Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
26. října 2007

Jiří Kalous: Tým si povahově prostě sedí

Mnoho hokejových odborníků považuje Slavii za nejpříjemnější překvapení extraligy. Červenobílá družina ničí jednoho soupeře za druhým, jezdit do Sazka Areny je pro týmy nyní spíše za trest, nikoliv za odměnu. Svůj podíl na tom má i Jiří Kalous, nenápadný muž v pozadí, kterého v kuloárech provází pověst slušného a pracovitého člověka. Trenér Růžička si ho vybral za svého prvního asistenta, jejich spolupráce týmu evidentně svědčí. Sám Kalous však prozatimní výsledky nijak nepřeceňuje. „Jsme teprve na začátku. Slabší chvíle nás také potkají,“ říká realisticky.

Jaké jsou podle vás hlavní důvody, že se týmu zatím tak daří?
Na to je těžké odpovědět, ale může to být tím, že jsme udělali určité změny. Zaprvé jsme změnili způsob letní přípravy, ani ne tak co do objemu, ale spíše co se týče formy. Zadruhé došlo k určitým obměnám kádru, přišla nová krev. Další věc se týká předsezónního období, kdy jsme hráli přípravné zápasy. V nich se nám výsledkově nedařilo, herně to tak hrozné nebylo, ale snad až na jedno utkání jsme všechno prohráli. Do sezony jsme tak šli s obavami, jestli to zvládneme. To všechno jsou věci, které úvod soutěže mohly ovlivnit. Vstupovali jsme do ní s naprostou koncentrací, abychom dělali body už od začátku. Hodně nám pomohlo první utkání s Budějovicemi, kde jsme prohrávali a dokázali to otočit, to bylo nesmírně důležité. Přišli další vítězství a mančaft to nastartovalo. Postupně jsme získali herní jistotu, která nám přináší body. My si můžeme jenom přát, aby nám to vydrželo co nejdéle. Je nám ale jasné, že ty slabší chvíle přijdou, chceme je však co nejvíce oddálit.

Není jednou z klíčových věcí i fakt, že se vám podařilo skloubit zkušené hráče s mladými talenty?
Důležité bylo, že jádro týmu zůstalo pohromadě. Osa týmu je nesmírně zkušená, kvalitativně patří k nejlepším v lize. Navíc se nám podařilo doplnit ji mladými hráči, kteří tu dostávají prostor. A podstatný byl ještě jeden moment, těsně před sezonou k nám přišli dva hráči, se kterými jsme vůbec nepočítali – Radek Duda a Petr Kadlec. Oba nám nesmírně pomohli, získali jsme v nich kvalitu, která dodala týmu obrovský impuls. Na našich výkonech se to okamžitě odrazilo. I díky nim jsme najednou měli čtyři vyrovnané formace, všechny jsou schopné dávat góly a rozhodovat zápasy.

Je význam Radka Dudy třeba i v tom, že je pohodář a tmel kabiny, který dokáže vytvořit tu správnou atmosféru?
Nemyslím si, že atmosféru v kabině vytváří jen Radek Duda. Dneska je ten tým vytvořený tak, že si opravdu sedí. Radek je člověk s maximalistickým přístupem, a to nejen k sobě, ale i ke svému okolí. Stejně jako ostatní starší hráči, Pepa Beránek, Jarda Bednář, Petr Kadlec, Michal Sup, David Hruška...nerad bych někoho opomenul. To jsou hráči, kteří už mají něco za sebou a vědí, o co jde. V tréninku si neuleví, dokáží si udělat pořádek v kabině. Tím jsou pro nás nesmírně důležití, táhnou ten tým nahoru a funguje to.


Hráči Slavie si hokej opravdu užívají.

Ze všech mužstev jste vstřelili suverénně nejvíce branek, kladete na tréninku velký důraz na řešení gólových situací?
Určitě, ale nemyslím si, že v tomhle jsme nějaká výjimka. Důraz na to kladou všechny týmy, nám to tam prostě padá. To není nějaké klišé. Ke vstřelení gólu potřebujete i jistou dávku štěstí a to se nás zatím drží. Zkušenost je taková, že každý tým se na vstřelení branky nadře, ale když se vám daří ty šance proměňovat, rázem jde sebevědomí celého týmu strašně nahoru a odrazí se to i v produktivitě. Hráči si najednou začnou více věřit a mají sebedůvěru v koncovce. Ale jak říkám, potřeba je i štěstí a my ho zatím máme.

