Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
10. února 2009

Slavia míří do Litvínova, kde se bude hrát šlágr kola

P r a h a - Po nevydařené reprezentační přestávce finišuje domácí soutěž 48. kolem. Slavia míří do Litvínova, kde se ve středu 11. února bude hrát šlágr kola, třetí vyzve lídra tabulky. Naposledy se oba týmy utkaly před Silvestrem, tehdy Slavia vedoucí tým tabulky deklasovala poměrem 6:1. Teď se role obrátily, první mužstvo tabulky zavítá na led třetího celku.

Náš soupeř

Klub založen: 1945
Trenéři: Jaroslav Hübl, Petr Rosol
Největší úspěchy: Československo: 3x 2.místo (1978, 1984, 1991), ČR: 2.místo (1996)
Internet: www.hokej-litvinov.cz
Hvězdy týmu: Robert Reichel, Jiří Šlégr, Viktor Hübl

Postavení v tabulce

1. HC Slavia Praha           47 21 8 6 12 160 : 131        85	
3. HC Litvínov               47 22 5 3 17 146 : 135        79	 

Co mají oba týmy společného

Z kádru Litvínova prošli ve své kariéře Slavií Daniel Branda, Petr Franěk a Viktor Hübl. Ze současných slávistů oblékali v minulosti žlutočerný dres kapitán Josef Beránek a David Hruška. Trenér Slavie Vladimír Růžička je litvínovským odchovancem.

Poslední zápasy

Litvínov – HC MOUNTFIELD 1:3
K. Vary - Litvínov 5:1
Litvínov - Ml. Boleslav 4:3 SN
Plzeň - Litvínov 2:4
Litvínov - Vítkovice 3:4 SN
Slavia – Sparta 4:3 PP
Vítkovice - Slavia 1:3
Slavia - Karlovy Vary 7:3
Zlín – Slavia 4:3 SN
Plzeň – Slavia 2:6

Sestavy v minulém kole

J. Hübl ml. – Šlégr, Kubát, Kroupa, Skuhrovec, Walter, Punčochář, Vobořil, Švarný – Kubinčák, J. Černý, Lukeš – Čaloun, Branda, Trávníček – Jánský, Rindoš, Jenáček – Bahenský, Heinisch, Bednařík. Furch – Kadlec , Špelda, Drtina, Žižka, Sloboda, Kolařík, Vašíček - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Bednář, Červenka, Sklenář - Micka, V. Růžička ml., Doležal - Holec, P. Jelínek, M. Čermák

Nejproduktivnější hráči

1. Jaroslav Bednář 61 (23+38)
2. Roman Červenka 53 (25+28)
3. David Hruška 39 (27+12)
1. Robert Reichel 42 (13+29)
2. František Lukeš 36 (20+16)
3. Vojtěch Kubinčák 36 (14+22)

Souboj aktuálně třetího týmu s lídrem tabulky slibuje atraktivní podívanou

Souboje Litvínova se Slavií ale bývají atraktivní už samy od sebe, zvláště na vyprodaném Zimním stadionu Ivana Hlinky v Litvínově. Druhý tým (Pardubice) hraje s poslední Mladou Boleslaví a tak se slávisté utkají na dálku s Východočechy o vedení v tabulce.
Ve středu (11. února) se na sedmi zimních stadionech bude hrát o 21 bodů, kolik z nich urve Slavia? Jak uspěje lídr v sestavě s nejlepším extraligovým střelcem Davidem Hruškou a nejproduktivnějším hráčem soutěže Jaroslavem Bednářem (61 bodů), respektive nejproduktivnější dvojicí (Bednář 61 + Červenka 53 bodů) na ledě třetího Litvínova, který na vedoucí Slavii ztrácí šest bodů?

Nejlepší střelec Slavie David Hruška s 27 zásahy vévodí tabulce střelců, Jaroslav Bednář je zase nejlepším nahrávačem extraligy (38 asistencí).

Výkony Slavie stojí a padají s Jaroslavem Bednářem

Zatím si lídr kanadského bodování připsal 61 bodů za 23 branek a 38 nahrávek, a to v pouhých 41 zápasech(!) Jaroslav Bednář je pro Slavii klíčovým hráčem. Šestkrát nepustilo zranění Jaroslava Bednáře na led a pětkrát Slavia prohrála, naposledy doma s Mladou Boleslaví v rámci 42. kola.

