Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
27. května 2008

Vítěz nové Ligy mistrů bude mít právo vyzvat tým z NHL

Do historicky prvního ročníku hokejové Ligy mistrů se jako český šampion probojovali i hokejisté HC Slavie Praha. Ti ve skupině D změří síly se dvěma elitními evropskými celky - švédským Linköpings HC a švýcarským ZSC Lions z Zürichu. V našem seriálu poodkryjeme roušku nově vznikající soutěže. Popíšeme si, jak soutěž vznikala, kdo stojí za jejím zrodem, jaké je její hrací schéma, o kolik peněz se bude hrát, jaké jsou podmínky kvalifikace. Přineseme též rozhovory s představiteli klubů, kteří vyzvou v základní skupině pražskou Slavii, a nebudou chybět ani rozhovory na téma Ligy mistrů s představiteli HC Slavia Praha.

S myšlenkou Ligy mistrů přišla Mezinárodní hokejová federace

Po zrušení slavného Poháru mistrů evropských zemí, zániku Evropské hokejové ligy a nezájmu předních evropských klubů o Kontinentální pohár se hokejová Evropa konečně dočkala globální soutěže. Pro prezidenta IIHF Reného Fasela byla hokejová Liga mistrů dlouho nesplněný sen. Představa, že spolu měří síly nejlepší evropské kluby o titul nejlepšího mužstva Evropy nabyla reálných obrysů v dubnu 2007, kdy IIHF oznámila vznik nové kontinentální soutěže.

Reakce národních hokejových svazů, lig, klubů a hráčů byla velmi pozitivní. Sponzoři věřili, že díky nové soutěži získají možnost zasáhnout širší fanouškovskou základnu a všichni ostatní, zejména pak fanoušci, měli radost z této nové a jedinečné příležitosti. Není žádný pochyb o tom, že Evropa je připravená pro Ligu mistrů.

V lednu 2008 bylo rozhodnuto, že o marketingový úspěch hokejové Ligy mistrů bude pečovat společnost Ovation Sports, kterou řídí Craig Thompson, jeden ze zakladatelů fotbalové Ligy mistrů. Cílem týmu, který okolo sebe Thompson vybudoval, je poučit se z chyb, které udělaly předchozí celoevropské soutěže, jako byly třeba Evropská hokejová liga či Kontinentální pohár. "Podrobně jsme studovali, jaké věci se tehdy udělali špatně, a víme, co musíme udělat, aby se něco podobného neopakovalo. Jsme experti ve vytváření nových soutěží a pro centralizovaný marketing," uvedl Craig Thompson.

Proč hokejová Liga mistrů uspěje?

Už v první sezóně Liga mistrů nabídne prize money ve výši 10 milionů euro. Z toho bude profitovat nejen klubový hokej, ale i celé sportovní odvětví. Každý ze sedmi národních hokejových svazů obdrží 100 000 eur. Každá ze sedmi zúčastněných ligových soutěží obdrží 300 000 eur. Každý klub, který se soutěže zúčastní, získá 300 000 eur. Každá výhra v utkání bude oceněna částkou 50 000 eur. Mužstvo, které vyhraje všechny čtyři zápasy v základní skupině, tak vydělá 200 000 eur. Za postup do semifinále navíc každý tým získá prémii 200 000 eur, finalista pak vydělá půl milionu eur a vítěz soutěže rovný milión.

Liga mistrů potrvá celkem pět měsíců a vedení IIHF při jejím plánování mělo na zřeteli náročnost domácích ligových soutěží. Minimálně každý tým sehraje v Lize mistrů v nadcházející sezóně čtyři zápasy, maximálně pak devět utkání. Do tohoto počtu je započítán i zápas Victoria cupu s celkem z NHL.

V hokejové Lize mistrů se budou poměřovat jen ti nejlepší s nejlepšími. Do Ligy mistrů postupují pouze vítězové národních lig a vítězové národních soutěží po základní části. Evropské hokejové kluby tak konečně budou moci změřit síly v globální soutěži.

Velkým lákadlem je též skutečnost, že evropský šampion dostane příležitost poměřit síly s celkem NHL v tzv. Victoria cupu.

IIHF garantovala národním svazům nejméně sedm let fungování Ligy mistrů. Investorská skupina zase garantuje plné pokrytí finančních nákladů na soutěž na tři kompletní sezóny.

Hrací plán

Na základě vlastní studie se IIHF rozhodla, že nejvhodnějším hracím dnem pro hokejovou Ligu mistrů je středa. V tento den se totiž národní soutěže hrají nejméně. Soutěž bude probíhat od září do ledna. IIHF se též snažila vybrat termíny tak, aby nekolidovaly s fotbalovou Ligou mistrů.

Rozlosování

Skupiny

. Skupina A
Eisbären Berlin (GER)
Metallurg Magnitogorsk (RUS)
Kärpät Oulu (FIN)
Skupina B
HV71 Jönköping (SWE)
Espoo Blues (FIN)
kvalifikant (SVK/GER/SUI)
. Skupina C
Salavat Julajev Ufa (RUS)
Slovan Bratislava (SVK)
HC Mountfield (CZE)
Skupina D
HC Slavia Praha (SLA)
ZSC Lions (SUI)
Linköpings HC (SWE)

Zápasy ve skupinách

8.10. A: Eisbären - Kärpät B: HV71 - kvalifikant
C: Salavat - Mountfield D: Slavia - Linköping
22.10. A: Kärpät - Metallurg B: kvalifikant - Espoo
C: Mountfield - Slovan D: Linköping - ZSC Lions
29.10. A: Metallurg - Eisbären B: Espoo - HV71
C: Slovan - Salavat D: ZSC Lions - Slavia
12.11. A: Kärpät - Eisbären B: kvalifikant - HV71
C: Mountfield - Salavat D: Linköping - Slavia
19.11. A: Metallurg - Kärpät B: Espoo - kvalifikant
C: Slovan - Mountfield D: ZSC Lions - Linköping
3.12. A: Eisbären - Metallurg B: HV71 - Espoo
C: Salavat - Slovan D: Slavia - ZSC Lions

Semifinále

10.12.2008
a 7.1.2009
vítěz skupiny D - vítěz skupiny B
vítěz skupiny A - vítěz skupiny C

Finále

7.1.2009
a 28.1.2009
vítězové semifinále

Poznámka k semifinále: pokud se do semifinále probojují dva týmy z téže země, utkají se tyto týmy v semifinále, bez ohledu na to, z jakých postoupily skupin.
Poznámka k semifinále i finále: série hraná na dvě utkání bude začínat vždy na ledě týmu s horšími výsledky ve skupinách. Výsledkově lepší tým tak bude hrát odvetu na svém ledě.

Victoria cup

Vyvrcholením Ligy mistrů pak bude Victoria cup, který je pojmenován po místě, kde se 3. března 1875 uskutečnilo první organizované hokejové utkání v historii. Victoria cup je úplně nová soutěž, v níž změří síly tým z NHL s nejlepším celkem Evropy.

Její první ročník se uskuteční už 1. října 2008, když se Post Finance Areně ve Švýcarsku střetne vítěz Supersix Metallurg Magnitogorsk s New York Rangers. Tento zápas bude prvním měřením sil mezi ruským celkem a týmem z NHL za posledních 17 let.

Autor David Schlegel
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více