Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
12. listopadu 2008

Hokejový Linköping se lepší každým rokem

Hokejisté Linköpingu, kteří jsou středečním soupeřem Slavie v Lize mistrů, dělají ve švédské nejvyšší soutěži elitserien každý rok krůček vzhůru. Zatímco na přelomu 80. a 90. let byl Linköping známý jako největší švédské město bez vrcholového sportu, s příchodem nového tisíciletí se z města se 140 000 obyvateli začalo stávat hokejové město. Ještě v roce 1994 hrál Linköping pouze třetí ligu, poprvé do elitserien Linköping postoupil v roce 1999, brzy ovšem klub zase spadl.

Teprve od roku 2004 se datuje masivní vzestup hokeje ve městě. Tento rok postoupil klub poprvé do play-off a od té doby se už jen zlepšuje. Po dvou čtvrtfinálových účastech, přišlo jedno semifinále a v posledních dvou sezónách to Linköping dotáhl až do finále! Na svůj triumf v soutěži však ještě čeká.

Největšími postavami mužstva jsou čeští útočníci Jan Hlaváč a Jaroslav Hlinka, kteří do týmu přišli před sezónou. Příchod obou mužů umožnilo hostování dvou hvězd Weinhandla a Martenssona v ruských klubech. Oba mají s Linköpingem ještě tříleté smlouvy a do Ruska odešeli za opravdu tučné odstupné. Hlaváč je s platem 480 000 Euro za sezónu nejdražším hráčem celé soutěže. Oba Češi se pohybují v popředí kanadského bodování, Hlinka to klubové dokonce vede, ale přesto oba zatím očekávání fanoušků úplně nenaplňují. Hlinka dal pouze tři branky a Hlaváč, ač v bodování čtvrtý, je nejhorší v týmu plus/minus bodech. Mužstvo trénuje Slavomír Lener, který má ve Švédsku velmi dobrou reputaci, když dokázal při svém minulém angažmá dotáhnout tým Lulea Bears nečekaně do play-off.

Tabulka švédské ligy je nejvyrovnanější v historii. První tým od posledního dělí pouze 15 bodů, rozdíl mezi prvním a desátým mužstvem v tabulce je dokonce jen 11 bodů. Linköping se po pondělním vítězném zápase se Skellefteou dostal do čela tabulky. Počínaje pondělním zápasem však odehraje tým celkem šest zápasů v osmi dnech. Například hned den po utkání se Slavií hraje Linköping s Brynas a na tento zápas se čeká vynikající návštěva.

Švédští fanoušci neberou Ligu mistrů ještě tak prestižně, jak by si soutěž zasluhovala. Kladou důraz na domácí soutěž a soudě i podle toho, že v Lize mistrů dostávají větší prostor na ledě hráči ze třetí či čtvrté formace, vidí to stejně i trenéři. Vedení klubu sice pořád opakuje, jak je pro ně Liga mistrů důlžitá a prestižní, ovšem například vstupenky jsou na tuto soutěž o 20 procent levnější než na elitserien.

Linköping už moc šancí na postup do semifinále nemá, jeho šance jsou spíše v oblasti teorie. "Víme, že ještě matematicky můžeme postoupit, ale upřímně řečeno, moc v to nevěříme a ani jsme se o tom nebavili. Teď jsme však porazili Skellefteu a myslím, že jsme v dobré pohodě. Slavia Praha má velmi kvalitní tým a bude těžké ji porazit," říkal asistent trenéra Magnus Hävelid, jehož bratr působí v zámořské NHL.

Nejlepším střelcem mužstva je zatím Per-Age Skroder z Norska, v poslední době se do dobré formy dostává Kanaďan Eric Beaudoin, který hrál výborně v přípravě, ale pak se trochu zadrhl. Nyní ovšem proti Skelleftea zaznamenal hattirck. Linköping má velmi dobrou a vyrovnanou brankářskou dvojici. Zkušenosti z mistrovství světa má Daniel Henriksson, ale o něco lepší průměr obdržených branek na zápas má v letošním ročníku Jonas Fransson. Ten by také měl podle posledních informací dostat ve švédské brance přednost.

Podobně jako Slavia nemá švédský tým větší problémy se zraněnými hráči. Účastník mistrovství světa v Quebeku, obránce Daniel Fernholm, se po zranění vrátil do sestavy už v pondělním zápase, další marod Fin Teemu Aalto má problémy se zády, ale do zápasu by mohl naskočit.

Univerzitní město Linköping je proslulé hlavně firmou Jas, jejíž bojové letouny Jas-39 Gripen v rámci švédsko-britského konsorcia nakoupila v posledním desetiletí i česká armáda. Celou transakci provázelo podezření z úplatků, kterému se hojně věnovaly reportáže švédské televize, ale zatím nebyl čin prokázán. Ve městě jsou tři kryté hokejové plochy a všechny jsou v těsném sousedství. Hala je vzdálena asi pět minut autobusem od letiště. Čeští hokejisté bydlí v jednom ze tří hotelů Scandic ve městě.


Cloetta Center - domácí stánek místního HC


Celkový pohled na město

Autor David Schlegel, Linköping
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více