Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
5. února 2008

NEJ z domácích zápasů

Jaká byla základní část z pohledu domácích zápasů? O jakých duelech se dlouho hovořilo, a které brzy upadly v zapomnění? Ze všech střetnutí v Sazka Areně jsme vybrali těch pět NEJ, jež byly něčím zajímavé nebo obzvlášť důležité. Souhlasíte s námi, nebo by Váš žebříček vypadal jinak?

Nejpovedenější: 19. kolo Slavia - Znojmo 7:0 (3:0, 1:0, 3:0)

Aspirantů na titul nejvydařenějšího zápasu je hodně. Hlavně na počátku sezony Slavia odehrála hned několik skvělých utkání, ve kterých svého soupeře zcela znemožnila. Sedmičku si ze Sazka Areny neodvezlo jen Znojmo, ale i nedůsledné Vítkovice, chybující Litvínov či nervózní Ústí. Jako nejvydařenější jsme však zhodnotili vystoupení proti Orlům, kteří do Prahy přijeli povzbuzeni vítězstvím nad Plzní. Jenže tvrdě narazili. Během pěti minut prohrávali o dvě branky a do konce třetiny ještě jednou inkasovali. Nejistého Trvaje tak v brance nahradil Jaroslav Kameš, jenž na chvíli dokázal zbrzdit červenobílý tlak. V závěrečné dvacetiminutovce už ale na výpady slávistů nestačil ani on a hosté zcela propadli. Konečný stav 7:0 byl pro ně ještě milosrdný.

Nejsladší: 17.kolo Slavia – Sparta 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)

Žádné vítězství nemůže být sladší než to nad Spartou. Tradiční rival přijel s velkým sebevědomím a odhodláním dobýt červenobílou tvrz, skutečnost však byla zcela opačná. Druhé derby sezony ovládli jednoznačně domácí. Jako první se po dvanácti minutách trefil kapitán Beránek, po akci Melichárka z úvodu druhé třetiny bylo ale vyrovnáno. Nerozhodný stav ovšem netrval dlouho. Parta trenéra Růžičky zavelela k útoku a složila sparťanské bojovníky dalšími čtyřmi zásahy, hned o dva se postaral mladý snajpr Červenka. Skoro 13 tisíc diváků si přišlo opravdu na své, kromě šesti gólů a svižného hokeje nechyběl ani vyhrocený závěr, ve kterém facky jenom létaly. Do potyčky se dostal raubíř Duda s bratry Nedvědovými, pěstní konflikt měl i Jiří Vašíček s Alexandrsem Jerofejevsem. Nutno poznamenat, že hosté nesli výsledek utkání dost těžce, do konce nedohrál Štrba ani Hanzlík. Jinak je ale skóre se Spartou vzácně vyrovnané, oba týmy vyhrály jednou doma a jednou venku. Potkají se i v play-off?

Nejemotivnější: 23. kolo Slavia – Liberec 1:2 PP (0:0, 1:0, 0:1 – 0:1)

Byl to souboj o první místo tabulky. A také vůbec první domácí porážka Slavie… Liberec odehrál kvalitní utkání a určitě nebyl horší než domácí, přesto nad jeho triumfem převládala pachuť hořkosti. Mohla za to situace z 63. minuty, kdy v prodloužení ujel do brejku Tomáš Klimenta a gólem rozhodl utkání. Že jsou takovéto situace v hokeji zcela běžné? Ne tak docela. Útočník Liberce se totiž za posledními hráči Slavie (Kadlecem s Vašíčkem) objevil až podezřele rychle, což vzbudilo dohady, zda hosté nehráli chvíli v pěti a nemělo následovat vyloučení. Jak už to v podobných situacích bývá, každý si pevně stál za svou pravdou. Podle Tygrů se odehrálo vše v pořádku, slávisté měli názor pochopitelně opačný. Zvlášť emotivně prohru nesl kouč Růžička, rozhodčímu spílal i Josef Beránek či Tomáš Žižka. Jasný důkaz o tom, kdo měl tehdy pravdu, bohužel chybí. Pravdou ale zůstává, že šlo minimálně o hodně diskutabilní porážku.

Nejdůležitější: 1. kolo Slavia – České Budějovice 4:3 PP (1:2, 2:1, 0:0 – 1:0)

„Z úvodu soutěže jsem měl strach.“ Tato slova pronesl boss Vladimír Růžička, jenž jindy pocitem úzkosti rozhodně netrpí. Tady k němu ale měl důvod. V minulé sezoně se Slavii start do soutěže vůbec nepovedl a dokonce se spekulovalo, zda by řešením obří krize nebyl odchod právě samotného Růžičky. Situace se nakonec uklidnila, přesto to byl hodně nepovedený ročník. A právě proto byl kladen velký důraz na to, aby ta letošní sezona začala konečně dobře a tým se ihned chytil rozjetého vlaku. Jenže výsledky v přípravě byly tristní a Slavii tak leckdo odepisoval, hokejoví „odborníci“ ji dokonce přisuzovali holý boj o play-off. Že se však šeredně spletli, dokázalo už první kolo. V něm svedl červenobílý tým těžkou bitvu s favorizovaným Mountfieldem. Domácí v utkání ani jednou nevedli a neustále jen dotahovali náskok soupeře, nakonec ale dovedli zápas do nájezdů, ve kterých byli o kus šťastnější. Najednou tak Růžičkovo mužstvo uhrálo první dva body a jelo na led nováčka z Ústí. Tam těsně zvítězilo a rázem se odrazilo do obrovské herní pohody, která mu dodala tolik potřebné sebevědomí.

Nejhorší: Slavia – Karlovy Vary 2:4 (1:3, 0:0, 1:1)

Stejně jako u nejlepšího zápasu, i tady bylo z čeho vybírat. Za rámeček si hráči určitě nedají druhé domácí utkání s Kladnem či poslední zápas proti Litvínovu, neradi vzpomínají i na čtvrtý duel s Karlovými Vary. Především pak na první dvacetiminutovku, která duel s Energií víceméně rozhodla. Už po dvanácti sekundách hry nabil Skuhravý do šance Kumstátovi, který nejrychlejším gólem sezony předznamenal černý večer Slavie. Nebohý Dominik Furch do přestávky inkasoval ještě dvakrát, za domácí do první sirény redukoval výsledek jen Jaroslav Bednář. Nakonec hosté vyhráli 4:2 a dokonale tak zastavili vzrůstající formu červenobílých, kteří kolo poté nezvládli derby s pražskou Spartou.

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více