Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
7. srpna 2007

Těžko jsem v našem výkonu hledal slabiny, libuje si Svoboda

V prvních dvou třetinách hrál zápas, který brankáři příliš v lásce nemají. Střely, které na něj během úvodních čtyřiceti minut šly, byste spočítali na prstech dvou rukou. Přesto se Adam Svoboda dokázal maximálně zkoncentrovat a všechny pokusy soupeře pochytal. Inkasoval až v poslední třetině, přesto i v ní svému týmu častokrát vydatně pomohl. „Strašně mě těší, jak výborně jsme celý zápas odehráli,“ liboval si bezprostředně po utkání s budějovickým Mountfieldem.

Adame, za stavu 3:0 to vypadalo na poměrně jednoznačnou záležitost, o vítězství jste se ale nakonec museli strachovat až do konce. Proč?
Je fakt, že za první dvě třetiny na mě šlo snad jen sedm střel. Musím uznat, že jsme celý zápas odehráli výborně. Hlavně odzadu. A ty dva inkasované góly? To byly v podstatě vlastňáci. Jednou to nešťastně trefilo Karolka (Karola Slobodu – pozn.aut.), podruhé šel zbytečně Sklenda (Jakub Sklenář – pozn.aut.) do střely, která šla po ledě. Vždycky si to zkomplikujeme sami. Ale je to příprava. Právě v ní se musíme tyhle věci naučit. Ale musím zopakovat, že zápas byl z naší strany výborný. Horko těžko v něm hledám slabiny.

Nepřemýšlel jste v průběhu třetí třetiny nad případným čistým kontem?
Ne, v přípravě ne. Důležité je vítězství. Soustředil jsem se spíš na jiné věci. Některé z nich, jako třeba pohyb v brankovišti nebo práce z holí, byly dobré. Stále tam ale jsou maličkosti, které se během měsíce, než začne extraliga, dají doladit.

Zápas s Mountfieldem byl pro Slavii třetím přípravným střetnutím. Pozorujete, že mužstvo působí zápas od zápasu sehranějším dojmem?
Už je to klidnější, není to taková holomajzna jako na začátku. Dáme si už přihrávku do hole, ačkoliv v tomhle vedru nebyl led nic extra. Musím ale pochválit ledaře, protože na to, že je srpen, jsem v tomto období dlouho nezažil takhle kvalitní led. Zlepšení je ale určitě znát, na ledě se připravujeme už čtrnáct dní. Trochu se začíná kupit únava, tak snad nám vydrží třísla a úpony, abychom se mohli dobře připravit na ligu.

S Vitali Taskinenem se v brance zatím střídáte po jednom odehraném zápase. V pátek se na soupisku do pole nevešel Rataj, včera zase stáli Sup s Borovanským. Můžete prozradit úmysl trenérů s nasazováním jak brankářů, tak hráčů do pole?
U útočníků je to jasné. Je jich tady čtrnáct, na soupisku se jich vejde jen dvanáct. Takže se nějakým způsobem budou točit. Co se týče gólmanů, budeme se nejspíš střídat po odehrání celého zápasu. Myslím, že je to optimální. Jak pro Vitaliho, tak pro mě je lepší chytat celý zápas, protože pro střídajícího brankáře je vždy nepříjemné naskočit do rozehraného zápasu. Navíc hrozí nebezpečí, že si můžete něco udělat. Prostě to není takové, jako když chytáte od začátku.

Vzpomněl jste si, ať už před zápasem nebo v jeho průběhu, na prohrané čtvrtfinále z uplynulé sezóny?
Lhal bych, kdybych řekl, že ne. Věděl jsem, že mají výborně střílející beky. Nic na tom nemění, že jich před sezónou pár odešlo. Teď jsme si je ale zaplaťpánbůh pohlídali, moc toho neměli. Spíš vůbec nic. Budějovice ale mají dobré mužstvo. Asi jako každý tým jsou v současné době v zátahu, takže nějaká únava se projevila. Proto se neprosadili. Ještě větší příčinou ale byla naše bezvadná hra.

Emoce už ale byly pochopitelně menší než v průběhu play-off. Ačkoliv koncem zápasu se na ledě přeci jen trochu přiostřilo...
I v přípravných zápasech panují emoce. Únava se totiž kupí a člověk je pak podrážděnější. Jak na ledě, tak v normálním životě. Zápasy v rámci Tipsport Hockey Cupu mají navíc větší náboj než jen pouhé přáteláky.

Chtěli byste skupinu Tipsport Hockey Cupu vyhrát a postoupit tak dále?
Určitě by to bylo pěkné. Je za to i nějaká finanční odměna. Ale už jen kvůli prestiži... Jsou to spojené nádoby. Budeme-li vyhrávat, sebevědomí budeme mít nahoře. Z toho pak plynou body, díky kterým se můžeme probojovat dál.

Po čtvrtečním zápase s Plzní vás v sobotu čeká zápas v Norimberku proti místním Ice Tigers. Jak se na tento zahraniční „výlet“ těšíte?
Ještě nevím, jaká bude sestava, ale pokud bych chytal, samozřejmě se těším moc, protože jsem v Norimberku strávil krásný rok. Myslím, že německá liga je nesmírně kvalitní. Působil jsem tam v době, kdy v NHL panovala výluka. Spousta kanadských hráčů odešla do Německa, což ještě zvýšilo rychlost a důraz tamější ligy. Navíc Norimberk je pro život i hokej nádherné město. Na cestu do Norimberku se tedy nesmírně těším.

Už jste říkal, že led byl vzhledem k panujícímu počasí připraven výborně. Jaké to však je, když venku panují teploty přes třicet stupňů, vy se však potíte u ledu?
Hlídám se. Nosím si s sebou mikinu, abych nedostal angínu. Tyhle přechody jsou velmi nepříjemné. V autě si klimatizaci zásadně nepouštím. Zatím to ale musím zaklepat, protože v krku mě nebolí.

Co jste říkal na diváckou návštěvu? Fanoušků dorazilo, ačkoliv ve stejnou dobu hrála Sparta s Libercem první kolo fotbalové ligy, poměrně dost.
Jsem mile překvapený! Nevím, jakou kapacitu Eden má, ale slabá tisícovka podle mě přišla. Atmosféra byla výborná! Až na toho pána, který křičel do mikrofonu. Nebylo mu rozumět. Ne, bylo to super! Lidi také určitě vítají, že se nehraje, jak se říká, jen o párek a pivo.

Autor Jan Škvor
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více