Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
23. února 2009

Soupeř vzejde z předkola, může to být znovu Třinec

Slavia skončila po základní části na prvním místě a díky tomu má volno až do 4. března, kdy nastoupí na domácím ledě k prvnímu čtvrfinále. Během pauzy budou moci hráči sledovat možného soupeře, který se bude prokousávat předkolem. Jistě jím nebude Plzeň, která skončila sedmá, a tak se mohou hráči a fanoušci těšit na jednoho z trojice Vítkovice, Liberec a Třinec, se kterým Slavia hrála už loni a postoupila.

Postupový klíč je jasný. Slavia bude hrát s horším soupeřem z předkola, tedy s týmem, který skončil po základní hrací části na spodnějším umístění. Proto se slávisté neutkají ve čtvrtfinále s Plzní. Kdyby západočeši postoupili, narazí na Pardubice.

Účastníci předkola po základní části

7. Plzeň      52  24 2 6 20  160:157  82
8. Vítkovice  52  20 7 5 20  145:132  79
9. Liberec    52  21 2 7 22  159:161  74
10. Třinec    52  16 8 7 21  167:175  71

Předkolo play-off

Plzeň - Třinec
Vítkovice - Liberec

Týmy se utkají v sériích hraných na tři vítězné zápasy. První z dvojice začíná dvěma domácími zápasy, pak následuje jedno, případně dvě utkání na ledě druhého z dvojice. Pátý zápas se opět odehraje na ledě lepšího celku po základní části. Předkolo začíná již v neděli 22. února na stadionech Plzně a Vítkovic, rozhodne se nejpozději 28. února, kdy je na programu případný pátý zápas.

HC Vítkovice Steel

Pro Vítkovické je celkové osmé místo asi velkým zklamáním. Ještě po 31. kole byly totiž Vítkovice na prvním místě a všichni čekali, že jejich tým skončí v popředí. Jenže z 21 zápasů vyhrály Vítkovice pouze 8 a získaly 22 bodů a vyrovnanou tabulkou se výrazně propadli. Přesto jdou Severomoravané do předkola s pokorou a souboj s ambiciózním Libercem nabídne jistě hezkou podívanou.

Aby se Vítkovice střetly ve čtvrtfinále se Slavií, musí samozřejmě postoupit přes Bílé Tygry a zároveň by musel své předkolo vyhrát také Plzeň. V takovém případě by pak Slavia jistě ráda obnovila tradici, kterou přerušila až tato sezóna. Až v říjnu totiž Vítkovice prolomily prokletí slávistického ledu, na kterém nevyhrály více než pět let. To se ale změnilo a v O2 Areně mohl se svým týmem slavit Alois Hadamczik, který byl i u poslední výhry. Slávisté ještě nikdy na Vítkovice v play-off nenarazili. Co se týče základní části, mají červenobílí v posledních letech s Vítkovicemi velmi pozitivní bilanci.

Trenéři: Alois Hadamczik, Kamil Konečný, Zdeněk Moták
Hvězdy týmu: Jiří Burger, Petr Hubáček, Angel Krstev
Nejproduktivnější hráči: Jiří Burger 37 (22+15), Viktor Ujčík 29 (16+13)
Brankáři: Marek Pinc 35 (2.60 - 92.84), Jakub Štěpánek 31 (2.15 - 93.65)

Pozn.: Za hráči následuje počet bodů (branek+asistencí). U brankářů počet zápasů (průměr obdržených gólů - úspěšnost zákroků)

Bílí Tygři Liberec

Liberecký vstup do sezóny byl doslova katastrofální. Z prvních jedenácti zápasů vyhráli Bílí Tygři pouze dva a špatné výsledky stály nakonec trenéra Dušana Gregora místo. Vedení klubu udělalo velmi překvapivý krok, když za kormidlo A týmu dosadilo teprve třicetiletého Filipa Pešána. Ten nakonec úkol splnil a i když Severočeši měli šanci se dostat přímo do čtvrfinále, i s předkolem jsou spokojeni. Liberec tak bude v následujících dnech žít nejen Mistrovstvím světa v klasickém lyžování, ale také hokejem.

Slavia by na svého loňského soupeře ze semifinále mohla narazit v případě postupu Bílých Tygrů přes Vítkovice a zároveň postupu Plzně. Slavia už na Liberec v play-off narazila dvakrát a vždy se rozhodovalo až v sedmém zápase. Zatímco v roce 2005 ve čtvrtfinále doma slávisté vypadli po porážce 1:5, vloni se díky výhře 2:1 dostali do finále a nakonec se mohli radovat z titulu. Právě loňské semifinále mají mnozí ještě v živé paměti. Napínavá série plná soubojů na ledě i mimo něj byla ozdobou extraligy. Pro fanoušky by byl Liberec díky své blízkosti jistě pohodlnější pro výjezdy než moravské týmy, ale statistiky jsou příznivější pro Severočechy.

Trenéři: Filip Pešán, Jaroslav Nedvěd st., Miroslav Kapoun
Hvězdy týmu: Petr Nedvěd, Václav Nedorost, Radim Vrbata
Nejproduktivnější hráči: Pavel Kašpařík 39 (16+23), Andrej Podkonický 37 (14+23)
Brankáři: Tero Leinonen 8 (2.71 - 91.23), Michal Fikrt 26 (2.92 - 91.6)

HC Oceláři Třinec

Tak dramatickou zápletku extraliga ještě nezažila. Do posledních vteřin 52. kola nebylo rozhodnuto o posledním postupujícím do předkola. Nakonec desáté místo získal díky brance Baleje z prodloužení zápasu proti Vítkovicím. Oči pro pláč a play-out zbylo na České Budějovice, které Třinec předčil jen ve skóre. Přesto však klid u Ocelářů není. Podle vedení si měli postup zajistit dříve, a proto byl před posledním zápasem odvolán trenér Stavjaňa, kterého nahradil sportovní ředitel Pavel Marek.

Pokud třinečtí postoupí přes Plzeň, s jistotou narazí ve čtvrtfinále na Slavii. Zopakoval by se tak loňský souboj, jež vyhráli Pražané 4:1 na zápasy. Stejné týmy se utkaly také ve čtvrtfinále v roce 2006 a i tenkrát se z postupu radovala Slavia. Bilance vítězství v základní části je ale velmi vyrovnaná. Například letos třikrát vyhrála Slavia, ale v loňské mistrovské sezóně tomu bylo naopak.

Trenéři: Pavel Marek, Břetislav Kopřiva
Hvězdy týmu: Jiří Polanský, Jan Peterek, David Květoň
Nejproduktivnější hráči: Jiří Polanský 50 (18+32), Jan Peterek 50 (14+36)
Brankáři: Roman Čechmánek 34 (3.26 - 91.64), Martin Vojtek 25 (3.27 - 90.98)

Autor Patrik Kubečka
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více