Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
28. prosince 2008

Brankář Neruda se stal nečekaným hrdinou utkání

Když se v zahajovací sestavě pražské Slavie objevil v brance pro fanoušky téměř neznámý Stanislav Neruda, mnozí jen nechápavě kroutili hlavou. Pro pětatřicetiletého havlíčkobrodského gólmana to byl první extraligový start od začátku utkání. „Chtěli jsme mužstvu dát nový impuls, pořád zkoušíme věci měnit,“ objasnil po zápase trenér Kalous tento nečekaný tah. A jak prožíval svoji premiéru sám brankář? Vše si můžete přečíst v našem rozhovoru.

Extraligovou premiérou jste opožděně mohl slavit Vánoce. Je to splnění velikého snu?
Jsem strašně rád, že se mi povedlo zahrát si extraligu. Mám medaili za titul, ačkoliv jsem zápasy nechytal. Nastoupit od začátku je prostě úžasný pocit. Jsem rád, za každou příležitost být s týmem. Splnilo se mi veliké přání. Je skvělé, že jsme vyhráli a já byl v brance.

Kolik to bude stát do týmové kasy? Extraligová premiéra, vychytané vítězství, parádní výkon, kdyby vám ještě neutekla vychytaná nula, asi byste se nedoplatil, že?
To si ani nedovedu představit, jak by mě kluci oškubali. Nevím, kolik dám do kasy. Před zápasem ani při něm se takovéto věci samozřejmě neřeší. Pokladník Míša Vondrka se o mě jistě náležitě postará.

Bavili jste se s Adamem Svobodou o zápase?
Před zápasem jsme se s Ádou dlouho bavili. Jsme veliký kamarádi. Dal mi několik rad. Třeba jak hraje Litvínov často přesilovky a podobně. I o některých hráčích mi něco prozradil. Pomohlo mi to. Bral jsem rady od zkušenějšího gólmana velice rád. Po zápase mi gratuloval jako jeden z prvních.

Kdy jste se dozvěděl, že nastoupíte k zápasu?
Již včera ráno na tréninku.

Úvodní zákrok po pár vteřinách hry nebyl zrovna moc jednoduchý, souhlasíte?
Ano. Mohlo to dopadnout špatně. Obránce vystřelil a těsně přede mnou to někdo tečoval. Puk už mířil do branky, ale naštěstí mi to trefilo hůl a já jsem ho pak stihl zalehnout. Byla to hodně nepříjemná situaci, navíc po pár vteřinách hry.

Považujete nějaký zákrok ze zápasu za nejdůležitější, nebo nejlepší?
Ani ne, snažil jsem se všechny situace řešit na sto procent. Zákrok po zákroku celý zápas, o nějakém skvělém nebo mimořádném momentu nevím.

Asi byste rád chytal extraligu více, že ano?
Sen každého hokejisty u nás je extraligu si zahrát a být v ní úspěšný. Takže samozřejmě i můj.

Jak jste vnímal, když v hale s téměř devíti tisíci lidmi mohutně znělo vaše jméno? To musel být jiný zážitek, než na zimáku v Havličkově Brodě.
Hezky se to poslouchalo. Byl to skvělý zážitek. Potěšilo by to asi každého.

Je veliký rozdíl mezi první ligou a extraligou?
Určitě. Extraliga je rychlejší, jsou tu šikovnější hráči. Někteří dokáží s pukem kouzla. Je tu samozřejmě větší důraz. V první lize jsou také těžké zápasy, hlavně třeba s Brnem a Ústím, ale celkově je to samozřejmě o třídu níže.

Má nyní Adam Svoboda důvod obávat se o svoje místo v brance?
Myslím, že vůbec. Trochu jsme se taky samozřejmě hecovali, ale na kamarádské úrovni. Áda je super gólman a já jsem tady od toho, abych mu kryl záda. Kdyby Dominik Furch neodjel s dvacítkou do Kanady, tak bych tu teďka ani nestál a byl v Havlíčkově Brodě. Samozřejmě stojím nohama na zemi a nemám ambici vyhnat Adama z branky.

Jak se vám dnes bude usínat?
Až teďka odejdu z kabiny, budu se soustředit na další zápasy a zbytek sezóny. Nebudu bláznit z tohoto jednoho zápasu nějak dlouho. I když to byl skvělý zážitek a budu na něj rád vzpomínat.

Autor Tomáš Houska
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video