Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
28. října 2008

Liga mistrů: Slavia se vydala k zápasu poprvé letadlem

V úterý slavila celá země devadesáté výročí založení republiky. Velmi speciální den prožívali i hokejisté Slavie. A měli k tomu ještě jeden důvod. Přestože už hrají v české extralize třináct let, teprve poprvé vyrazili k soutěžnímu zápasu letadlem. Linkou Českých aerolinií odletěli k zápasu hokejové Ligy mistrů do Curychu. Druhé vystoupení slávistických hokejistů začíná v curyšském Hallenstadionu ve středu 19:30. Celý tým Slavie spolu zatím letěl pouze jednou, a to v roce 2003 na soustředění na Kanárských ostrovech.

Hokejisté se i s celý realizačním týmem sešli v Edenu ve 14:30 a vyrazili společně autobusem na letiště. "Tady v autobuse je to pohodlné. Kdyby bylo na mě, klidně můžeme jet busem," prohodil během cesty polovážně generální manažer a trenér klubu Vladimír Růžička. "Jsem zvědavý, co bys říkal v Brně," rozesmál ostatní vedoucí mužstva Josef Hronek.

I když má většina hráčů i realizačního týmu s letadlem zkušenosti, přesto byl cítit před cestou určitý respekt. Své zážitky z cestování dával k dobru převážně Vladimír Růžička. "Kdysi jsem letěl s devatenáctkou do Japonska a najednou jsme se propadli snad o 1200 metrů. My jsme byli tehdy vysmátí kluci a měli jsme z toho velkou srandu, ale lidem okolo stékal pot hrůzou. Taky vzpomínám, jak jsme se rozjížděli s letadlem ve Švédsku a najednou se ozvala strašná rána. Museli jsme vystoupit a naběhli chlapi v montérkách a začali to spravovat. Pak jsme stejným letadlem ještě letěli i zpátky," usmál se.

K dobru dal i historku z Bostonu a zavzpomínal na spoluhráče a tvrďáka Chrise Nilana. "Byl to pořádný tvrďák, ale když jsme se rozjížděli, držel se křečovitě za držadla a pořád fakoval. Měl doma čtyři děti a z létání měl hrozný strach," dodal a dal vzpomenout na nizozemského fotbalistu Bergkampa, který všude jezdil autem, či na ruskou hvězdu Mogilného, který na vzdálenější tripy raději nelétal. Před cestou pak symbolicky zvedl číši k přípitku a i když mu asistent Jiří Kalous našeptával, aby pronesl přípitek na úspěch slávistických hokejistů v Curychu, ozvalo se Růžičkovo rezolutní ne. "Tak ať v pořádku doletíme! Musíme si klást postupné cíle," usmál se.

Hokejisty Slavie sice čekalo na letišti přednostní odbavení, ale ani ho vlastně nepotřebovali. V Ruzyni totiž bylo nezvykle poloprázdno. Let OK 586 z Prahy do Curychu byl velmi spoře obsazený. Slávisté zabrali zadní čát letadla a třetina týmu se těšila, až si zahraje oblíbenou hru "Medal of Honor". "Hraje nás to sedm lidí a obvykle to hrajeme na delších cestách, třeba do Zlína," vysvětloval inventář Slavie Marek Tomica, který ve Slavii působí nepřetržitě od roku 1999, čímž se nemůže pochlubit žádný jiný hokejista.

Obliba "Medal of Honor" se datuje od začátku roku. "Začali jsme s tím někdy v lednu," přiblížil Tomica. Kdo je z tradičních soupeřů ve hře nejlepší, nechtěl říci. "V každém případě nejhorší je Novas (Jan Novák) a nejzákeřnější je Áda (Adam Svoboda). Ten rád střílí zezadu," zasmál se Marek Tomica. Bylo ovšem z jeho tváře jasné, že to tak ve skutečnosti není. Za hodinu a půl letadlo přistálo v Curychu a slávistická partička hru úspěšně dohrála. "Dokončili jsme to, ale kdo vyhrál, vám neřeknu. Není to důležité. Hlavní je, že jsme si zahráli a zabili čas," usmál se slávistický forvard.

Autobus poté slávisty odvezl do luxusního hotelu Swissotel. Po příjezdu měl v recepci největší radost kapitán týmu Josef Beránek, když zjistil, že přímo v hotelu je jeho oblíbený kávový řetězec Starbucks. Hned začal plánovat jeho návštěvu. Hokejisté se ubytovali a poté vyrazili na večeři. Tu jim personál připravil do 31. patra hotelu, kam se mohli dopravit skutečně superrychlým výtahem (ciferník uvnitř výtahu nestíhal počítat patra). Mohli si pochutnat na brokolicové polévce, candátovi na šafránu či telecích medailónkách na pepři. Po jídle si mohli osladit život hrnečkem s čerstvými jahodami, angreštem, rybízem nebo pomerančem. Snad si ve středu stejně dobře pochutnají také na hokejistech ZSC Lions...


Letištní hala v Praze, odlétalo se z Gate 9.


Odbavení v Praze. Úplně vpravo Vladimír Růžička při zevrubné kontrole..


Pavel Kolařík sleduje šacování marketingového manažera Jana Kratochvíla.


Jaroslav Bednář kontroluje letenku.


Slávistická equipa v zadní části letadla.


Ještě před startem se do čtení novin pustil Josef Beránek. Dění v letadle sleduje vpravo Milan Kraft.

Program slávistické mise
28. října

14:30 - sraz v Edenu
15:15 - odjezd na letiště do Ruzyně
17:10 - odlet linkou OK 586
18:30 - přílet Curych
20:00 - večeře

29. října
8:30 - snídaně
10:30 - 11:00 - rozbruslení
12:30 - oběd
16:30 - svačina
17:15 - odjezd (odchod) na zápas (hala je zdálená 10 minut chůze od hotelu)
19:30 - zápas
22:15 - 22:30 - večeře

30. října
7:15 - snídaně
7:45 - odjezd na letiště
9:25 - odlet linkou OK 583
10:45 - přílet Praha

Jídelní lístek
28. října - večeře
výběr ze zeleninových salátů
brokolicová polévka
krůtí prsa se zeleninou
candát na šafránu
telecí medailónky na pepři
jako zákusek čokoládový dortík a hrneček čerstvého ovoce (jahoda, pomeranč, červený rybíz, brusinka, ananas)

29. října - oběd
výběr ze zeleninových salátů
hovězí vývar s vajíčkem s kousky hovězího masa
kuřecí zeleninová směs
steak z lososa s citrónem na olivovém oleji
pečená kuřecí stehýnka
jako příloha: rizoto, vařejné brambory, těstoviny

29. října - večeře
výběr ze zeleninových salátů
kuřecí vývar s masem a nudlemi
kuřecí prsíčka na rozmarýnu s tomatovou omáčkou
hovězí guláš
vepřový steak na liškách
jako příloha: brokolice, květák, pečené brambory, rýže

Články k utkání Ligy mistrů ZSC Lions - HC Slavia Praha

Autor David Schlegel, Curych
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více