími 6 koly. Během 7 kol tak může všech 30 klubů NHL vybírat mezi nadějnými hráči. Pořadí, určující právo výběru, je dáno výsledky v uplynulé sezóně a následnými výměnami, které bývají součástí hráčských trejdů. V prvním kole tak obvykle začíná s volbou nejslabší tým soutěže, poslední pozice patří držiteli Stanley cupu.

Pořadí týmů na draftu v prvním kole:
1. Chicago, 2. Philadelphia, 3. Phoenix, 4. Los Angeles, 5. Washington, 6. Edmonton, 7. Columbus, 8. Boston, 9. St. Louis, 10. Florida, 11. Karolina, 12. Montreal, 13. Toronto, 14. Colorado, 15. Edmonton (výměnou od NY Islanders), 16. Anaheim (od Tampy Bay), 17. NY Rangers, 18. Calgary, 19. Minnesota, 20. Pittsburgh, 21. Phoenix (od Dallasu), 22. Montreal (od San Jose), 23. Philadelphia (od Nashville), 24. St. Louis (od Atlanty), 25. Vancouver, 26. St. Louis (od San Jose, to od New Jersey), 27. Detroit, 28. Washington (od Buffalo), 29. Ottawa, 30. Edmonton (od Anaheim)

Samotného draftu se účastní více než 3000 návštěvníků a také více než 500 zástupců tisku, televize a rádia. Stejně jako v loňském roce ani letos není zcela jednoznačné o kterém hráči budou média nakonec referovat jako o „jedničce“ draftu. Největšími favority první volby jsou kanadský centr Kyle Turris a americké pravé křídlo Patrick Kane. Velkou šanci má i kladenský odchovanec, sedmnáctileté pravé křídlo Jakub Voráček, hrající QMJHL v Halifaxu.

Hokejisté na na prvních 3. příčkách v žebříčcích CENTRAL SCOUTING SERVICE:

Hráči Severní Amerika
1 Kyle Turris, BCHL, BURNABY, centr
2 Patrick Kane, OHL, LONDON, pravé křídlo
3 James van Riemsdyk, USDP, USA U-18, levé křídlo
..
7 Jakub Voráček, QMJHL, HALIFAX, pravé křídlo

Gólmani Severní Amerika
1 Jeremy Smith, OHL, PLYMOUTH
2 Trevor Cann, OHL, PETERBOROUGH
3 Antoine Lafleur, QMJHL, PEI

Hráči Evropa
1 Alexei Cherepanov, RUS, OMSK, pravé křídlo
2 Mikael Backlund, SWE, DIV I. VASTERAS, centr
3 Lars Eller, SWE, U20 FROLUNDA, centr/křídlo

Gólmani Evropa
1 Joel Gistedt, SWE, FROLUNDA
2 Mark Owuya, SWE, U20 DJURGARDEN
3 Marek Benda, CZE U20 KARLOVY VARY

Kdo byl jedničkou draftu v posledních třech letech:
2006 Erik Johnson (St. Luis)
2005 Sidney Crosby (Pittsburgh)
2004 Alexander Ovečkin (Washington)

Junioři Slavie


Celý jeden útok by mohl vzniknout z juniorů Slavie, kteří se ocitli v hledáčku skautů pro letošní NHL draft. Nejvýše si stojí centr Vladimír Růžička (15. místo), dalšími v pořadí jsou obránci Lukáš Lang (43.) a Jiří Jebavý (48.), levé křídlo Petr Stoklasa je na 61. místě a osmou desítku uzavírá pravé křídlo Marek Indra.

Vladimír Růžička
Útočník, *17.2.1989, pořadí v žebříčku skautů: 15.
Syn hokejové legendy a v současné době generálního manažera Slavie podědil velké množství talentu a v nadcházející sezóně by se mohl výrazněji prosadit v A týmu pražské Slavie. V základní části juniorské ligy si v 37 zápasech připsal 58 kanadských bodů, což mu stačilo na prvenství. Hořkou zkušenost získal letos na MS 18, kde čeští reprezentanti poprvé v historii sestoupili z elitní skupiny mistrovství světa do divize I.

Lukáš Lang
Obránce, *14.10.1988, pořadí v žebříčku skautů: 43.
Nejstarší z draftovaných slávistů zaznamenal v posledním roce velké zlepšení. Před sezónou si zahrál několik přátelských zápasů za áčko a nevedl si špatně. S ideální postavou pro obránce funguje především jako defenzivnější hráč. V letošní sezóně však několika dobrými průniky předvedl, že má šikovné ruce a ani hra dopředu mu není cizí. V uplynulém ročníku vstřelil 5 branek a na deset jich přihrál.

Jiří Jebavý
Obránce, *17.3.1989, pořadí v žebříčku skautů: 48.
Urostlý obránce patří už dlouhou dobu k tomu nejlepšímu co zadní řady slávistické mládeže nabízejí. Spolu s Vladimírem Rothem vytvořil první obranou dvojici jak ve Slavii, tak i na šampionátu osmnáctek. Již loňskou suchou přípravu strávil s hlavním týmem a trenér Růžička mu chtěl dát šanci v áčku. Ovšem smolný start Slavie sezóny přibrzdil většinu talentovaných juniorů. V dresu a-týmu zasáhl do třech zápasů. Jiří Jebavý hraje tvrdě, ovšem i čistě. Na trestné lavici ho příliš často neuvidíte. Letos za juniorku přihrál na 17 gólů a 3 vstřelil sám.

Petr Stoklasa
Útočník, *18.4.1989, pořadí v žebříčku skautů: 61.
Poctivý hráč, který se nejčastěji objevuje na pozici středního útočníka či levého křídla se letos celkem trápil v koncovce. Na MS 18 ve Finsku odehrál turnaj ve druhé řadě s Romanem a Voráčkem a připsal si jednu asistenci. Předloňský kapitán dorostu letos v juniorech vstřelil 4 góly a na 8 přihrál.

Marek Indra
Útočník, *11.4.1989, pořadí v žebříčku skautů: 80.
Vyhovuje mu tvrdá hra a od soupeřů si nedá nic líbit. Pravé křídlo slávistické juniorky přišlo o účast na letošním MS 18 až pár dní před odjezdem. Hráč, se kterým trenér Pešout počítal, se nezúčastnil ostudného sestoupení s elitní skupiny díky zdravotním problémům. Poctivý sběrač trestných minut neměl nejlepší sezónu a v 41 zápasech nasbíral pouze 10 bodů za 6 branek a 4 asistence.

Přehled draftovaných Slávistů za poslední 3 roky:
2004 – Michal Birner (116.) – St. Louis
2005 – Vladimír Sobotka (106.) – Boston
2006 – nikdo

Autor Martin Prokop
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více