Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
29. listopadu 2007

Vladimír Růžička: Dostáváme se do role favorita extraligy

Polovina základní části je zá námi, a tak je čas na krátké bilancování. U Slavie jsou však jakákoliv slova zbytečná, stačí se podívat na extraligovou tabulku. Pražský tým překvapil fanoušky i odborníky a po 26. kole je suverénně v čele. Že takový vývoj nečekal, přiznává i sám Vladimír Růžička. "Takhle rozjetou sezonu si nepamatuji ani jako hráč," přiznává s úsměvem trenér červenobílých a okamžitě zdvihá prst, "všechno se ale počítá až na konci, sezona je ještě dlouhá."

První polovina soutěže je za námi a pohled na tabulku mluví jasně. Slavia vede a doma navíc předvádí atraktivní hokej, který se líbí. V klubu musí vládnout spokojenost…
Určitě jsme spokojení, nebudeme říkat, že tomu tak není. Co se týče bodů, přiznám se, že je jich možná až nad naše očekávání. Takhle rozjetou sezonu si nepamatuji ani jako hráč. Ale jsme teprve v polovině a všechno se počítá až na konci sezony. Musíme udržovat v dobré kondici, abychom byli čerství a mohli pořád produkovat ten hokej, který produkujeme i teď.

Jako první tým jste v tomto ročníku překonali hranici sta branek. To Vás, jako bývalého vynikajícího útočníka, těší jistě dvojnásob.
Samozřejmě. Jsem rád, že nám to tam takhle padá. V šestadvaceti utkáních jsme dali přes sto gólů a to jsme ještě, tuším ve dvou, nevstřelili branku vůbec. Hlavní ale je, aby nám to vydrželo co nejdéle.

Byly zápasy, kde jste svého soupeře jasně porazili, například Vítkovice či Znojmo 7:0, Litvínov 7:1…Ale poté přišly na řadu také utkání, kde se tolik nedařilo a výhru jste spíše vybojovali, třeba se Zlínem nebo s Plzní. Jsou pro vás tyto výhry třeba ještě cennější?
To je těžké, žádné utkání není jednoduché. Je pravda, že když prohráváte a nepříznivý výsledek otočíte, vážíte si výhry možná ještě víc. Ale všechno to je jenom o gólech. Když vám to tam padá, hraje se mnohem lépe celému mužstvu. My víme, že každé utkání bude těžké. Soupeři sem jezdí dobře připravení a zkoušejí různé hry, buď dobře forčekují nebo brání střední pásmo… Ne vždy je lehké se prosadit.

Cítíte, že už si na vás soupeři dávají větší pozor než na začátku sezony?
Tím, že hodně vyhráváme a sbíráme body, se dostáváme do role favorita celé extraligy. Jsme první, i když před začátkem sezony to nikdo nečekal, v přípravě jsme vyhráli snad jen s Českými Budějovicemi. Nyní sem soupeři jezdí s tím, že nemají co ztratit. Zkusí to a buď to vyjde, nebo ne.

Nemůže postavení v tabulce svést hráče k podcenění soupeřů?
Nemyslím si. Hrálo tady poslední Kladno a kdo to viděl tak potvrdí, že to z jejich strany byl vydařený zápas. Nebo Pardubice. Teď se jim sice moc nedaří, avšak s námi odehrály dvě vyrovnaná utkání. I když to třeba výsledkově tak nevypadá. Naše síla je v tom, že dokážeme zápas dovést do vítězství a o to jde především. Začnou vám naskakovat body, hráčům se lépe dýchá a v týmu zavládne pohoda. A tu já v našich hráčích opravdu cítím. Ale samozřejmě se snažím euforii trochu krotit. Jak už jsem říkal, sezona je dlouhá a my jsme jenom v půlce.

Máte za sebou sérii šesti domácích utkání, poslední čtyři dokonce v rychlém sledu středa – pátek – neděle – úterý. Nemyslíte, že třeba pro fanouška toho bylo až moc?
V první čtvrtině jsme hráli zase hodně venku, v Sazka Areně byla různá představení a tak. Takže teď nás čekala domácí série. Hráčům to podle mě vyhovovalo. Pořád byli v zápasovém tempu a maximálně vytížení. Pro ně je tohle lepší, než kdyby jenom trénovali. Ale pro lidi to optimální není, program byl opravdu hodně nabitý. Je určitě rozdíl, když má fanoušek přijít na šest zápasů v jedenácti dnech, než na jeden či dva v týdnu, jak je zvyklý.

Musel jste už také řešit pro trenéra vždy nepříjemnou věc. Hráči začali mít zdravotní problémy, přicházejí zranění…
Zraněný je u nás jen Jarda Bednář. Jirka Doležal s Adamem Svobodou onemocněli, teď k nim přibyl ještě Martin Hlavačka. Ale nějaká velká komplikace to pro nás není, máme široký kádr. Využíváme naši hráčskou základnu v Brodě a funguje to. Pořád máme kde brát hráče. To je strašně důležité, zápasů je víc a víc a různé nemoci či zranění přibývají.

Jak hodnotíte Michala Borovanského s Miloslavem Čermákem, kteří přišli pomoci právě z Brodu?
Do týmu zapadli oba skvěle, navíc Michal s námi byl i celou letní přípravu. Pak se podepsal Radek Duda a tak šel hrát do Brodu, ale teď je tady a hraje velice dobře.

U marodů jste zmínil i Martina Hlavačku. Co ho trápí?
Nejspíš má angínu, stejně jako Adam.

Extraliga zná už i prvního odvolaného kouče sezony. Na konci minulého týdne se jím stal Miloš Říha, trenér Pardubic. Čekal jste Vy osobně, že tamní situace dojde až k takovému řešení?
Tohle jsou hodně složité situace v každém klubu. Loni jsme takové problémy měli také… Ale tohle je věc Pardubic a já bych se k tomu nerad moc vyjadřoval.

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více