Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
16. května 2008

Slavia je pro mě srdeční záležitost

P r a h a - Hokejové mistrovství světa v Quebecu a Halifaxu skončilo pro české hráče neúspěchem, stejně jako vloni se domů vrací bez medaile. Bez medaile a bez trenéra - kouč Hadamczik totiž po třech letech u reprezentace končí. V úvahách o jeho možném nástupci se nejvíce skloňuje jméno trenéra a generálního manažera Slavie Vladimíra Růžičky. Ten si nabídky nesmírně váží, jedním dechem ale dodává: „Slavii neopustím!“

Prakticky ihned po našem čtvrtfinálovém vyřazení vystoupil kouč Hadamczik s prohlášením, že u národního mužstva pokračovat už nebude. Média i fanoušci se nijak netají, že by si na jeho místě nejraději představili právě Vás. Platí, že i kdybyste naši reprezentaci skutečně převzal, nadále byste trénoval i Slavii?
Stoprocentně. Pokud dostanu nabídku – je to má podmínka, protože já zkrátka nemůžu trénovat jen čtyři akce za sezonu a mistrovství světa. Potřebuju být denně na ledě a koučovat zápasy. Člověk se má neustále co učit a já jsem na střídačce poměrně krátce, trenéra dělám nějakých osm let.

Už vás z hokejového svazu někdo kontaktoval?
Ne, zatím mě kontaktovali jen novináři. Výkonný výbor je teď stejně ještě v Kanadě, takže se k tomu ani nechci příliš vyjadřovat. Jak už jsem ale řekl, kdyby nabídka vést reprezentaci opravdu přišla, zájem bych měl. Slavii však trénovat nepřestanu. Mám smlouvu na dva roky a nemůžu to tu opustit, to nejde! Je to pro mě srdeční záležitost.

Dvacátého prvního června se uskuteční volební konference Českého svazu ledního hokeje. Může vaše konečné rozhodnutí nějak ovlivnit fakt, kdo se stane nástupcem pana Vratislava Kulhánka na postu přesedy svazu?
V žádném případě. Já tu nejsem od toho, abych si diktoval, kdo bude novým předsedou. Tohle žádný vliv mít nebude.

Po té osudové prohře se Švédskem se vyrojila ostrá, leč někdy ne úplně objektivní, kritika na trenéra Hadamczika. Být Vy na jeho místě, udělal byste něco jinak?
(odmlčí se) Víte co, po bitvě je každý generál. Co se týče mužstva, podle mě bylo složené velice dobře. Šanci dostali hlavně mladí hráči, kteří předváděli kvalitní hokej. A jestli bych udělal něco jinak? Třeba ano, ale rozhodně se nesluší, abych to dále nějak rozvíjel. To se nedělá.

Mluvil jste s panem Hadamczikem těsně po vyřazení?
Mluvil jsem s ním v pondělí. Popovídali jsme si a rozebrali pár věcí, ale nic víc.

Na pranýři se ocitl i gólman Milan Hnilička. Jak Vy byste zhodnotil jeho výkon?
Musím říct, že ten hon na Milana se mi vůbec nelíbí. Hokej je kolektivní hra a výsledek dělá celé mužstvo. Na brankáři samozřejmě hodně záleží, ale je potřeba si uvědomit, že Milan nebyl v lehké situaci. Jsem rád, že ve čtvrtfinále podal dobrý výkon a v důležitém zápase nezklamal.

Na Švédy se nám dlouhodobě nedaří. V klíčovém zápase jsme s nimi prohráli na olympiádě v Turíně, na mistrovství světa v Rize i teď v Kanadě. Nemají naši hokejisté z tohoto soupeře už komplex?
Je vidět, že v poslední době nám Švédové moc nesedí. Ale tentokrát jsme s nimi sehráli dobrý zápas, podle mě jsme však měli velkou smůlu. Sedm minut před koncem jsme proměnili nájezd a já věřil, že kluci vedení už udrží. Bohužel pak přišlo nešťastné vyrovnaní a v prodloužení naše oslabení. To jsme ubránili, jenže pak přišel ten nešťastný třetí gól. Teď jsme všichni zklamaní, ale takový už hokej je. Přináší radost i bolest...

Kdyby národní mužstvo těsné vedení udrželo, lidé by teď místo kritiky spíš vynášeli Hniličku do nebes…
Přesně tak! Všechno se láme ve čtvrtfinále. Kdyby se vyhrálo, Milana by za jeho výkon plácali po ramenou. Navíc to opravdu neměl jednoduché, byl na něj vyvíjen velký tlak a on přitom v Rusku prakticky tři měsíce nechytal.

Mohl se podle vás na Hniličkově výkonu projevit fakt, že ho kritizovali i novináři ze Švédska?
Mohl, ale jak Milana znám, tohle ho spíš ještě více vyhecovalo.

Na mistrovství jste měl dva své koně – Adama Svobodu a Jakuba Klepiše (přestoupil do Avandgardu Omsk). Byl jste s nimi v kontaktu?
Nebyl, ale včera Adam poslal Jirkovi Kalousovi zprávu, kdy že se má hlásit do přípravy. V Kanadě byl nevytížený – chodil jenom jíst a trénovat, takže ho do tréninku zapojíme hned ve středu.

Budete turnaj dále sledovat, i když je česká reprezentace už ze hry venku? Koho tipujete na celkové vítězství?
Na zbývající zápasy se určitě podívám, už ale s mnohem menším zaujetím. Ve finále bych to viděl na souboj Kanady s Ruskem, v hokeji se ale může stát naprosto cokoliv.

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více