Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
27. července 2007

JIŘÍ DOLEŽAL: Bojujeme o místa v týmu

V minulé sezóně patřil Jiří Doležal k největším překvapením ve slávistickém dresu. Syn slavného otce Jiřího Doležala staršího jasně ukázal, že není už jen talentem do budoucna, nýbrž aspirantem na základní sestavu. Hrál většinou ve čtvrté lajně, přesto na sebe dokázal výrazněji upozornit, především střelecky. Síla mu došla až v play-off, kde si nepřipsal ani jeden bod v kanadském bodování. Nyní nabírá sílu na novou sezónu a věří, že se stane platným členem týmové posádky.

Jiří, v neděli jste se Slavií vstoupil do nejpříjemnější části přípravy na novou sezónu, tréninku na ledě. Těšil jste se hodně?
Určitě, na led se vždycky těším moc. Jsem zvědavý, jak bude probíhat jak bude probíhat celá příprava, zatím docela dost trénujeme, takže to bude zajímavé.

Kádr prošel řadou změn, odešel třeba Vladimír Sobotka, váš kamarád a parťák, se kterým se vám ve čtvrté lajně náramně dařilo. Bude těžké ho nahradit?
Vláďa je hodně šikovný hráč, šel to zkusit do NHL, jestli mu to vyjde. Já doufám, že jo a přeji mu štěstí, aby mu to tam šlo. Nahradit ho? Každý je nahraditelný, uvidíme, uvidíme s kým budu hrát a jestli vůbec budu hrát.(smích)

To jsem se chtěl právě zeptat, jestli už víte s kým budete hrát ve formaci.
Ne, to ještě nevím. Trenéři musí nejdřív seskupit tým, zatím nějak trénujeme, ale nevím, jestli to bude už konečné. Bojujeme o místo v týmu.

Minulou sezónu jste začal v tehdy ještě druholigovém Baníku Most, kde se vám výborně dařilo a brzy jste se vrátil do Slavie. Jak na to vzpomínáte?
Samozřejmě kladně, mně se tam líbilo, příjemní lidé i prostředí, super kluci v kabině… Navíc se i dařilo, celému mužstvu se dařilo, já jsem tam byl tedy jen ze začátku, ale kluci postoupili do 1. ligy, s čímž se do celé sezóny šlo, že se chce postoupit, a to se podařilo. Vzpomínám na to jen v dobrém.

Je nějaká šance, že vás fanoušci uvidí v Mostě i v příští sezóně?
Tak to nevím, to si musí vyřešit manažeři mezi sebou, ale teď, když probíhá spolupráce s Havlíčkovým Brodem, tak myslím, že asi ne.

Zkuste porovnat druhou ligu s extraligou. V čem je podle vás největší rozdíl?
Určitě v rychlosti nebo v myšlení těch hráčů. V extralize se udělá jedna chyba a je to hrozně moc vidět. Třeba v druhé lize ta chyba zanikne, není tak zřetelná. Hlavní rozdíl je asi ale v té rychlosti.

Pojďme zpátky ke Slavii. V Sazka Areně se zúží hrací plocha. Kdo s tímto nápadem přišel? Hráči nebo vedení?
Přišlo s tím vedení a zeptalo se nás, jestli s tím budeme souhlasit. To kluziště bude stejné jako v Edenu, což si myslím, že je dobré, když je tréninkové hřiště stejné jako zápasové. Měla by to být pro nás jedině výhoda.

Jak se těšíte na Hokejový pohár? Vítáte to víc než přátelská utkání?
Ano, bude to mít lepší nasazení než přípravný zápas. Navíc tam o něco půjde, takže to jedině vítám.

A teď z jiného soudku. Váš otec, Jiří Doležal st., byl slavným útočníkem Slavie, jak on sleduje vaši kariéru?
Sleduje, byl na některých zápasech, snaží se mi hlavně poradit, když vidí nějakou chybu, tak mi ji řekne, a to je pro mě jen dobře. Doma se o tom pobavíme, nechám si to vysvětlit.

Není k vám někdy příliš kritický?
Já nevím, už to mám takhle od malička a jsem na to zvyklý. Beru to jen jako přínos. Nijak mi to nevadí.

On si dokázal získat srdce slávistických i sparťanských fanoušků. Neláká vás něco podobného?
Tak to už je spíš otázka pro budoucnost, navíc já na Spartě začínal, a přešel sem do Slavie, táta taky tam a pak byl tady, trénoval tu a teď trénuje na Spartě. Takový je hokej, přecházíte tam a zase zpátky.

Měl jste někdy nějaký vzor? Třeba v NHL?
(přemýšlí) No, vyloženě vzor asi ne. Líbí se mi spousta hráčů, ale vzor nemám žádný.

A co váš volný čas? Jaké máte koníčky?
Teď jsem začal chodit na golf, to mě docela chytlo. Jinak rád hraji tenis, na ten chodím s kamarádem a dost mě baví. Skoro jako každý jiný sport.

Otázka na závěr, nedávno jste oslavil jednadvacáté narozeniny….
dvaadvacáté…

Promiňte, to jsem vám o rok ubral…
(smích) To by bylo fajn.

Jaký dárek byste si přál do příští sezóny?
Přál bych si co nejvíce bodů, aby nám to šlo a abychom došli co nejdál v play-off. To by mi stačilo.

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více