Mluvil jste o slabších chvílích, které asi musí potkat každé mužstvo. Nesnažíte se trochu krotit sebevědomí hráčů, aby nebyli až moc nahoře?
Podle mě je sebevědomí potřeba. Jít do zápasu s tím, že budeme zakřiknutí, že si nebudeme věřit, to nejde. My máme zdravé sebevědomí. Je úkolem každého trenéra, aby dostal z hráčů co nejvíc. Nemusí se dařit vždycky, ale pokud budeme vidět, že každý hráč nechá na ledě všechno, tak se z horšího výsledkového období, které přijít může, brzy zase vyhrabeme. De facto musíme hráče neustále koncentrovat na každý moment v jednotlivých zápasech, aby opravdu nepolevili a nic nevypustili. Pro trenéry to nikdy není snadný úkol. Když se vám dlouhodobě daří, může vás to svádět k podcenění.

Máte prázdnou marodku, zranění se vám od začátku sezony úspěšně vyhýbají. Problémy měl jen Adam Svoboda s prstem, ale to prý nebylo nic vážného…
Bylo to nepříjemné, měl roztržený prst přímo v ohybu, při držení hokejky ho to hodně bolelo. Teď už je snad v pořádku, měl to jenom rozešité, naštěstí ne zlomené. Pořád se mu ale rána otevírala, několikrát jsme ji znovu zašívali.

Nikdo jiný zdravotní problémy nemá?
Tomáš Žižka si po pádu do mantinelu narazil koleno, ale už by měl být v pohodě. Musím to zaklepat (klepe o stůl), zatím se nám zranění vyhýbají. Vynikající práci pro nás v tomto směru dělá Helena Fuchsová, která se hráčům individuálně věnuje – od strečinku až třeba po posilování svalových partií. Pro nás je to nesmírně důležitý článek, který přináší ovoce i v tom, že hráči jsou mnohem méně zranění.

Koho byl vlastně nápad, aby s týmem spolupracovala Helena Fuchsová?
Helena s námi už spolupracovala loni a my jsme tak moc dobře viděli, že ta práce je opravdu prospěšná. V klidu jsme se dohodli, aby nám pomáhala více.

Pojďme teď k Vladimíru Růžičkovi. Sám říká, že se změnil, že už je při koučování klidnější. Můžete to potvrdit?
Je pravda, že došlo k určitým změnám. Hlavně na střídačce se snaží emoce hodně krotit, když ho člověk sledoval v minulých letech a letos, je to znát.

Stále ale platí, že směrem k hráčům jste vy klidnější a on ten bouřlivější….
Určitě, Vláďa je šéf střídačky a musí to tam korigovat. Těžko změníte povahu v tom, že najednou je za vás klidný člověk, ale jak jsem řekl, oproti minulým létům emoce hodně zmírnil. Žádné role však rozdělené nemáme. Někdy uklidňuji já jeho, někdy on mě.

Je všeobecně známo, že nijak zvlášť nemusí pozápasové tiskovky, na které tak musíte chodit vy.
My jsme se tak dohodli, já to respektuju.

A nevadí vám to trochu?
Respektuju to.

Dostali jste se někdy do sporu, co se týče trénování týmu?
Myslím, že máme podobnou hokejovou filozofii, nicméně, k těm bouřlivějším debatám taky občas dojde. Je to jenom dobře, občas je potřeba si vyjasnit názory na určité situace, podle mě je dobré, aby Vláďa cítil jistou vnitřní oponenturu. Pokud mám jiný názor na věc, musím ho říct, od toho tu koneckonců jsem. Není to o tom, že musíme všechno dělat stejně. Je prospěšné mít víc pohledů na věc, navíc my vyznáváme stejný styl hokeje, což je možná hlavní důvod, proč nám to spolu takhle funguje.

Nesnili jste spolu už o tom, jak získáváte titul?
Ne, o tom jsme se vůbec nebavili. Do sezony jsme vstoupili s pokorou a tu si chceme zachovat i nadále. Jsme teprve na začátku, může nás těšit, že se nám povedl začátek. Teď je na nás a na hráčích, abychom rozjetou sezonu využili a dotáhli ji do nějakého výsledku.

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více