Jak moc je Jaroslav Bednář pro Slavii nepostradatelný, se mohli trenéři i fanoušci přesvědčit hned v prvním zápase této sezony. Už jeho první bod, kterým Slavii v Českých Budějovicích zajistil tři body (vítězný gól), byl pro Slavii zlatý. Tím ale výčet jeho aktivit nekončí. Například ve druhém kole v Pardubicích zajistil Slavii premiérový druhý bod v samostatných nájezdech, proti Spartě (4.kolo) pak zase jeho jméno figuruje pod přihrávkou na vítězný gól. V pátém kole gólem v prodloužení rozhodl o tom, že dva body ze zápasu s Vítkovicemi zůstaly doma. Prostě Jaroslav Bednář v této sezoně válí.

Zápasy, ve kterých nebodoval, by se daly spočítat takřka na prstech jedné ruky - celkem to bylo sedmkrát, z toho paradoxně dvakrát proti Litvínovu. Vzhledem k tomu, že ani ve třetím letošním vzájemném duelu příliš neexceloval (připsal si jeden jediný bod za přihrávku na gól Jakuba Sklenáře), lze tvrdit, že Litvínov mu příliš nesedí. Ale co není, může být, třeba hned ve středu…

Závěr základní části totiž zastihl Jaroslava Bednáře ve skvělé formě. Poslední dvě kola přinesla Jaroslavu Bednářovi doslova bodové hody: 3 body za asistence ve Zlíně a čtyři body za čtyři góly během první třetiny zápasu 47. kola Plzeň versus Slavia. Mimochodem, v tomto zápase bodoval Jaroslav Bednář podevatenácté v řadě, podaří se mu to i po dvacáté?

Slavia jede do Litvínova s cílem bodovat

„Do Litvínova jedeme s cílem nějaké body tam urvat,“ říká asistent trenéra Jiří Kalous s tím, že pozor si Slavia bude muset dát především na přesilové hry domácích. „Litvínov také pomýšlí na atakování nejvyšších příček tabulky, takže nás čeká velmi obtížný zápas.“ Příprava pod vedením Jiřího Kalouse nebyla ničím výjimečná, hráči se po dvou dnech odpočinku vrhli minulou středu opět do tréninku. I když Vladimír Růžička nebyl ve středu ani ve čtvrtek s hráči na ledě, vše bedlivě od mantinelu sledoval. „Vlastně až do pátku, kdy dopoledne odlétal s reprezentačním týmem do Švédska, byl s mužstvem neustále v kontaktu,“ podotkl Kalous.

Do Litvínova by měla Slavia odcestovat kompletní, samozřejmě s výjimkou dlouhodobě zraněných (Marek Tomica a Milan Kraft).

Litvínov se tradičně po novém roce potýká s nevyrovnanými výkony

Ty tam jsou doby, kdy mužstvo okolo Roberta Reichela vévodilo tabulce s pohodlným náskokem sedmi bodů na druhé Vítkovice. Litvínovu se v poslední době moc nedaří, potýká se s poklesem formy, která tradičně v Litvínově přichází s plesovou sezonou - z posledních deseti zápasů vydoloval symbolických 10 bodů. S výjimkou zápasu s Třincem se mu hlavně nedaří doma, naposledy podlehl po samostatných nájezdech 3:4 Vítkovicím.

Litvínovu by se ale měly vrátit do hry tradiční opory - kapitán Robert Reichel a útočník Viktor Hübl, kteří chyběli v posledních dvou zápasech, v nichž Litvínov vybojoval 4 body. Oba útočníci v minulých dnech podstoupili menší chirurgický zákrok s odhadovanou dobou rekonvalescence dva týdny. To znamená, že by se na ledě už měli objevit.

Dodejme, že v posledních třech zápasech získal Litvínov šest bodů a naznačil tak určitý vzestup formy. Bude to na Slavii stačit?

Vyprodejte zimní stadion Ivana Hlinky!

Chceme těžkého soupeře porazit, zní odhodlaně z Litvínova. Na oficiálních klubových stránkách domácího týmu jsou fanoušci doslova mobilizováni: Vyprodejte zimní stadion Ivana Hlinky! Už se Vám to v této sezóně jednou povedlo! Přineste si šály, přijďte v klubovém oblečení, vytvořte v litvínovském hokejovém kotli parádní atmosféru! Buďte naším sedmým hráčem! V sázce je i přímý postup do čtvrtfinále, tedy umístění do 6. místa. Severočeši mají spočítáno, že nejhůře šestý skončí Litvínov v okamžiku, kdy z posledních pěti utkáních získá alespoň osm bodů, a to bez ohledu na ostatní výsledky. Postavení Litvínova v tabulce navíc znamená, že i po 52. kole bude v první desítce znamenající jistotu bojů play-off - potřetí za posledních osm let.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více