Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
13. prosince 2008

Trenér Růžička: Extraliga je letos velmi vyrovnaná

Slavii se v poslední době příliš nedaří, přesto se trenér Vladimír Růžička nevěší hlavu,je z něj cítit odhodlání a je přesvědčen, že Slavia ještě půjde nahoru. Formu by chtěl načasovat na konec sezóny, kdy půjde o pozice pro play-of. Samozřejmě nejvíce lituje vypadnutí z Ligy mistrů, kde Slavia prohrála jediný, ale rozhodující zápas. Přinášíme vám velký rozhovor s trenérem Slavie o probíhající sezóně.

Do sezóny jste vstoupil v nové pozici trenéra národního týmu. Jak zatím obě funkce zvládáte?
S vytížením nemám problém, jinak bych nebral nároďák. Věděl jsem, jak to všechno bude a zatím jde vše podle představ. Spekulace medií o hráčích a o tom, jak to zvládnu, k tomu patří, ale nemají smysl.

Máme za sebou více než půl sezóny, jak byste zhodnotil působení Slavie v extralize a v Lize mistrů?
Co se týče extraligy, jsem maximálně spokojen. Bodově držíme se špicí kontakt. Samozřejmě mě mrzí Liga mistrů. Měli jsme ji dobře rozjetou a všechno pokazil jeden zápas. Zápas o všechno s Curychem jsme prohráli, ale nedá se to vzít zpět. Musíme jít dál, prohry k hokeji prostě patří. V poslední době nemůžu mít radost z naší koncovky. Sezónu raději hodnotím až zpětně, po jejím skončení. Teď jsme mohli být svědky toho, že jednou jste na vrcholu, pak se trápíte. Nelze nyní dělat závěry.

Zvyšuje se prestiž základní části, když jde o Ligy mistrů?
Nepochybně ano.

Bylo pro vás zadostiučením, že stejně jako loni jste nebyli favorité a měli jste dobrý vstup do ligy ve srovnání se Spartou, která posilovala a byla v problémech?
My sázíme na mladé hráče. Ve všech zápasech to není ono. Nekoukáme na ostatní, na jejich nákupy. Je potřeba mít dobře namixovaný tým.

Tým prochází trochu složitějším obdobím. Sám jste říkal, že vás trápí koncovka. Jak to změnit?
Změna musí asi přijít sama od sebe, tyto věci nejde natrénovat. Je dost dlouhá doba před námi, je půl sezony. Patří to k hokeji, že chvíli se daří a dáváte góly jak na běžícím pásu a pak se to zadrhne. Hlavně aby nás zastihla nejlepší forma ke konci základní části. Nevěšíme hlavy, když to momentálně nejde, jak bychom si představovali, ale zase si všichni musí uvědomit, že při té vyrovnanosti extraligy, o které jsme se bavili, stačí pár proher v řadě a propadáte, třeba až za hranici play-off. Nesmí se podcenit žádný zápas.

Také výkon obrany, ačkoliv se od loňska prakticky neměnila, je občas velice rozporuplný. Čím si to vysvětlujete?
Pracujeme na obranné hře, máme v ní rezervy. Nekoukám na loňskou sezónu, mě zajímá tahle. Dostáváme, na můj vkus, hodně gólů. Musíme na tom pracovat. Samozřejmě je ideální, když máte top formu v březnu, to si přeje asi většina týmů. Do března je dlouhá doba, musíme si do té doby vypracovat co nejlepší pozici.

Určitě vám ale musí dělat radost Jaroslav Bednář. Proč si myslíte, že je poslední dobou tak úspěšný v nájezdech? Na druhou stranu ostatní se při penaltách moc neprosazují.
Nájezdy se nacvičit nedají. Trénink a zápas je úplně něco jiného. Prostě Jardovi Bednářovi to tam padá, je výbornej, ostatní neproměňují.

Poslední dobou se vám nedaří zvládat konce zápasů. Máte nějaké vysvětlení, proč mužstvo ztrácí poslední třetiny?
My vždycky dostaneme nějaký gól a je jedno jestli to je v poslední třetině. Najedou se něco stane a během půl minuty dostaneme dva góly. Stalo se nám to vícekrát, než je zdrávo. Musíme na tom zapracovat. Nemůžu být spokojen, když dostáváme tolik slepených gólů.

Tabulka ligy je letos hodně našlapaná, bodové rozdíly jsou minimální. Jak se vám líbí vyrovnanost extraligy?
Vyrovnanost extraligy je nejen bodová v tabulce, ale hlavně herní. Zápasy jsou bez favoritů. Počítal jsem s tím dopředu. Střed tabulky byl vyrovnán již v minulých sezónách, ale letos je to hodně. Všechny kluby vlastně mají neustále naději na play-off, nikdo nemá nic jisté. Nováček z Mladé Boleslavi je sice na chvostu, ale výkony předvádí dobré. Je to pro mě rozhodně překvapení.

Nezdá se vám, že trh s hráči je hodně omezen v našich podmínkách? V klubech hrají místní patrioti, kteří již mívají nejlepší léta za sebou, stejně však dominují. Viz třeba Dopita, Výborný, Straka.
Jsou to top zkušení hráči a bodově se prosazují. Ale je zapotřebí si uvědomit, že dostávají na ledě hodně prostoru. Chodí na přesilovky, jsou maximálně využíváni, takže se prosazují i bodově. Na druhou stranu je dobře, že se tito matadoři ukazují v dobrém světle, protože mladí se od nich můžou hodně učit. Nejen hokeji, ale i celkovému přístupu. Musíme ale mladým dát pak prostor, aby vedle těchto hráčů mohli růst. Myslím si, že v poslední době se to celkově v extralize zlepšuje a dostávají prostor mladší. Uvidíme, jak to bude dále do budoucna. Jestli jsme se vydali správnou cestou.

Uvažujete o nějakém příchodu, jako byl v loni Jakub Klepiš?
Pokavaď by to nebyl hráč Jakubova formátu a odchovaný slávista, tak bych rozhodně do týmu nešahal. Nemám v hlavě žádné jméno, nikoho vyhlídnutého. Muselo by se jednat o klasického slávistu a mimořádné okolnosti.

Letos máte v extralize zápasy hodně rozházené, často hrajete hodně utkání za sebou venku. Jak vám vyhovují šňůry zápasu?
Myslím si, že by bylo lepší, kdyby se to střídalo. Nevadí mi hrát čtyři pět zápasů venku, ale třeba nyní hrajeme devět, a to je moc. V O2 Areně se pořád něco děje, pro nás je to občas nevýhodné. Do budoucna si to musíme pohlídat a domluvit se s provozovatelem, aby se to nestávalo. Devět zápasů venku je prostě šíleně moc. Chceme to změnit.

Celý svět, i ten sportovní, se zmítá ve finanční krizi. Pocítí ji i kluby u nás?
Myslím, že to přijde. Budou si to muset uvědomit hlavně hráči, že kluby budou rozpočty snižovat. Pokavaď nebudou chtít jít starší hráči s penězi dolů, budou muset odejít do zahraničí. Trh se tam samozřejmě také přesytí a budou mít problémy i tam. Podle mě se to projeví v celé Evropě, Ruska nevyjímaje. Boj o rozpočet je před každou sezónou, ale my chceme hrát na špici, takže děláme, co můžeme.

Autor Tomáš Houska
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video