Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
28. října 2008

Vladimír Růžička: Linköping je ze hry, rozhodne se mezi námi a Curychem

V úterý odpoledne vzlétne z Ruzyně letadlo pravidelné linky a nabere směr Curych. Na palubě tou dobou budou i hokejisté Slavie, kteří do Švýcarska letí s jasným cílem. “Určitě chceme bodovat!“ poznamenává slávistický trenér a generální manažer Vladimír Růžička. Cestu k úspěchu vidí především v rychlých protiútocích a důsledné obraně, která v minulých zápasech nefungovala ideálně. “Inkasovali jsme kupu gólů, to se musí změnit!“ burcuje své svěřence.

Ve středu vás čeká zápas Ligy mistrů na ledě Curychu. Když vyhrajete, výrazně se přiblížíte postupu do další fáze soutěže. Cítíte již nervozitu?
Tak to ani ne. Ale samozřejmě vím, že je ten zápas pro nás nesmírně důležitý. Podle mě se totiž o postupujícím rozhodne už jen mezi námi a právě Curychem. Ten venku porazil Linköping 7:2 a podle mě tím Švédy od možnosti postupu de facto odřízl. Už můžou uhrát maximálně šest bodů, a to jim na 99 procent stačit nebude.

Na vlastní oči jste soupeře viděl na turnaji v Salzburgu. Jaký nejcennější poznatek jste si odtamtud přivezl?
Tak byl to srpen, šlo jen o takovou přípravu. Ovšem už tam bylo vidět, že jsou velmi rychlí a vyznávají kanadský styl hokeje - rychle napadají a dohrávají osobní souboje. Ale nefaulují přitom, hrají čistě. Takže to bude opravdu těžký zápas a já věřím, že se o dobrý výsledek popereme!

Zápas s Linköpingem měl slavnostní zahájení. Stejně tomu bude i tentokrát.

Kde si naopak myslíte, že má soupeř slabinu?
Vzadu jsou sice hodně dobře organizovaní, ale rychlý protiútok by na ně mohl platit… (přemítá). Ovšem aby nám toto vyšlo, musíme hrát spolehlivě vzadu. A to se nám v posledních zápasech moc nedařilo. Inkasovali jsme kupu gólů a musíme zcela překopat naši hru. Věřím, že k tomu kluci přistoupí zodpovědně a budeme hrát ze zajištěné obrany s tím, že se je v útoku pokusíme něčím překvapit.

Soupeř hodně spoléhá na svou útočnou hvězdu - kanadského střelce Ryana Gardnera. Budete se na něj připravovat nějak speciálně, třeba osobní obranou?
Určitě na něj naše hráče upozorníme, Gardner je hodně nebezpečný útočník. Ale oni hrají kolektivně a dát gól může každý, není to mužstvo postavené na jednom hráči. My si ho můžeme pozorně hlídat celý zápas a branky nám budou dávat jiní… Musíme se soustředit hlavně na sebe a na svoji hru, to je cesta k úspěchu.

Před startem Ligy mistrů se o Curychu v souvislosti s postupem příliš nemluvilo – o mnoho víc se věřilo Linköpingu i Slavii. Jenže jak už jste zmínil, Curych vyhrál v Linköpingu vysoko 7:2. Bylo to překvapení i pro vás?
Trochu ano, ale oni hráli opravdu dobře. Navíc jim tam ten den spadlo snad všechno… Možná Linköping trochu zaskočili, hráli důrazně a dohrávali kotouče, byli nepříjemní. Oni pro to mají vhodné typy hráčů – je to tým plný Kanaďanů.

S jakým cílem vlastně do Švýcarska jedete? Byl byste spokojen i s bodem?
Určitě bychom tam chtěli bodovat, to každopádně. Ale znovu říkám, že to budeme mít opravdu hodně těžké. Oni se na nás určitě dobře připraví a fanoušci je poženou dopředu, čekám vyrovnaný zápas. Uvidíme, jak to dopadne…

Schoval si Roman Červenka nějaké góly i pro Curych?

Jistě vás těší fakt, že se vám v posledním extraligovém utkání s Karlovými Vary podařil fantastický obrat, který zamezil třetí porážce v řadě. Jak moc to může týmu pomoci po psychické stránce?
Víte co, já to takhle neberu. Tak bychom prohráli potřetí za sebou, no a co? Spousta extraligových týmů v této sezoně prohrálo třikrát v řadě, některé i mnohem vícekrát… Tak by se to stalo také Slavii. Samozřejmě by to nebylo nic příjemného, ale žádnou vědu bych z toho nedělal, sezona je dlouhá a zápasů je strašně moc. Že bychom prohráli tři v řadě, to by naši hru nemělo poznamenat. A kdyby ano, bylo by to hodně špatné.

Jak je na tom mužstvo po zdravotní stránce? Žádné šrámy po zápase s Energií?
Ne, hráči jsou naprosto v pořádku. To utkání bylo sice tvrdé, ale nikdo se při něm nezranil. K utkání v Curychu nastoupíme ve stejném složení jako proti Varům.

Ovšem s Adamem Svobodou v bráně, mám pravdu?
Ano. Ten dostal v neděli volno, aby si odpočinul.

V úterý odlétáte do Švýcarska, ve čtvrtek ráno se vracíte a už v pátek hrajete ve Zlíně. Jak hráči zvládají to zběsilé zápasové tempo? Nepozorujete na nich únavu?
Nepozoruji, já myslím, že jsou připraveni opravdu dobře. Mají natrénováno a musí to vydržet, takový je hokej. Jen je škoda, že z Curychu nemůžeme odletět hned po zápase, letět po 24. hodině je ve Švýcarsku zakázáno. Ale co se týče toho nabitého programu, tak to je pro všechny stejné. Teď jsem koukal, že Curych hraje dnes večer s Lapperswilem… (v pondělí večer – Lions vyhráli 4:1).

Nežádali jste o odložení pátečního duelu ve Zlíně?
Ne, není důvod (rezolutně). Proč? My jsme s tím počítali a musíme se s tím vypořádat.

Vraťme se ještě k Curychu. Plánuje s hráči nějakou společnou prohlídku města?
To nevím, asi ne. V úterý večer mě s Honzou Kratochvílem (marketingový manažer klubu) čeká oficiální večeře s představiteli Curychu, vezu si s sebou také nějaká dvd s hrou soupeře, abych se i tam mohl na něj ještě připravit. Curych je sice krásné město, ale my tam jedeme kvůli hokeji (usmívá se).

Články k utkání Ligy mistrů ZSC Lions - HC Slavia Praha

Autor OH
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video