Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
15. června 2008

Mladá zbraň v záloze? Jan Česnek!

P r a h a - Jan Česnek. V hokejovém světě zatím ne příliš známé jméno, které za pár let bude znát každý hokejový fanoušek. Talentovaný útočník Slavie načne ve slávistických juniorech svou třetí sezonu, je dost možné, že vídat ho budeme už i v kabině samotného áčka. Zatím však zůstává v týmu juniorů, odkud sebevědomě hlásí: ,,Budeme chtít vyhrát titul!“

Hokejovou kariéru Česnek odstartoval v dresu Znojma, dlouho však u Orlů nepobyl. V pouhých šestnácti letech totiž obdržel od Slavie pozvánku, aby se zúčastnil přípravného turnaje, kde mohl naplno ukázat své schopnosti. A jak to v takových případech bývá, Česnek už v Praze zůstal...

Nyní tu začne již svou třetí sezonu, kterou by rád ozdobil nějakým velkým úspěchem. V minulém ročníku se to nepovedlo -junioři vypadli už ve čtvrtfinále s Karlovými Vary, které soutěž nakonec vyhrály. Je ale škoda, že se hrálo pouze na dva vítězné zápasy, protože jinak by celá série třeba dopadla úplně jinak. „Tohle je blbý. Celou sezonu se snažíme hrát nahoře, pak prohrajeme dvě utkání a je konec. Kdyby se udělala nějaká změna, bylo by to lepší,“ přikyvuje Česnek.

Jenže není nereálné, že příští rok se ho budou týkat už úplně jiné starosti. Očekává se totiž, že ho v přípravě vyzkouší i trenér A-týmu Vladimír Růžička. „Se mnou se o tom nikdo nebavil, takže tohle opravdu nevím,“ krčí rameny Česnek. „Sice jsem zaslechl, že bych šanci dostat mohl, ale uvidíme, jak to dopadne. Nechávám tomu volný průběh.“

I když se mladý hokejista tváří, že ho podobné spekulace příliš nezajímají, do hlavního týmu by nakoukl moc rád. Zvlášť když vidí fungující model, který se skvěle uplatnil v případě stejně starého Dominika Furcha. Ten kryje záda Adamu Svobodovi a zároveň je i neotřesitelnou jedničkou u juniorů. Trénuje však už jen s áčkem. „Takhle nějak bych si to přál i já. Rozhodně bych ale zůstal radši tady v juniorech, než abych odešel do Havlíčkova Brodu. Tam se mi teda moc nechce,“ přiznává červenobílý útočník.

A v čem je vlastně Česnekova výjimečnost? Především v tom, že má v sobě instinkt střeleckého zabijáka, jenž si dokáže šanci sám vytvořit i ji zdárně proměnit. Jeho bilance z minulé sezony je výtečná - ve 43 zápasech vstřelil 32 branek a připsal si 17 asistencí, v play-off pak získal 5 bodů z 5 zápasů.

Jeho přínos mužstvu je ale i v něčem jiném. Za vyrovnaného stavu utkání se často stávalo, že se Česnek ujal puku a napříč celým kluzištěm s ním podnikl smělý výlet, který chladnokrevně zakončil! Někdy dokonce použil i svou oblíbenou kličkou ala Jiří Polanský… (Útočník Třince touto fintou rozhodl druhé čtvrtfinálové utkání proti Slavii).„Na tréninku jsem je občas zkoušel, v zápase už je ale dělat nebudu. Nejlépe se to dá využít při samostatném nájezdu, jenže rozhodčí mi řekli, že to neplatí, že to nebudou uznávat,“ ví Česnek dobře.

Zcela bez chyby ale červenobílý útočník není. Číslo 101 v kolonce trestných minut nasvědčuje spíše tomu, že se ve Slavii rodí nový Radek Duda… „Tak vysoké číslo je ale zaviněné hlavně tím, že jsem dostal tři desítky a dvakrát trest do konce utkání,“ brání se. Zároveň také slibuje, že si na častá vyloučení již bude dávat větší pozor. „Když jsem seděl na trestný a kluci dostali gól, hodně mě to mrzelo…“ zpytuje svědomí.

Teď se však Česnek hokejem zase tolik zabývat nemusí. Suchá příprava sice vrcholí, do začátku sezony ale zbývá ještě dost času. Slávistická osmdesát sedmička tak má nyní více času na své ostatní zájmy. „Hodně času trávím s přítelkyní. Co se týče dalších sportů, rád hraju fotbal a hlavně tenis. S klukama ho chodíme hrát skoro po každém tréninku, takže pak jsme docela hodně unavení,“ usmívá se mladý hokejista, jenž druhým rokem studuje obchodní management sportovního zařízení.

Jeho hlavní prioritou je však samozřejmě hokej. A jaké má Česnek vlastně cíle do nadcházející sezony? „Budeme chtít vyhrát titul. Přišlo k nám dost nových mladých hráčů a já věřím, že můžeme být hodně silní. “ věří v úspěch týmu.

Jan Česnek očima Josefa Turka

S Honzou se teprve poznáváme, ale samozřejmě vím, že se v něm skrývá velký potenciál. Přístup k tréninku má velmi dobrý, takže není proč se obávat, že by chodil s hlavou v oblacích. Navíc mladých perspektivních kluků, kteří nejsou o nic horší, je tady mnohem víc. Dýchají mu na záda, což je pro něj jen dobře. A že nasbíral hodně trestných minut? Honza je trochu výbušnější. A to se projevuje i tím, že zbytečně diskutuje s rozhodčími. Ovšem důležité je, že v hlavě to má srovnané – ví, o co hraje. Když ještě přidá a podpoří svůj talent tvrdou dřinou, může z něj jednou být skvělý hokejista.

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více