Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
19. března 2009

V semifinálové bitvě se Slavia utká s Plzní

Po nervydrásajícím sedmém zápase čtvrtfinále bylo jasné, že pokud chtějí slávisté pokračovat v cestě za obhajobou, musí přejít přes Plzeň. Také Lassersberger prošel do semifinále až v sedmém zápase a to až po vítězném gólu, který padl v 87. minutě zápasu. Parta kolem Martina Straky proti Pardubicím jasně ukázala, že umí bojovat a jsou odhodlaní porazit kohokoliv. Už první zápas může ukázat, jestli má tým, který postoupil z předkola, dostatek sil i na další boje. Hraje se v pátek od 17:00.

Náš soupeř

Klub založen: 1929
Trenéři: Pavel Hynek, Milan Razým
Největší úspěchy: Československo: 2. místo (1957/58, 1958/59, 1991/92) ČR: 3. místo (1999/00)
Internet: www.hcplzen.cz
Hvězdy týmu: Martin Straka, Tomáš Vlasák, Pavel Vostřák

Úkol číslo jedna: Ubránit Straku!

Olympijský vítěz, Mistr světa, hráč s dlouholetou zkušeností z NHL. Všechny tyto přívlastky a jsou spojovány s Martinem Strakou, který se letos vrátil do Česka. V Plzni působí jako kapitán a zároveň generální manažer a v obou funkcích se mu zatím daří. Byl to právě on, kdo pomohl rozhodnout druhé prodloužení sedmého zápasu v Pardubicích. Nejprve musel odejít do kabin, aby se oklepal po jednou tvrdém střetu, pak nastoupil na led a při prvním střídání přihrál Martinu Adamskému na rozhodující trefu. Straka je hlavní osobností Plzně, ale také hvězdou celé extraligy. Zatím vládne tabulce bodování play-off a slávisté se na něj budou muset dobře připravit.

Svoboda vychytal Straku Adam Svoboda v základní části Martina Straku vychytal

I hráči ví, že si na něj budou muset dát pozor. "Je to pan hráč. Výkony Plzně by bez něj byly poloviční. Doufám, že na něj trenér Růžička něco vymyslí, když ho ubráníme, máme šanci postoupit," řekl obránce Vašíček. Jakou taktiku trenéři zvolí pro hlídání tohoto útočníka, budeme moci sledovat už v pátek. A podle výsledků ze základní části by se to mohlo slávistům podařit. Straka nastoupil do všech čtyř vzájemných zápasů a bodovat pouze v jednom zápase dvěma asistencemi. To bylo také jediné střetnutí, kdy Slavia s Plzní prohrála. V září se oba týmy přetahovaly o první místo a Vladimír Růžička nasadil na Straku osobního strážce - Marka Tomicu, který kapitána hostů zcela vymazal.

Pikantní souboj semifinále: S Plzní přijede Vlasák

Dalším skvělým útočníkem Plzně je Tomáš Vlasák, který působil ve Slavii ještě v 1. lize v sezoně 92/93. Pak se po deseti letech do Prahy vrátil a červenobílý dres oblékal čtyři roky (2004-2007), poté ze Slavie odešel. Plzeňský forvard se netají tím, že Slavii má hodně rád. Často ho můžete vidět i na fotbalových utkáních, kde fandí sešívaným. Nyní ale bude stát na druhé straně barikády a i on bude jistě terčem pozornosti při rozborech plzeňské hry.

Vlasák poplácává gólmana Tomáš Vlasák přátelsky poplácává brankáře Slavie

Další zbraně Plzně

Plzeň táhne především první lajna, tedy Vlasák, Straka, Vostřák, ale hned za nimi je celá řada bojovníků. Jmenovat můžeme například Radka Matějovského, jehož tvrdý styl je soupeřům vždy velice nepříjemný. Důležité góly umí dávat také Jaroslav Kracík. Západočeši měli ke konci čtvrtfinálové série menší problémy s obránci, ale dá se předpokládat, že se dají do pořádku. Obranná hra Plzně stojí především na Čakajíkovi, Smrekovi a Mariu Cartellim, který byl právě jedním z obránců se zdravotními problémy. Po odchodu Romana Málka si Plzeň rychle dokázala obstarat kvalitního gólmana. Jasnou jedničkou se stal Jan Chábera, který většinu sezóny odchytal v Mladé Boleslavi.

Důraz Matějovského Důraz Radka Matějovského poznal Bednář už v základní části

Slavia může spoléhat na své střelce

Když se daří Bednářovi s Červenkou, Slavia většinou vyhrává. Zejména ve čtvrtfinále proti Vítkovicím se ukázalo, že forma těchto hráčů je velmi důležitá. Probuzení střelci dokonali obrat v sérii a nyní se chystají na Plzeň. Tam o nich jistě dobře ví a dá se očekávat, že i trenéři Lassersbergeru připraví speciální obranu na tuto dvojici. Zejména na Jaroslava Bednáře nemají Plzeňští dobré vzpomínky. V posledním vzájemném duelu jim totiž na jejich ledě nastřílel během první třetiny čtyři góly a zápas byl rozhodnut.

