Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
20. června 2008

Slávisté dostávají v letní přípravě pořádně do těla

Letní příprava obhájců titulu už je v plném proudu. Stejně jako loni pomáhá trenérům Slavie Helena Fuchsová, která se snaží dostat hráče do té nejlěpší fyzické kondice, aby hokejisté vydrželi náročnou nadcházející sezónu, ve které kromě obvyklé porce 52 zápasů základní části sehrají i náročné zápasy v lize mistrů. I proto trenéři společně s Helenou Fuchsovou dávají hráčům pořádně zabrat.

Čtvrteční ranní trénink v Edenu začíná v devět hodin a slunce už pořádně pálí. Hráči se zatím pod vedením Heleny Fuchsové rozběhávají a krouží kolem fotbalového trávníku. "Letošní přípravu jsme oproti minulým roků a třeba i jiným týmům trochu pozměnili. Vypustili jsme kola zaměřujeme se více na běhání, což je pro hráče náročnější, ale zvyknou si na větší zátěž," povídá o programu hokejistů trenér Kalous. Na otázku, jak běhání snáší hráči, odpovídá s úsměvem: "Samozřejmě se jim to příliš nelíbí, ale jim se nelíbí nic, takže mají smůlu." I během rozhovoru trenér neustále sleduje, jestli všichni běhají poctivě. Když se mu nelíbí něčí přístup, okamžitě na něj zařve, aby hráč šel do tréninku naplno.

Přípravu začali hokejisté Slavie v půlce května, když nejdříve nastoupili mladší hráči a o týden později se k nim přidali i ti zkušenější. Aby nebyla letní příprava pro hokejisty tak jednotvárná, odcestovali na krátké soustředění do Jablonce. "Při letní přípravě je důležité, aby si hráči uvědomili, že to dělají pro sebe. Musí to pro ně ale taky být trochu zábava a tréninky nesmí být pořád stejné. Proto jsme jeli do Jablonce, kde máme perfektní podmínky. Je to i spestření, že hráči nemusí dřít pořád na jednom místě," popisuje průběh letní přípravy Jiří Kalous. "Občas uděláme pro hráče i něco zcela nečekaného. Oni jdou třeba na trénink s tím, že zase budou dřít, a my je překvapíme něčím úplně novým," říká asistent trenéra Slavie. Na led se hráči dostanou až 21. července, ale suchá příprava bude i souběžně s tím pokračovat.

Po rozhovoru se vydává Jiří Kalous za kustody, kterým vysvětluje, co mají hráčům připravit. Hlavní náplní tréninku je patnáctiminutové cvičení, během kterého by měli hráči dostat ze sebe úplně všechno. V každém rohu fotbalového stadionu je jedno stanoviště, na jednom hráči musí otáčet osmikilovými válci, na druhém pak přeskakují snožmo překážky. U třetího kužele musí udělat dvacet kliků, čtvrté jsou opět překážky. Hráči se rozmístí na jednotlivá stanoviště a začínají cvičit. Poté, co splní úkol, musí sprintem doběhnout k dalšímu stanovišti a začít cvičit tam. Jakmile hráč oběhne všechna čtyři stanoviště, čeká až mu tep klesne pod 125 úderů za minutu a jede další kolečko. Srdeční aktivitu jim přitom hlídá speciální pás kolem trupu a měřící hodinky. Po patnácti minutách jsou hráči opravdu hodně vyždímaní, trenér je nechává chvíli oddechnout a společně s Helenou Fuchsovou jim vysvětluje, kde dělali při cvicích největší chybu. Po pauze se hráči opět připravují a celé cvičení opakují znova, tentokrát dvanáct minut.

Někteří hráči snášejí trénink hůře, například brankář Adam Svoboda. "Už nemůžu, asi se pozvracím", říká během přeběhu trenérovi. Ten mu okamžitě odpovídá: "Jeď, Ádo, to dáš! Makej!" Naopak Tomáš Micka si trénink ještě ztěžuje. Na sobě má asi tříkilovou vestu, se kterou dělá veškěré aktivity a hraje s ní dokonce i fotbal, který po oddychu naplánoval hráčům Jiří Kalous. V průběhu přestávky vysvětluje hráčům, v čem je dnešní trénink pro ně tak důležitý. "Každému z vás pracuje srdce jinak a je zvyklé na jinou zátěž. Třeba Dominikovi spadne tep pod 125 až za 7 minut, protože jako brankář není zvyklý na takové tempo. Pepinovi klesne už po dvou minutách oddychu. Právě ta individualizace je důležitá, proto po vás nechci, abyste každý oběhl pět kol, ale vaše tělo si musí zvyknout na zátěž, aby z těch 125 tepů mohlo zase naplno makat," popisuje účinky a důvody dnešního tréninku.

Po delší pauze rozdělí trenér hráče do čtyř týmu, které si mezi sebou zahrají fotbálek na malé branky. Největším talentem se zdá být Roman Červenka, jehož kličky nedokáží zastavit ani zkušení obránci. Když pak nahraje Josefovi Beránkovi do velké šance, kapitán Slavie se nemýlí a prokazuje střelecké vlohy i na malou branku. Na hráčích je vidět únava z předchozího náročného tréninku, přesto jsou do fotbalu zapálení. "Úplně jako ten Rusák proti Švédům," ozve se někdo po fantastické přihrávce.

Trenér Kalous hráče sleduje a je rád, že tým je pohromadě. "Letní přípravu s námi zatím absolvují i Míša Sup a Jakub Klepiš, oba dva jsou ale ze Slavie na odchodu. Naštěstí se nám vyhýbají zranění, jen támhle Jirka Doležal má stále zatejpované rameno po té nešťastné srážce s mantinelem ve finále. Přesto s náma dělá vše, co může. Jen místo kliků dřepuje a tak," povídá asistent trenéra Slavie. Na otázku, jestli přijde do Slavie ještě někdo kromě Milana Krafta, který s týmem trénuje od začátku letní přípravy, však odpovědět nechce. Po fotbale dává hráčům rozchod a říká jim, ať přijdou odpoledne vždy hodinu po sobě podle skupin, do kterých jsou rozděleni.

Více fotek z letní přípravy naleznete ve fotogalerii.

Foto: Pavel Vrtiška

Autor Patrik Kubečka
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více