Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
21. května 2008

Novým trenérem juniorů je Josef Turek

Teprve šestatřicetiletý trenér má na svém kontě už hodně úspěchů s hokejovou mládeží, ale i jako hráč zažil úspěchy. "S plzeňskou juniorkou jsme skončili druzí v tehdejší československé lize. Mně se ta sezóna bodově velmi povedla. S áčkem Plzně jsem si zahrál finále a pak se mi ještě povedlo postoupit se Vsetínem do extraligy a zahrál jsem si i extraligu na Slovensku a v Chorvatsku, kde jsem slavil titul. Kariéru jsem musel ukončit ve třiceti, ale to už je za mnou. Teď se chci naplno věnovat trénování a něco dokázat," líčí svojí kariéru a plány Josef Turek.

Při povídání o vaši hráčské kariéře zmiňujete Chorvatsko. Český hokejový fanoušek si obvykle tuto zemi s hokejem dohromady nedá. Jak funguje tamní hokej?
Úroveň není nijak velká. Vedení nezajímá, s kým hrajete v útoku, ale musíte dělat body, jinak máte problém. Náš tým Medveščak Záhřeb hrál souběžně domácí ligu i interligu, kde se setkávají nejlepší týmy například z Rumunska, Maďarska. Na tyto zápasy chodilo až 6000 diváků a atmosféra byla vynikající. Tamní ligu bych doporučil starším hráčům, kteří se chtějí pobavit hokejem a užít si závěr kariéry. Takto tam působí hodně Rusů i Kanaďanů.

Jak vás napadlo, že necháte aktivního hokeje a stane se z vás trenér?
Do hokeje jsem byl vždycky strašně zažranej, to jsem dodnes. Chtěl jsem toho jako hráč hodně dokázat, ale dával jsem si až příliš velké dávky. Ve třiceti jsem měl za sebou čtyři operace kolena a dvě kotníku. To už prostě nešlo. Tak jsem chtěl zkusit něco dokázat jako trenér.

Jaké byly vaše trenérské začátky?
Já jsem si už jako hráč dělal hodně příprav sám a věřil jsem ve své metody, které jsem odzkoušel sám na sobě. Poznal jsem, že třeba nemůžete jít běhat do lesa a zítra si dát to samé znovu. Pak jsem dostal nabídku trénovat na zkoušku juniory ve Vsetíně, aniž bych předtím prošel mladšími ročníky. Hned první sezónu jsme se dostali do semifinále, a tak spolupráce pokračovala.

Další léta byla pro vsetínskou juniorku hodně úspěšná...
To je pravda, po tom semifinále jsme další rok udělali titul. Třetí rok jsme byli opět v semifinále a čtvrtý rok další titul.

To je hodně rychlá trenérská kariéra... Úspěchy vás dostaly až do role trenéra reprezentační šestnáctky.
K tomu mi hodně pomohl pan Vladimír Růžička. Je to samozřejmě čest, jen jsem musel opustit juniory a jít k dorostu, abych mohl sledovat ročník 92.

Jak funguje reprezentace takto mladých hráčů?
Zkouší se nejlepší hráči ročníku, pro nás to byl ročník 92. Vyzkoušeli jsme asi 55 hráčů. Hrají se různé turnaje, vrcholem byl turnaj čtyř ve Švédsku, kde jsme obsadili třetí místo. Poté tam byly ještě nějaké zápasy s Ruskem a Slovenskem. Na dalším turnaji v Rakousku jsme byli druzí a v Maďarsku jsme vyhráli, ale tam byli až na Slováky slabší soupeři.

V novinách se často objevuje kritika mládežnického hokeje, jak to vidíte s budoucností našeho hokeje vy?
Povídá se toho hodně, ale myslím si, že to funguje dobře. V týmech kolem toho šestnáctého roku jsme na stejné, ne-li lepší úrovni jako Finsko nebo Švédsko. Jediní, kdo jsou už v těchto kategoriích výš, jsou Rusové. Ty mají ale větší hráčskou základnu a asi mají lepší kondici. Hráč může být na tom skvěle technicky, ale pokud nemá z léta natrénováno, tak se stane, že na něj v prosinci můžete řvát, ale on prostě nemá z čeho brát. Ruce by mu šly, ale nohy budou stát. Každý talentovaný hráč musí svůj talent umocnit poctivým a tvrdým tréninkem.

Když se bavíme o talentech, dá se už v tomto věku rozpoznat, jak na tom hráč bude?
V týmu jsme měli plno talentů, například Petr Straka z Plzně nebo obránce David Musil z Jihlavy. Nikdo z nich ale nemá zajištěnou skvělou kariéru, může se stát, že to uspěchají a vrchol kariéry budou mít v sedmnácti. Trénink musí být tvrdý, ale nesmí být přehnaný. Špatně vedený trénink může mladého hráče strhat a on už pak nemá z čeho brát a výkonnostní růst se zastaví.

