Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
16. prosince 2007

Jiří Vašíček prožívá nejlepší léta kariéry

Jeho příběh připomíná pohádku. Obránce Jiří Vašíček strávil podstatnou část kariéry v Jindřichově Hradci, se kterým hrál druhou ligu a o nejvyšší soutěži jen snil. Klub navíc trpěl nedostatkem financí a spousta hráčů hrála na neprofesionální bázi, o návratu do prvoligové společnosti se tak spíš mluvilo než skutečně bojovalo. Vašíček však na hokej ani na okamžik nezanevřel a byl za to odměněn - nyní patří k oporám pražské Slavie, se kterou může zaútočit na extraligový titul.

V každém týmu jsou potřeba. Nikdy neplní roli hvězd, nýbrž poctivých pracantů, kteří odvádí černou práci a do útočení se moc nepouští. A taková charakteristika přesně sedí i na Jiřího Vašíčka.

Důrazný obránce, jenž neuhne v žádném osobním souboji, se do podvědomí hokejové veřejnosti nedostával lehce. Namísto kariéry v rodných Pardubicích musel vzít zavděk druholigovým Jindřichovým Hradcem, kam odešel na vojnu. “Po ní jsem se do Pardubic vrátil, ale po letní přípravě mi bylo řečeno, že se mnou dále nepočítají. Měl jsem odejít do Hradce Králové, ale vrátil jsem se zpátky do Jindřichova Hradce. Zůstal jsem tam pět sezon, měl tam přítelkyni, narodila se mi malá,“ vzpomíná na začátečnická léta Vašíček. I když ho hrát druhou národní po sportovní stránce určitě neuspokojovalo, o tamním angažmá neřekne křivého slova. “Byla tam vynikající parta. V klubu nebyly peníze, řada kluků chodila do práce a hokej hrála pro zábavu.“ Vzpomene si urostlý bek i na nějaké veselé historky z té doby? “Jéžiš, těch bylo,“ rozesměje se, “ale nemůžu je tady publikovat.“ S bývalými spoluhráči udržuje kontakt i nadále, stará pouta nejde zpřetrhat. “Hradec stále sleduju, přes léto tam za kamarády přijedu.“ Setkání dávných parťáků však nijak divoká nejsou. “Nějaké pivo samozřejmě dáme, ale spíš si dobře popovídáme. Vždy se s nimi rád vidím, kluci mi Slavii přejí,“ říká o svých dřívějších spolubojovnících. Spousta z jeho starých známých navíc žije v Praze. “Shodou okolností se sem pár nejlepších přátel přestěhovalo, potkávám je téměř denně.“

I když i tuto část svého života hodnotí kladně, je jasné, že druhá liga pro něj byla málo. A tak když Jindřichův Hradec po návratu do první ligy ihned spadl zpátky dolů, hokejista balil kufry. “Klub vycítil, že mě může za nějaké peníze prodat. Měl jsem asi tři nabídky, ale kývl jsem na tu z Brodu. Bylo to i z rodinných důvodů, chtěl jsem být blízko Hradci i rodným Pardubicím,“ vzpomíná na možná klíčový okamžik své kariéry.

Stalo se tak před sezonou 2006-2007, kdy už červenobílý klub s celkem z Vysočiny spolupracoval. “Gusta Žák (Generální manažer Havlíčkova Brodu - pozn. redakce) říkal, že by byla možnost hrát za Slavii, ale moc jsem tomu nevěřil. Úvod sezony jsem navíc neměl zrovna nejlepší, “ vzpomíná. Brzy se však rozehrál do skvělé formy a laso z Prahy na sebe nenechalo dlouho čekat. “Nejdřív jsem to bral jen jako výpomoc,“ potvrzuje, že možnost zakotvení v pražském klubu pro něj byla výhrou v loterii.


Jenže sny jsou od toho, aby se plnily. A Vašíček si ten svůj splnil sám – díky enormnímu nasazení a oddané práci pro tým se vypracoval až do první obranné formace k Petru Kadlecovi! “Určitě je to můj dosavadní vrchol. Jsem šťastný, že mohu být součástí tak skvělého mužstva,“ říká s pokorou a neskrývá vděk kouči Růžičkovi. “Vláďu Růžičku musí respektovat každý, kdo hokeji trochu rozumí. Jako hráč i jako trenér toho dokázal strašně moc, snad jen Ivan Hlinka dosáhl něčeho podobného,“ vysekává poklonu svému trenérovi, jenž se nebál dát neznámému hráči šanci.

Jak už bylo řečeno, příběh Jiřího Vašíčka připomíná pohádku. Pohádku s otevřeným koncem. A jaký by měl být? Co třeba slavná NHL, kde by se urostlý bek určitě neztratil… “Vyhrabal jsem se z druhé ligy a chci tady odvést tu nejlepší práci, která je v mých silách. Co bude dál, o tom vůbec nepřemýšlím,“ říká jasně.

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více