Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
14. března 2008

Poslední krok je vždycky nejtěžší

P r a h a – Čtvrtfinálový duel Slavie s Třincem, to byl především souboj brankářů. Na jedné straně vynikající Adam Svoboda, na straně druhé pak neméně tak dobrý Martin Vojtek, chytající snad v životní formě. Oba brankáři své týmy několikrát v sérii podrželi. „Já jsem takovou životní formu gólmana ještě neviděl,“ vysekl Vojtkovi poklonu Adam Svoboda. „Adam odchytal tuhle sérii ve famózním stylu a strašně mockrát Slavii podržel,“ odvětil třinecký hrdina Martin Vojtek.

Adame, vy jste několikrát Slavii svými zákroky podržel, naposledy v prodloužení pátého zápasu, kdy jste vychytal Barinku. Po chvíli tak mohla Slavia díky Klepišově trefě slavit, to byl asi váš klíčový zásah?
Jestli klíčový, nevím, ale samozřejmě bylo to v prodloužení, tak to vypadá jako klíčový zásah. Já bych řekl, že ten klíčový byl už někdy na začátku zápasu, kdy tam soupeř měl tři čtyři tutovky, a kdy nám neodskočil. To by se pak špatně honilo. O Barinkovi jsem pochopitelně věděl, ale trošinku mu to naštěstí skočilo. Kdyby si to potáhl do strany, tak mě tam vykoupal. Měl jsem štěstí, zaplať pánbůh pro nás. Klépa (Klepiš) to tam parádně dal a postupujeme.

Kdy vám bylo v zápase nejhůře?
Nejhůře mi bylo právě na začátku, kdy hosté měli dost šancí a my jsme možná trošku byli svázaní. Prvních čtyřicet minut byl Třinec opravdu lepší. My jsme pochopitelně věděli, že to bude těžké. Poslední krok je vždycky nejtěžší, ale zvládli jsme to. Nikdo se už nebude ptát, jestli to bylo v prodloužení, nebo v normální hrací době.

Teoreticky vám o nic nešlo, ale ta cesta do Třince, to byl asi pořádný strašák?
Musím nesouhlasit, že nám teoreticky o nic nešlo, nám šlo o hodně, o postup…

Ale ten Damoklův meč, ono povinné vítězství, viselo nad soupeřem.
Samozřejmě, Damoklův meč nad námi neležel, ale bylo to tak, jak jste teď říkal, ten strašák v podobě cesty do Třince nad námi asi opravdu visel. Kdyby Třinec srovnal stav série na tři dva, tak zase byl na koni on. Zaplať pánbůh, že jsme to umlátili a máme teď relativně dost času na to si odfrknout, zregenerovat a připravit se na semifinále.

Do sezony jste vstoupili s pokorou, s menšími ambicemi, teď hrajete dobře, což jste potvrdili i vítězstvím čtyři jedna na zápasy. Takže lze říct, že jste se namlsali a pomýšlíte stále výš a výš?
Neřekl bych, že jsme se namlsali, my jsme stále na zemi. Věděli jsme, že jsme začali výborně, až moc dobře, s tím asi nikdo nepočítal. Pak jsme měli trošičku útlum, tu poslední čtvrtinu základní části, kdy jsme několik zápasů zbytečně prohráli. Ale my jsme věděli, že v tom mužstvu ta síla je, snažili jsme se vrátit k té hře, kterou jsme hráli na začátku, k té poctivé práci a bojovnosti.

Po zápase jste se dlouho bavil s Martinem Vojtkem, co jste si říkali?
Martinovi jsem gratuloval k jeho fantastické sezoně, opravdu na něm to stálo. Já jsem takovou životní formu gólmana ještě neviděl. To bylo až neuvěřitelné, co on předváděl jak celou sezonu, tak i v této sérii. Jestli nedostane cenu pro hráče sezony, tak tomu nerozumím.

I vám ale sezona vyšla! A přitom se o vás říká, že nejste brankářem pro play off.
To komentovat nebudu, mně je ukradené, co si kdo o mně myslí. Že mi série vyšla, to na sobě samozřejmě cítím, ale ten Martin (Vojtek) byl jednoznačně mezi námi nejlepší.

V semifinále jdete na Liberec, s nímž ale letos nemáte zrovna pozitivní bilanci…
Tohle je úplně jiná soutěž. My jsme měli pasivní bilanci i s Třincem a přesto jsme přes něj postoupili. V play off se všechno maže. Samozřejmě víme, že Liberec bude nesmírně silný, protože celou sezonu nebyl de facto kompletní. Teď kompletní je, má čtyři opravdu našlapané lajny, výborného gólmana. Pokud chceme něco uhrát, tak musíme hrát jako mužstvo a ne jako jednotlivci. To by byla naše smrt.

Máte před Libercem respekt? Přece jenom vyřadil Spartu čtyři nula na zápasy...
Respekt určitě ano, obavy ale nikoliv, protože každá série je jiná, každý zápas jiný. V této sérii mohou rozhodnout maličkosti a my se na to musíme připravit tak, aby ty maličkosti hráli v náš prospěch.

Teď máte týden pauzu. Jaké to je, vy už jste něco podobného zažili i před touto sérií?
Samozřejmě, čekali jsme i po základní části. Teď máme v nohách pět těžkých zápasů, takže ta pauza určitě přijde vhod. Dva dny budeme trochu regenerovat a pak se začneme připravovat na semifinále.

Navzdory tomu, že jste do semifinále postoupili přes Třinec poměrem čtyři jedna, byla ta série s Třincem až neskutečně vyrovnaná, souhlasíte?
Samozřejmě souhlasím. Řekl bych, že ta série byla i velmi útočná, se šancemi na obou stranách. Ty šance se jak na jedné, tak i na druhé straně neproměnily. Samozřejmě, že nám hrálo do karet i to, že jsme měli štěstí. My jsme Třinec v těch zápasech jednoznačně přestříleli. Možná že jsme měli, teď plácnu, o padesát střel za těch pět zápasů víc, možná ještě o něco víc, ale o chlup jsme byli lepší, tak jsme si zasloužili postoupit.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více