Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
23. června 2008

Jaroslav Hafenrichter se stále a rád věnuje hokeji

P r a h a - Nebýt otce a strýce, zřejmě by Jaroslav Hafenrichter k hokeji nikdy nepřičichl. Byla by to ovšem velká škoda. Osmnáctiletý slávistický junior si možná už příští sezónu přestěhuje svou výstroj do kabiny „áčkařů“, tedy alespoň na pár zápasů. K této prognóze je však opatrný. „Na to je ještě brzo. Teprve se trénuje na suchu, na ledě je to pak o něčem jiném,“ míní.

S hokejem to byla v jeho případě láska na první pohled. „Hned jsem se do něj zamiloval a nemyslel na nic jiného, jen abych mohl být na ledě,“ přiznává. S hrou začínal v Chomutově, ve svém rodišti. Pak hrál střídavě v Lounech, Chomutově a na Slavii, kde napevno působí od ročníku 2004/2005. „Se Slavií se to seběhlo strašně rychle. Taťkovi zavolal pan Jan Novák z Prahy, jestli si nechci zkusit zatrénovat s extraligovým dorostem. Tak jsem si týden zatrénoval a na konci mi pan Růžička oznámil ,že by mě tu chtěl,“ vzpomíná na své červenobílé začátky Hafenrichter. Možná měl tehdy i trochu štěstí, že dorostence vedl dočasně právě Vladimír Růžička. Tehdejší trenér byl totiž na reprezentační akci.

Zanedlouho tedy spojil své služby se Slavií úplně a hodně tomu obětoval. Každý týden na pět všedních dní odjíždí do našeho hlavního města a na sever Čech se vrací na víkendy. Ale to není všechno, co odkráčelo stranou. „Chodím tady v Praze na střední odborné učiliště. Nemám moc času na školu. Chvíli jsem byl i na gymplu a pak si narychlo hledal něco jiného, tak jsem skončil tady,“ rozpovídá se o vzdělávání, ač nerad.

Volného času také nemá Hafík, jak mu přezdívají kamarádi, zrovna na rozdávání. Teď to prý ještě jde, ale když je sezóna v plném proudu, tak jen trénuje a odpočívá. Odpočívání ovšem v jeho případě neznamená, že sedí přikovaný u počítačových her. „Ne, to u mne nehrozí. Občas se připojím třeba do turnaje na Playstationu, ale nesedím u toho celé hodiny.“

Všechno se prostě snaží dávat hokeji a má přitom jedno velké štěstí. Rodina stojí při něm a má v ní ty největší fanoušky. „Celá rodina i známí mi fandí. Když táta může, nevynechá jediný zápas,“ pokračuje Hafík. Z jeho slov je cítit, jak moc si této podpory váží. Na vrcholu minulé sezóny, mistrovství světa „osmnáctek“, však bojoval bez přítomnosti rodinného klanu. A kupodivu, byla to jeho „zásluha“. „Nechtěl jsem, aby přijeli. Soustředil jsem se jen a jen na hokej.“ Věděl, co dělá. V Toruni patřil k oporám českého celku.

Hafenrichter je až posedlý touhou vítězit. I proto se snad nikdy nepostavil do obranné dvojice. Vždycky chtěl rozhodovat zápasy a to přeci jen dělají častěji útočníci. „Já hrozně rád vyhrávám. Letos jsem moc chtěl vyhrát titul. Byl jsem z toho zklamaný, když jsme vypadli s Varama,“ poodkrývá něco ze své povahy a zároveň vzpomíná na minulý ročník extraligy juniorů. Při otázce, proti komu se mu hraje nejlépe a naopak, se na delší dobu zamyslí. „Nejlépe asi proti Litvínovu. A nejhůře? Proti Opavě a Liberci,“ zafilozofuje si hokejově.

Přestože je mu teprve osmnáct, myšlenky má v hlavě srovnané. Na otázku, kdo je jeho vzorem, vám rychle odpoví, že chce být sám sebou. K budoucnosti se příliš nevyjadřuje. „Mám svoje sny, ale to se neříká. Jen řeknu, že víc než NHL mě láká Rusko,“ uzavírá Hafík.

Autor Monika Gordíková
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více