Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
22. srpna 2008

Tomáš Žižka: Favoritem na titul nejsme

P r a h a - Ani poctivý výkon řízného obránce Tomáše Žižky nestačil Slavii na to, aby zbrzdila rozjeté Znojmo a rozloučila se s Tipsport Cupem vítězstvím. Po výbuchu ve Vrchlabí tak o dva dny později přišla navlas stejná porážka. „Žádnou vědu bych z toho nedělal, nám jde hlavně o celkovou přípravu," podotýká Žižka s tím, že červenobílé priority jsou úplně jinde než v poháru.

Tomáši, s pohárem jste se rozloučili další porážkou. V čem bylo Znojmo lepší?
Těžko říct, v čem bylo lepší. Možná hrálo více v pohybu. Ale je těžké tyhle zápasy hodnotit, zkouší se noví hráči a nové systémy. Nepřikláněl bych proto výsledku velkou váhu.

Projevil se tak na vašich posledních výkonech fakt, že se hodně točí sestava a každý zápas jste na ledě prakticky s někým jiným?
U obránců asi ne. Trenér točil beky už během sezony, abychom si na sebe všichni zvykli. U útočníků to však nějakou roli hrát může.

Zatímco vy jste v Tipsport Cupu třikrát v řadě prohráli, Znojemští Orli v pohárové skupině neztratili ani bod. Můžou se díky tomu skvěle odrazit i v samotné lize?
Určitě můžou. Když tým vyhrává, je v něm vždycky pohoda. Ve Znojmě si však nesmí myslet, že když se jim v přípravě tak dařilo, půjde to v sezoně samo. Tam se bude hrát zase od nuly. Všechny týmy budou ve fyzické pohodě a s konsolidovaným kádrem, rozhodovat budou úplně jiné věci.

I když se jedná jen o přípravu, určitě není příjemné, že jste v poháru vyhráli jen první zápas. Čím to? Projevila se na těch výsledcích třeba stoupající únava?
Na to bych to nesvaloval, unavená budou všechna mužstva. Záleží spíš na přístupu každého hráče, jak se k přáteláku postaví. Tím ale nechci říct, že by to někdo nějak vypouštěl. Prostě jsme třikrát prohráli, stalo se to a já bych z toho žádnou vědu nedělal. I když by bylo samozřejmě dobré, abychom před startem ligy něco vyhráli.

Tomáš Žižka

Pojďme k vám osobně - jak jste na tom po zdravotní stránce? Závěr uplynulé sezony jste odehrál se zlomeným prstem na ruce, ten už je nyní zcela v pořádku?
Ano, teď už to je v pohodě. Jsem rád, že jsem bez komplikací absolvoval celou letní přípravu, se svými výkony však spokojený nejsem. Do mého standartu mají pořád daleko.

V příští sezoně budete obhajovat kredit nejlepšího obránce extraligy. To je určitě příjemná pozice…
Příjemné to samozřejmě je, takové ocenění jsem vůbec nečekal. Ale začne úplně nová sezona a v ní je nepodstatné, kdo byl loňský mistr nebo nejlepší hráč sezony. Na to všichni zapomenou. Já se budu snažit předvádět opět stabilní výkony a být Slavii maximálně prospěšný.

Do nadcházejícího ročníku vstoupí vaše mužstvo s velkým očekáváním. Fanoušci budou po hráčích žádat obhajobu titulu, možná i úspěch v prestižní Lize mistrů. Jste na zvýšený tlak připraveni?
Sami jsme zvědaví, co to s námi udělá. Nebudeme to mít vůbec jednoduché. Podle mě ale favoritem na titul nejsme. My se musíme snažit hrát náš hokej, chytit začátek a dělat dobré jméno Slavii. Co z toho bude, to se uvidí.

Řekl jste, že favoritem soutěže nejste. Koho tedy považujete za hlavního aspiranta na titul?
Jsou jím ty týmy, co nejvíc posilují – Sparta, Liberec, Budějovice… Cíle budou mít vysoké, ale jen to jim úspěch ještě nezaručí. Navíc my to těmto mužstvům zase co nejvíc znepříjemníme.

Poslední otázka se bude týkat tradičního turnaje v Norimberku, na který jste pravidelně jezdili koncem srpna. Loni jste se tam vypravili jen na přátelský zápas, ale letos vynecháte už i ten. Nemrzí vás to trochu?
Tak turnaj to byl dobrý, jenže bohužel bylo blbý, že se nám tam vždycky někdo zranil. Konfrontace se zahraničními soupeři by pro nás byla výborná, hlavně kvůli tomu startu v Lize mistrů. Ale teď nám jde hlavně o to, abychom chytli úvod ligy.

Autor OH
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více