Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
7. srpna 2007

Hokejisté Slavie navštívili Jadernou elektrárnu Temelín

T e m e l í n – Z hlavního města si odskočili na jih Čech. Ne však k přípravném utkání před novou sezonou, ale k netradiční exkurzi. Hokejisté Slavie na pozvání společnosti I & C Energo navštívili Jadernou elektrárnu Temelín. Prohlídka největšího podniku svého druhu v Česku probíhala téměř tři hodiny. Zástupci JETE Pražany pohostili obědem, seznámili je s činností elektrárny a následně je jejím areálem provedli. Na závěr si hokejisté ještě rozšířili své vědomosti o atomové energii shlédnutím krátkého filmu v kinosále.

Jaderná elektrárna Temelín se nachází na jihu Čech asi 5 km od Týna nad Vltavou. Stavět se zde začalo roku 1986. Elektrárna nejenže výhradně působí jako zdroj elektrické energie, ale je schopna dodávat i teplo ve formě horké vody do větších měst v okolí. Vlivem výstavby byly vybudovány i vodní díla Hněvkovice a Kořensko. Samotná elektrárna každý rok ušetří více než 12 miliónů tun hnědého uhlí, jenž by bylo potřeba spálit na výrobu stejného množství energie v uhelných elektrárnách. Komplex se rozkládá na 125 hektrech. A možná se zdá být až neuvěřitelné, ale v současné době zde pracuje 997 zaměstnanců. Za povšimnutí rovněž stojí, že z posledních osmdesáti uchazečů o pozici směnového inženýra a případně jiných řídících funkcí, jich psychickými testy prošlo pouhých sedm.

Před bránu velkolepého díla dorazili hokejisté Slavie Praha v úterý okolo jedenácté hodiny dopolední. Z autobusu zamířili rovnou do zasedací místnosti. Zde pro ně bylo připraveno královské pohoštění. Po uvítacím slově zástupců jaderné elektrárny Pražané poobědvali jídlo o čtyřech chodech. Nejvíce znamenitý byl pro většinu osazenstva chod poslední, jenž představoval sladký moučník. Ač se například Martin Hlavačka na nabídku místní hostesky o přidání hlásil jak mohl, na něj už nezbylo. S plným žaludkem se do výborné nálady dostal Michal Sup, který si mírně utahoval z Jiřího Kalouse. „Hlavně jim tady nešahej na žádný počítače, abys něco nerozbil,“ pokýval na slavistického asistenta matador týmu. Marek Tomica se ukázal být největším zájemcem o energetiku, když po celou dobu oběda živě diskutoval o zdejším prostředí a podmínkách s tiskovým mluvčím JETE Martinem Svitákem.

Následně si hokejisté došli nafasovat helmy. Nešlo se však oproti zvyklostem na led, nýbrž na prohlídku areálu. Vstupu předcházela potřebná bezpečnostní opatření. Turniketům a detektorům kovů v Temelíně se kontroly na letištích vyrovnají jen pramálo. Posléze všichni přecházejí bránou, kde je změřena jejich vstupní povrchová kontaminace. Ta samá procedura se pak opakuje i v závěru, aby se zjistili případné změny vybočující z normy.

Pár kroků po přísných prověrkách jsou hokejisté svědky, že své příznivce mají skutečně všude. O příjezdu Slavie se dobře vědělo. Na place čeká připravený fanoušek a zároveň zaměstnanec elektrárny s připravenými plakáty. První skupinka, kterou tvoří trenéři Růžička a Kalous, dále například útočníci Beránek se Supem, či brankář Svoboda ochotně podepisují kartičky, které vyobrazují je samotné. Pražské mužstvo je skutku vzácným hostem. „Tohle je špičková parta,“ důrazně pronese pracovník bezpečnostní služby. Borce, které má při průchodu areálu na dohled, považuje za jedny z doposud nejváženějších návštěvníků. „Více tu snad byl jen v době výstavby ministr Grégr, či Miloš Zeman. Často právě doprovázím studenty, ale u Slávistů je vidět, že je toho hodně zajímá a na leccos se ptají,“ považuje si starší pán na chvíli svých svěřenců.

Hokejová výprava z hlavního města má možnost projít jak strojovnou odstaveného bloku, tak i bloku v provozu. A porovnání, co se týče hluku a teploty ovzduší, je opravdu velice rozdílné. V bloku jedoucím na plný výkon jsou tyto parametry daleko vyšší. Všechny zúčastněné ovšem ze všeho nejvíc zaujaly dominanty jaderné elektrárny. Těmi jsou bezkonkurenčně 154 metrů vysoké chladící věže. „Kdo chce vidět Alpy, ať si klidně vyleze nahoru,“ zašprýmuje si dobře naladěný kouč Vladimír Růžička. Největší obdivovatelem obřích kolosů byl kapitán Josef Beránek. Zvídavými otázkami na tiskového mluvčího elektrárny se dozvěděl, že ač věže jsou tak vysoké, voda vystoupá pouze do výšky 17 metrů. Zbylá část délky pak slouží právě k chlazení.

Opuštěním uzavřeného areálu prohlídka jaderné elektrárny ještě nekončí. Hokejisté jsou pozváni do sousedícího Zámeckého parku Březí, jenž slouží jako Infocentrum elektrárny. Rozptýlení znamená návštěva kinosálu. Avšak nekoná se žádná taktická porada u videa před hokejovým zápasem, ale promítání teorie vzniku atomové energie v 3D. Následná ukázka štěpných reakcí na přilehlém modelu na Slávisty působí velice relaxačním dojmem. „Tohle bychom si mohli pořídit do kabiny. Výborné na uklidnění,“ přemítal Michal Sup. Na úplný závěr předal marketingový manažer Jan Kratochvíl společně s trenérem Růžičkou zástupci I & C Energo, Dušanu Danovi, pamětní upomínky se symboly Slavie jako poděkování za pozvání.

„Já mám z toho všeho hlavu jak pátrací balon,“ potvrdil brankář Adam Svoboda, že na něj bylo za jeden den nových informací až moc. Zato forvard Marek Tomica si návštěvy velice pochvaloval. „Bylo to velmi zajímavé a člověk se toho hodně dozvěděl. Navíc si myslím, že atomová energie bude v budoucnu hodně důležitá,“ uvedl útočník Slavie Praha. Že by se Slávisté návštěvou elektrárny rozhodli dobít během přípravy potřebnou energii? Kdepak. Jen co se hokejisté vrátili z jihu Čech do Prahy, přichystal pro ně Vladimír Růžička další trénink. Tentokrát ale už ne poučný, nýbrž fyzicky velmi náročný. Jeho svěřenci se opět vrátili ke starým známým – hokejce, puku a ledu. popis obrazku popis obrazku popis obrazku popis obrazku popis obrazku popis obrazku popis obrazku popis obrazku popis obrazku popis obrazku popis obrazku popis obrazku popis obrazku popis obrazku popis obrazku popis obrazku

Autor Radek Papáček
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více