Jaroslav Bednář

Ovšem pozor si budou muset dát i na další útoky. V první lajně hraje kapitán Beránek s nejlepším střelcem základní části Davidem Hruškou a bojovníkem Tomicou, třetí lajna zase kloubí mládí Růžičky a Doležala se sílou Tomáše Micky. Jak je pro Slavii důležitý čtvrtý útok havlíčkobrodských, se ukázalo v rozhodujících momentech celé série. V pátém zápase si připsal životní přihrávku Miloš Čermák, když přihrál na vedoucí gól na 4:3. V rozhodujícím utkání pak na 1:1 srovnával Petr Jelínek. Na centru pak hraje technický Lukáš Endál a právě tato lajna dokáže často zamotat soupeři hlavu.

Lukáš Ednál Nová tvář Slavie - Lukáš Endál

Příběh Stanislava Nerudy

Nyní už pětatřicetiletý gólman loni oslavoval se Slavií titul, aniž by měl na kontě jediný extraligový start. Když ho trenér Růžička nasadil na přelomu roku do brány, málokdo věděl, o koho se jedná. Dlouholetá jednička havlíčkobrodské branky ale vyhrála hned sedm zápasů v řadě a pomohla tak Slavii z krize. To samé se stalo v play-off. Neruda vystřídal Furcha v polovině pátého zápasu za stavu 2:3, od té doby se stal hrdinou čtvrtfinále. A jeho příběh zatím nekončí...

Neruda slaví postup Stanislav Neruda oslavuje postup Slavie do semifinále

Fanoušci Plzně nemají dobrou pověst

Agresivní, nepřátelská. Tak většinou mluví hráči i fanoušci týmů o atmosféře, která panuje v plzeňské ČEZ Aréně. Samozřejmě Plzeňáci zde dokážou vytvořit skvělou atmosféru, ale časté excesy vrhají na tamní publikum špatný stín. Naposledy se to ukázalo při šestém čtvrtfinále, kdy po závěrečné bitce na ledě, začali domácí příznivci házet předměty na střídačku hostů. Před střídačkou seděly rodiny pardubických hráčů s dětmi a pořadatelé museli malé děti podávat hráčům přes plexisklo, aby je hokejisté odvezli do bezpečí. Klub za nevhodné chování fanoušků a nezvládnutí pořadatelské služby dostal pokutu 30000 korun.

Bilance v extralize

Letošní sezóna:
Slavia - Plzeň 4:2
Slavia - Plzeň 3:2 SN
Plzeň - Slavia 5:4 PP
Plzeň - Slavia 2:6

Celkem: (od sezóny 1998/99) 
44   21 - 6 - 17  129:109
V play-off se týmy střetly pouze jednou a to v roce 1996, kdy se ještě hrálo první kolo (osmifinále). Slavia tehdy vyhrála 3:0 na zápasy. Z kádru sešívaných si tento souboj pamatují Petr Kadlec, Jaroslav Bednář a Vladimír Růžička, který byl v týmu kapitánem.

Postavení v tabulce po základní části

1. Slavia 52  23 9 6 14   176:150  93
7. Plzeň  52  24 2 6 20	  160:157  82 

Sestavy v sedmých zápasech ČF

Neruda - Kadlec, Vašíček, Drtina, Žižka, Sloboda, Kolařík - D. Hruška, Beránek, Tomica - Bednář, Červenka, Vondrka - Micka, V. Růžička ml., Doležal - Jelínek, Čermák, Endál. Chábera - Čakajík, Smrek, Benák, Dresler, Nedvěd, Pácal, Jeřábek - Vostřák, Straka, Vlasák - Tomas, Kracík, Adamský - Šinágl, J. Kovář, Dvořák - Kubica, Kubalík, Laš.

Nejproduktivnější hráči play-off

1. Červenka 10 (7+3)
2. Bednář 10 (3+7)
3. Doležal 5 (3+2)
1. Straka 16 (6+10)
2. Vlasák 14 (5+9)
3. Vostřák 11 (6+5)

Brankáři v play-off

Neruda 4 zápasy, 175 min - 2.40 - 92.22
Furch 5 zápasů, 244 min - 3.93 - 86.67
Chábera 12 zápasů, 667 min - 2.07 - 94.18
Francouz 2 zápasy, 90 min - 1.33 - 96.08
(pozn.: Do statistik hráčů Plzně se počítá i předkolo.)
Autor Patrik Kubečka
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více