Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
5. listopadu 2008

S europoslancem Oldřichem Vlasákem o historické výstavě

Jak jistě víte, při utkání s Plzní se v útrobách O2 Areny konala výstava na počest oslav výročí 100 let ledního hokeje. Iniciátorem celé akce byl europoslanec Ing. Oldřich Vlasák, který nám ochotně zodpověděl následující otázky.

Jak se tato akce vlastně zrodila?
Zhruba před rokem jsme si s Petrem Šťastným uvědomili, jaké obrovské jubileum nás čeká, a tak jsme přemýšleli, jak bychom světu představili ten náš úspěch. A zrodila se právě tato myšlenka.

Kdo financoval tento projekt?
Získali jsme prostředky z Evropského parlamentu a z našich poslaneckých zdrojů. Poté jsme nechali zhotovit tuto výstavu, která měla vernisáž zhruba před půl rokem v Bruselu a musím říct, že měla obrovský úspěch.

Kdo všechno se na akci podílel?
Na vernisáž přišlo asi 450 lidí, zahajoval ji předseda parlamentu Hans-Gert Pöttering a pan komisař pro kulturu Ján Fígel. Musím říct, že přijeli opravdu velké osobnosti hokeje jako Vjačeslav Fetisov, víceprezident NHL Bill Daly, dokonce se nám podařilo, díky kontaktům Petera Šťastného, zapůjčit Stanleyův pohár. To bylo vůbec poprvé, co byl tento pohár v Bruselu a v Evropském parlamentu.

Co přesně mohli lidé na výstavě vidět?
My jsme prezentovali hlavně úspěchy Československého hokeje a ukázali jsme, že ne vždy měl ten hokej na růžích ustláno. Ukázali jsme například to, že ve 48. byla část našeho mužstva pozavírána, že následně v 69. ve Stockholmu si hráči jako protest proti okupaci přelepili rudou hvězdu na dresech – hokejisté se řídili heslem: Vy nám tanky, my vám branky. Chtěli jsme ukázat, že jsme zakladateli té světové federace z roku 1908 a stále hrajeme významnou roli. A to se nám podařilo.

Berete to jako osobní satisfakci?
Přesně tak, jako pyšní Češi jsme ukázali, že ač jsme malá země, tak v tom hokeji hrajeme významnou roli.

Tato výstava probíhá v Česku jen v O2 Aréně?
My jsme jí udělali jako putovní a navštívila všechny stadiony v extralize. Každý klub si ji ale zorganizoval jinak, některé kluby pozvaly své bývalé hráče, kteří byli třeba reprezentanti. Setkal jsem se s Augustou, Šímou a jinými veličinami hokeje, předali jim nějaké medaile, pozvali sponzory a podobně. Bylo to takové setkání fandů hokeje, a proto jsme to dělali.

Na valné hromadě svazu se řešilo, že český stát málo dotuje hokejovou reprezentaci. Myslíte si, že tohle může být první krok, jak ty dotace zvýšit?
Je to určitě první krok, který sponzory upozorní, že si hokej žádá podporu a že je to podpora, která má dopad na klienty. Ti když uvidí, že je s ním spojena určitá nákupní síla, budou do toho ty peníze dávat.

Autor Tomáš Svoboda
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video