Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
12. ledna 2008

Vladimír Růžička: Trápíme se v koncovce

P r a h a - Zůstává nad věcí. Trenér Slavie Vladimír Růžička kvůli špatným výsledkům nijak nepanikaří, na druhou stranu ho však ztráta první příčky určitě trochu rmoutí. Není ale vůbec nereálné, aby se na ni červenobílí zase brzy vrátili. V poslední čtvrtině soutěže je čeká hned osm domácích zápasů, ve kterých by hráči mohli opět nabrat pohodu před play-off. První krok je čeká už v neděli, kdy přivítají poslední Ústí. „Musíme k tomu přistoupit zodpovědně a udělat pro vítězství maximum,“ říká jasně slávistický lodivod.

Po sérii skvělých zápasů přišla doba, kdy se týmu nedaří. Čím si špatné výsledky vysvětlujete?
Asi to na nás mělo přijít. Co se týče hry, nedaří se nám hlavně v koncovce. Pořád máme nejvíc vstřelených gólů, už nám to tam ale nepadá tolik, jako v polovině soutěže. Čekal jsem, že to přijde možná trochu dřív. Na druhou stranu jsem rád, že to přišlo teď a ne v play-off. Hráči si musí uvědomit, že takhle hrát dál nemůžeme. Dostáváme dost branek a žádné nedáváme, navíc děláme hrubé chyby. Musíme se z toho ponaučit, hrát na doraz a dovádět zápasy do vítězného konce. Není to ale lehké, všichni chtějí vyhrávat. Mužstva ze spodu tabulky sbírají body a liga se srovnává. Play-off bude velmi vyrovnané.

Myslíte si, že krizové období postihne jednou za sezonu každé mužstvo?
Může i nemusí. U nás je to hodně markantní, zpočátku nám to šlo nad očekávání dobře a teď se výsledkově nedaří. Ale třeba po posledním zápase v Českých Budějovicích jsem musel být maximálně spokojený. Hráči plnili to, co jsme od nich chtěli. Měli jsme trochu smůlu, navíc Budějovice hrají velmi dobře. Byl to kvalitní hokej, diváci si přišli na své až do posledních vteřin.

Nepovažujete za klíčový moment zápas v Plzni, kde jste dlouho vedli a zápas nakonec ztratili…
To se stává. Vedete o gól, v power play inkasujete a prohrajete…K hokeji tohle patří. Naopak byly zápasy, které jsme jednoznačně vyhrávali a hra tomu zase tolik neodpovídala. V Sazka Areně jsme vítězili 6:0, 6:1 a přitom šlo o vyrovnaná utkání. Nám se v nich dařilo hlavně střelecky.

Jak moc týmu podle vás chybí týmu Radek Duda?
Radek Duda hrál od začátku sezony velice dobře. Měli jsme díky němu čtyři vyrovnané lajny s tím, že se každý zápas dařilo někomu jinému. Nyní máme Jakuba Klepiše a dobré všechny řady budeme chtít udržet i nadále. Je potřeba vytvářet na soupeře fyzický tlak a důrazně forčekovat. Pak se začnou vytvářet chyby, kterých bychom mohli využít.

Zatím však máte se složením čtvrtého útoku problémy, hráči se tam poměrně často střídali…
Je pravda, že poslední dobou jsme to docela točili. Zhruba 30 kol se sestava neměnila, ale díky těm posledním výsledkům jsem do toho chtěl trochu šáhnout. Navíc když jste první nebo druhý, můžete si dovolit experimentovat a dát šanci mladším hráčům, což je velká výhoda. To je i příklad Dominika Furcha, jehož můžeme poslat kdykoli do brány. To jsou pro nás nesmírně důležité věci.

Už víte, v jakém složení bude po návratu vašeho syna čtvrtý útok hrát?
S Vláďou a Jirkou Doležalem by měl hrát Jakub Klepiš, který by měl být top hráčem té řady. Uvidíme, jak to bude fungovat. Měli by spolu nastoupit již tuto neděli.

Díky značnému množství zraněných hráčů jste si vyzkoušel i hodně hráčů z Havlíčkova Brodu. Máte již představu o tom, jaké hráče si v létě vezmete do Slavie?
Určitou představu mám. S některými počítám do přípravy i do sestavy. Vytipovaných hráčů tam mám víc.

Poslední otázka se bude týkat zítřejšího utkání s Ústím. Jak moc je pro vás důležité poslední tým tabulky porazit, a odrazit se tak k lepším výsledkům?
Musíme k tomu přistoupit zodpovědně a udělat pro vítězství maximum. Čeká nás teď dost domácích zápasů a musíme se vrátit k hokeji, který jsme předváděli v první polovině soutěže. Jestli skončíme první, druzí nebo čtvrtí se teprve uvidí, ale čím výše skončíme, tím lepší budeme mít pozici v play-off.

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více