Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
25. února 2009

Junioři: "Sedmé místo bereme," shodují se trenér Josef Turek a útočník Jan Česnek

Stejně jako extraliga mužů a dorostu i nejvyšší soutěž juniorů uzavřela kapitolu zvanou základní část. Ve středu 25. února startuje juniorům Slavie play-off, kde v prvním kole narazí na městského rivala Spartu. Zápasy slibují mnoho vypjatých okamžiků a oba naši respondenti se shodují, že série nemá favorita. "Sparta má svou sílu, bude to hodně vyrovnané," tvrdí trenér juniorů Josef Turek. "Šance jsou 50 na 50," doplňuje svého trenéra hbitý útočník Jan Česnek.

Po základní části figurujete na 7. místě tabulky. Jak byste zhodnotil vaše výkony v základní části?
Josef Turek: Dlouho jsme se pohybovali kolem čtvrtého místa, ale trošku jsme počítali s tím, že prohry přijdou a nakonec také přišly. Bylo by špatné kdybych byl jako trenér spokojen se sedmým místem, ale žádný velký propadák to nebyl, považuji to za průměrný výsledek. Letos jsme chtěli zapracovávat plno mladých hráčů a to se nám povedlo. Hráli jsme na tři pětky kde bylo pět hráčů ročníku 1991, kteří hráli svůj první rok jako junioři, k tomu Daniel Krejčí, který je ročník 1992.
Jan Česnek: Já si myslím, že 7. místo je vcelku dobré umístění. V extralize jsou mužstva hodně vyrovnaná a pro nás je důležité, že jsme postoupili do play-off . Tam už se teprve ukáže, kdo bude mít víc srdíčka a herní disciplíny, takže je úplně jedno z jakého místa jdeme.

Vaše 7. příčka je ve velké konkurenci vcelku solidní umístění. Myslíte si však, že jste měli na víc nebo to bylo z vašeho pohledu maximum, co bylo ve vašich silách?
Josef Turek: To si nemyslím. My jsme si nedali přesný cíl na jakém místě chceme skončit po základní části, ale samozřejmě jsme chtěli být v první desítce a dostat se do play-off, což se nám povedlo již několik kol před koncem. Tento cíl jsme tedy splnili. Celou sezónu bych ještě samozřejmě hodnotit nechtěl, protože ještě není její konec, to se pozná až podle play-off.
Jan Česnek: Tak určitě jsme se mohli umístit nějak výše v tabulce, ale některý zápas vám vyjde, některý naopak ne. 7. místo je si myslím dobré a teď se ukáže kdo s koho.

Teď vás čeká play-off, kde v prvním kole narazíte na Spartu. Jak jsou podle vás vaše šance na postup přes takovýto celek?
Josef Turek: Klukům věřím, ale v play-off je možné vše, jsou tam vypjaté situace. Sparta rozhodně není slabé mužstvo a máme z ní respekt. Ve vzájemných zápasech jsme Spartu porazili 7:6 doma a jako hosté jsme prohráli 3:2 na samostatné nájezdy. Do Sparty jistě přijdou hráči z A-týmu jako Kafka a Slaba, navíc mají skvělého brankáře z ročníku 1991 Novotného, takže svojí sílu rozhodně budou mít. Myslím si, že je to vyrovnané a v sérii není žádný favorit.
Jan Česnek: Myslím si, že je to 50 na 50 a uvidíme, jak to dopadne. Bude to souboj dvou pražských týmů, derby je vždycky dobré, natož pak v play-off. Všichni se na to těšíme a dáme do toho úplně všechno.

Souboje dvou pražských „S“ bývají hodně vyhecované. Platí to tak i mezi juniory obou týmů?
Josef Turek: Určitě ano. Na obou vzájemných zápasech to bylo poznat. Při domácím zápase jsme dvakrát vedli, ale oni vždy dokázali dorovnat, nakonec jsme sice dostali šest branek, ale i přesto jsme dokázali vyhrát.
Jan Česnek: Není to vyhrocené, jako u A-týmů, ale určitá rivalita tam panuje. Všichni do toho půjdou naplno a bude to myslím i hezký hokej pro diváky. Chceme vyhrát, tak snad se nám to podaří a postoupíme do dalších bojů.

Vypadaly teď před play-off tréninky jinak než v průběhu základní části?
Josef Turek: Ne, není v nich žádný rozdíl. Na poslední chvíli již není co zachraňovat nebo vylepšovat. Pokud někdo začne dělat týden před play-off jiné věci, než dělal celou sezónu, tak se ten výsledek nedostaví během týdne, ale během tří týdnů až měsíce, což by mohlo být špatně načasované. Rozhodně je lepší nechat tréninky v zajetých kolejích. Naopak by bylo lepší nějak narušit ten tréninkový stereotyp mezi zápasy a dát hráčům nový impuls do hry, což nejvíce záleží na výsledku ze zápasu.
Jan Česnek: Zápasy jsme měli normálně v pátek i v sobotu, takže nějaké herní volno jsme neměli. Na trénincích jsme trénovali určité herní systémy a hlavně střední pásmo.

Když se podíváte na týmy, které postoupily do play-off. Která mužstva mají podle vás největší šance na titul?
Josef Turek: Rozhodně největším favoritem na vítěze jsou Vítkovice, které prokazovaly po celou sezónu největší výkonnost ze všech týmů. Také Litvínov má letos nejsilnější tým za mnoho posledních let. Do Vánoc měly velice dobře rozjetou sezónu i Mladá Boleslav a Plzeň, ale nakonec i u nich došlo k poklesu výkonnosti během ledna a února. I přesto říkám, že v play-off je možné vše a hráči kteří odehrají skvěle základní část jsou najednou během play-off nevýrazní a neproduktivní.
Jan Česnek: Já osobně si myslím, že největší šanci na titul mají Vítkovice, které mají dost dobré mužstvo. Ale je pravda, že v play-off může překvapit kdokoliv a doufám, že to budeme my, kteří půjdou hodně vysoko.

Dodržujete tradice play-off jakými jsou například odbarvení hlav či jiné prvky?
Josef Turek: Nemáme nic pevně stanoveného. Nechali jsme každého ať si dodržuje tradice jak chce. Někdo si nechá vousy, někdo si přebarví hlavu, někdo si nechá napsat číslo. Já jako trenér mam také svoje zvyky, ale nechci je prozrazovat. Možná je prozradím až pokud se nám letos podaří dosáhnout nějakého dobrého výsledku.
Jan Česnek: Určitě dodržujeme. Dohodli jsme se s klukama, že si budeme barvit hlavy nebo se nebudeme holit, ale to platí jen u hráčů, kteří na té tváři něco mají (smích).

Myslíte si, že trenér „áčka“ Vladimír Růžička uvolní některé hráče, kteří spadají do juniorské kategorie a nastupují v extralize mužů, i na zápasy play-off juniorů Slavie?
Josef Turek: Měl by k nám přijít Jiří Jebavý, to je vše. Dominik Furch je momentálně brankář A-týmu a samozřejmě nemůžeme riskovat, že by se třeba během zápasu za nás zranil a nebyl schopný nastoupit do zápasu. A-tým má v tomto směru samozřejmě přednost.
Jan Česnek: Dneska na tréninku byl s námi poprvé Jirka Jebavý, takže jenom asi ten. Obranu potřebujeme vyztužit (úsměv).

Autor Ondřej Kalát, Martin Smotlacha
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více