Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
15. ledna 2009

Do Prahy zavítá Boleslav v čele s Radimem Vrbatou

V rámci 42.kola uvidí O2 aréna souboj vedoucího mužstva s extraligovým nováčkem. HC Slavia Praha přivítá na svém ledě hokejisty Mladé Boleslavi. Diváci se mohou těšit na duel dvou týmů, kterým se v poslední době hodně daří a drží šňůru několika vítězných zápasů. Jisté je jen to, že jedna z těchto sérii v pátek 16.ledna skončí. Utkání, které byste si neměli nechat ujít, startuje v 18.15.

Náš soupeř

Klub založen: 1908
Trenéři: Jiří Šejba a Leo Gudas
Největší úspěchy: Postup do extraligy v sezoně 2007/2008
Posledních pět let: 8. místo (1. liga)
3. místo (1. liga)
2. místo (1. liga)
3. místo (1. liga)
postup do extraligy
Internet: www.bkboleslav.cz
Hvězdy týmu: Jan Benda, Radim Vrbata, Richard Král

Slavia nabrala druhý dech

Svěřenci Vladimíra Růžičky po slušně řečeno nemastné prostřední části letošního ročníku O2 extraligy znovu zařadili vyšší rychlostní stupeň a jejich tažení extraligou se dá teď pojmenovat dvěma slovy. Spanilá jízda. Ano, toto opravdu nejlépe vystihuje momentální stav sešívaných. Z posledních sedmi utkání vybojovali maximální počet bodů a díky této vítězné šňůře se po několikazápasové odmlce vrátili opět do čela tabulky.
Když se Slavia na konci roku 2008 krčila na 8.místě a chystala se na zápas proti tehdy rozjetému Litvínovu, asi málokdo věřil, že právě tento zápas bude znamenat obrat k lepším sešívaným zítřkům. Ale přesně to se stalo. Poprvé v extralize se do branky od začátku postavil havlíčkobrodský Stanislav Neruda a přesně v ten moment začaly slávistické akcie opět stoupat. Litvínovu nadělila Slavia šest branek a Stanislav Neruda si tímto zápasem řekl o post brankářské jedničky. Čtyřiatřicetiletý gólman se nezalekl, tuto výzvu s povděkem přijal a od té doby Slavia pouze vyhrává.
V poslední zápase to odnesly Pardubice. Jednalo se o přímý souboj o první příčku a červenobílí i toto utkání zvládli. Vítězství 2:0 bylo důkazem zlepšené hry dozadu a dobré pohody Stanislava Nerudy, který se po zápase vyjadřoval velmi skromně. „Čekal jsem, že do toho Pardubice více půjdou. Kluci hráli výborně. Bylo to z naší strany dobré utkání, protože jsme Pardubice do ničeho nepustili a to asi rozhodlo,“ nešetřil Neruda chválou na své spoluhráče.
Utkání proti Pardubicím však přineslo další oslabení ve slávistickém kádru. Marka Tomicu trefila jedna ze střel tak nešťastně, že mu způsobila zlomeninu prstu. Slavia se tak bude muset v zápase proti Boleslavi obejít bez služeb tohoto neúnavného dříče.

Boleslav se vyhrabala ze dna tabulky

Mladá Boleslav má podobný osud jako jejich červenobílý soupeř. Nutno podotknout, že se nalézá v jiných patrech tabulky, ale co se týče formy, tak jsou na tom obě mužstva podobně. Prosinec loňského roku nezastihl mladoboleslavské hokejisty ve vůbec dobré formě a jejich ztráta na tehdy předposlední České Budějovice se stále prohlubovala. Na konci roku 2008 však přišel zlom. Kolem Vánoc se mladoboleslavskému vedení povedlo vyjednat nečekaný transfer. Útočné řady vyztužil Radim Vrbata, který se s týmem podepsal smlouvu do konce dubna 2009. "Nejdu sem s tím, že budu dávat tři góly za zápas. To by mohl čekat možná Jarda Jágr, kdyby přišel zpět do extraligy. Vím, jak byla extraliga složitá během výluky, a čekám, že to nebude nic lehkého. Nejdu sem kvůli sobě, ale abych pomohl týmu," řekl Vrbata v rozhovoru pro hokej.cz těsně před svým prvním zápasem. A jak řekl, tak skutečně i činí. V sedmi zápasech si připsal „pouze“ 5 bodů za dva góly a tři asistence. Přesto se jeho týmu daří a po Novém roce zatím všechna svá utkání vyhrál. Mužstvo působí jako polité živou vodou a tím potřebným impulsem byl zřejmě příchod hráče s několikaletými zkušenostmi z NHL. Radim Vrbata se postavil do útoku po boku se svým bratrem Davidem a společně s celým týmem Mladé Boleslavi se teď pokusí prodloužit svou vítěznou sérii na ledě úřadujícího mistra a prvního mužstva tabulky Slavie.
Slávisté jsou si však vědomi síly mužstva z města automobilů a jakékoliv slova o podcenění soupeře razantně odmítají. „Boleslav hraje výborně a teď několik posledních zápasů vyhrála. To, že jsou předposlední, vůbec neukazuje sílu toho mužstva. Od té doby, co k nim přišel Radim Vrbata, tak se hodně zvedli a myslím si, že zápas proti nim bude hodně náročný. Takže motivace určitě chybět nebude,“ řekl před pátečním zápasem slávistický útočník Michal Vondrka.

Postavení v tabulce

 1. HC Slavia Praha   41 18 7 5 11 132 : 111  73
13. BK Mladá Boleslav 41 12 5 2 22 100 : 105  48

Co mají oba týmy společného

V kádru Slavie není ani jeden bývalý hokejista Mladé Boleslavi. Naopak krátkou epizodu v červenobílém táboře absolvovali Jan Benda. Nejpikantnější však bude zápas pro Jana Nováka, který byl nedávno pro neuspokojivé výkony poslán ze Slavie právě do Mladé Boleslavi.

Poslední zápasy

HC Slavia Praha - HC Kladno 5:1
HC Znojmo - HC Slavia Praha 3:4
HC Mountfiled - HC Slavia Praha 0:7
HC Slavia Praha - HC Moeller Pardubice 2:0
HC Zlín - BK Mladá Boleslav 1:3
BK Mladá Boleslav - HC K.Vary 3:2pp.
BK Mladá Boleslav - HC Vítkovice 5:1
HC Lasselsberger Plzeň - BK Mladá Boleslav 0:3

Sestavy v minulém kole

Neruda - Kadlec, Špelda, Drtina, Žižka, Sloboda, Kolařík - Hruška, Beránek, Tomica - Vondrka, Červenka, Sklenář - Micka, Kraft, Doležal - Čermák, Holec, Svoboda. Chábera - Hunkes, Schnabel, Novák, Kočí, Posmyk, Mocek, Bauer - R. Vrbata, D. Vrbata, Důras - Nouza, Král, Handlovský - Kazionov, Benda, Sýkora - Padělek.

Nejproduktivnější hráči

1. Jaroslav Bednář 49 (15+34)
2. Roman Červenka 45 (24+21)
3. David Hruška 34 (24+10)
1. Richard Král 25 (7+18)
2. Jan Benda 21 (5+16)
3. Lukáš Handlovský 20 (11+9)
Autor Ondřej Kalát
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více