Jak se díváte na výchovu mládeže, kdy například na Slovensku hrála dvacítka extraligu?
Abych pravdu řekl, myslím si, že hráči by měli spíš zůstat v klubech. Výsledky těm hráčům určitě neposílily ani sebevědomí, oni pak možná začnou přemýšlet, jestli vůbec na tu extraligu mají.

Jak se vám odchází ze Vsetína, kde jste pět let působil?
Už jsem cítil, že potřebuju změnu. Určité věci tam nefungovaly a já věděl, že odejdu, i kdyby nepřišla nabídka od Slavie.

Přejďeme tedy ke Slavii, jak jste se stal trenérem juniorů Slavie?
S panem Vladimírem Růžičkou jsem byl v kontaktu delší dobu. Trenér měl více vytipovaných lidí, nakonec jsem dostal důvěru já a jsem za to moc rád. I když jsem měl i jiné nabídky, ani jsem o nich nepřemýšlel. Od 1. května jsem tedy trenérem juniorky a budu se snažit důvěru trenéra Růžičky splatit.

Pro všechny začíná letní příprava, co jste si pro juniory připravil?
Dostal jsem od pana Růžičky důvěru vést letní přípravu, s tou mi pomáhá Jiří Novák. Tréninkový týden začíná v neděli večer, v pondělí a úterý máme dvoufázový trénink, další dny pak jednofázový. Hráči mají volno pouze v sobotu. Já osobně dávám přednost běhání před jízdou na kole, aby měli hráči dech. Myslím si, že běhání ty hráče nejlépe natrénuje. Některým se to samozřejmě nelíbí. Běhání je těžký, když má hráč 95 kilo, ale je důležitý, aby ten hráč to dělal nadoraz pro sebe a své tělo. 25. července vyjedeme na led a tréninky budou na ledě dvoufázové plus suchá příprava. Pak máme v plánu devět přátelských utkání, z toho čtyři na turnaji v Litvínově.

Hráčům asi dáte do těla, co se od vás očekává v sezóně?
Samozřejmě jsou důležité výsledky, ale měl bych připravit hráče, aby pak mohli přejít do A týmu. Aby na to měli herně i kondičně. Výsledek je jedna věc, ale důležitý je, kolik těch kluků se pak prosadí mezi muže. Samozřejmě by bylo nejlepší, kdyby se to skloubilo dohromady.

Co jste říkal na výsledky mládeže v poslední sezóně?
Sledoval jsem průběh, junioři sice vypadli ve čtvrtfinále, ale celou dlouhodobou část se jim dařilo a hráli na špici. Skvělou sezónu měl Honza Česnek, který dal přes třicet gólů. Hafenrichter, Kachlík a Nestrašil vstřelili 13 branek, přesto budeme muset na produktivitě ještě zapracovat.

Jak to vypadá s odchody a příchody?
Odejít musí celý ročník 88, na žádné výjimky to zatím nevypadá. Kromě toho Jirka Jebavý už trénuje s áčkem. Dominik Furch by měl rozjet sezónu s juniory a pak se uvidí. Co se týče příchodů, tak jsou tam talentovaní kluci z dorostu. Například Poletín, Barák, Palaščák, Žejdl nebo gólman Meravý. Ti všichni mají na to hrát jednou juniory, ale musí poctivě trénovat. Posílil nás třeba Daniel Vrdlovec, který je z Olomouce, kde hrál letos i 12 zápasů v první národní lize mužů, nebo obránce Michal Blažek z Pardubic. Dále přišel Richard Fiala ze Slovenska, to je hráč, který má dva metry a sto kilo a je to velký univerzál. Uvidíme, jak na tom bude herně a na ledě.

Jaký jste vy jako trenér? Jste spíše kliďas, nebo cholerik?
V přípravě jsem docela klidný, protože vím, že pro ty kluky to není jednoduchý. Oni by raději hráli fotbal, ale z toho se brát nedá. Na ledě při tréninku do toho hodně vstupuju, abych ukázal, kde je chyba a tak. Na střídačce dokážu i hodně vybouchnout, dost to prožívám. Jsem spíše cholerik, ale snažím se to v sobě dusit, abych na hráče nepřenášel nervozitu.

Máte ambice jednou trénovat muže?
Samozřejmě, ale vím, že si to člověk musí zasloužit. Trénuju teprve šest let. Nabídku z první ligy jsem už sice měl, ale zůstal jsem u mládeže.

Na závěr vám položím aktuální otázku. Jak se vám líbilo letošní mistrovství světa?
Některé zápasy nebyly moc útočné, hrálo se pasivně a hodně se bránilo střední pásmo, ale když se hrálo nahoru dolu, byla to nádhera. Jako ve finále. Bylo vidět, že od patnácté minuty Rusové hodně změnili hru a v závěru pak rozhodla kondice a individuální schopnosti.

Díky za rozhovor a přejeme hodně úspěchů s mládeží Slavie.

Autor Patrik Kubečka
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více