Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
24.3.2009

Slávisté vyhráli první zápas v Plzni

SF3, úterý 24.3.2009, Plzeň - Slavia
Plzeň
1:3
0:1, 0:1, 1:1
Slavia

Branky a nahrávky: 60. Dvořák (Kovář, Adamský) - 19. Jelínek (Sklenář), 29. Micka (Sloboda), 59. Bednář (Sloboda). Rozhodčí: Minář, Mikula - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 7841. Průběh utkání: 0:3, 1:3.

Sestavy

Plzeň

Chábera (41. Francouz) - Čakajík, Benák, Dresler, Nedvěd, Pácal, Cartelli - Vostřák, Straka, Vlasák - Tomas, Kracík, Matějovský - Adamský, Jan Kovář, Dvořák - Kubica, Kubalík, Laš.

Slavia

Furch - Kadlec, Vašíček, Drtina, Žižka, Sloboda, Kolařík - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Bednář, Červenka, Tomica - Micka, V. Růžička ml., Doležal - Jelínek, Čermák, Sklenář.

Zcela jiný průběh mělo první semifinále hrané v Plzni než předchozí dva duely v Praze. Oba týmy začaly mnohem opatrněji a zejména slávisté výrazně zlepšili svou obrannou fázi. Z toho mohl těžit Jelínek, který v 19. minutě otevřel skóre. To dokázali červenobílí navýšit díky Mickovi a Bednář tak těsně před koncem zvyšoval na 3:0 do prázdné branky. Celý zápas za Slavii odchytal Dominik Furch a o čisté konto přišel až 18 vteřin před koncem a výraznou měrou přispěl k výhře 3:1.

První střelu na slávistickou branku, kterou po dvou pětigólových zápasech opustil Neruda a přenechal místo mladému Furchovi, vyslal na sklonku třetí minuty Čakajík od modré. Slavia se dostala do utkání po upadnutí Hrušky, když na dvě minuty putoval na trestnou lavici Cartelli. Po Slobodově střele se úvodním zákrokem vyznamenal plzeňský Chábera a kapitán Straka vyhodil. Na druhé straně v oslabení pálil od modré Dresler, Furch vyrazil. Když se hra přelila na druhou stranu, střela v dobré pozici nesedla Červenkovi a plzeňský celek se ubránil. Po velkých zmatcích v modrobílé obraně, kdy velkou šancí pohrdl Drtina, na dvě minuty odjel k trestoměřičům Tomica za podražení Michala Dvořáka. V početní výhodě se před Furchem objevil Kovář, ale vrstevníka i s pukem do branky neprotlačil. Nepopulární negativní ovace si od plzeňského kreativního publika vysloužil Červenka, jenž natlačil Cháberu do branky. Popravdě ani mnoho se brzdit nesnažil. Nicméně Plzeň nemusela přemýšlet nad zákrokem dlouho, protože se jí hned vzápětí naskytla příležitost druhé přesilovky. Až na osamoceného Kracíka, jehož přihrávka před zívající branku překvapila a on netrefil, Lasselsberger nic nevymyslel. Sudí nechali hru plynout, i když se na ledě začal svíjet Doležal. Hráč nakonec mohl pokračovat v zápase hned v dalším střídání. Chábera se musel mít ve třinácté minutě na pozoru před aktivním Čermákem. V šestnácté minutě měla Slavia druhou početní výhodu – plzeňští hráči se ze svého pásma nedostali, parta kolem Jaroslava Bednáře zle zatápěla, ale gól nepadl. Slavia se i před neproměněnou přesilovku dostala do vedení, když Nedvěd nezvládl situaci a z protiútoku se prosadil Petr Jelínek.

Druhou třetinu symbolicky otevřela Červenkova střela a Cháberův beton. Ve dvaadvacáté minutě se (jak už je v této sérii železným pravidlem) volalo videorozhodčímu, když se zkoumala Kovářova krásná sólo akce. A volalo se dlouho, hráči dokonce byli všichni vpuštěni na led, aby na střídačce zbytečně nevychladli. Nakonec telefonát byl pro Plzeň neúspěšný, stále ztrácela jeden gól. Ale měla příležitost manko dohnat, když byl Sloboda vyloučen za držení hole. Velká smutná vlna proletěla ČEZ Arénou, v níž převahu měla bez diskuzí modrobílá, když Dvořák bekendem minul prázdnou branku, ve které bezmocně ležel Furch. A Lasselsberger ani svou třetí početní výhodu nevyužil. Po krásné hokejové akci, kdy Vlasák předjel dva soupeře a přesně našel Straku na hranici brankoviště, však opět Furch držel čisté konto. Plzeňští se pak pokoušeli propracovat do soupeřova pásma, ale brzdily je vlastní chyby. Špatná nahrávka, nedorozumění nebo nezpracování puku ulehčovalo Slavii život. A ta po další hrubé individuální chybě šla do dvougólového vedení, když Micka dorazil do sítě Slobodovo první pokus. Pražané byli rázem na koni a pomohl jim k tomu i nešťastný zákrok Nedvěda, za který obránce vyinkasoval dvě minuty. S přesilovkou ale nenaložili dvakrát šťastně, a tak se ihned po uplynutí trestu mohl dopředu rvát Kubalík, avšak ne na nijak dlouho. Další plzeňská lapálie se přihodila před slávistickým brankovištěm, kdy Kracík s Tomasem byli sami proti jednomu bráncímu hráči, ale Kracík vůbec nedokázal ani na svého spoluhráče přihrát. V sedmatřicáté minutě pálil zostra Adamský, avšak puk nemířil mezi tyče. Kracík se s formou nepotkal ani v další plzeňské přesilovce, kdy na něm skončily dvě akce. V koncovce zase dvakrát zklamal Vlasák.

Do třetí třetiny nastoupil místo Chábery do plzeňské klece Francouz. Do zakončení se na konci čtyřiačtyřicáté minuty rval hostující Doležal, za faul na něho si šel k trestoměřičům přisednout Radek Matějovský. V početní výhodě od modré trefil Beránek tyčku Francouzovy branky. Mladík v plzeňské brance se vyznamenal proti Hruškovi s Vondrkou, když vychytal se štěstím jejich nájezd dvou na jednoho. Velikou plzeňskou šanci pak zahodila elitní formace, kdy se Vlasák natahoval po puku a nakonec se kotouč odrazil od Furcha do země nikoho. Další vzruch přinesla ČEZ Aréně opět akce Strakovců, ale branka nepadla. Slavia hrála zatažená do vlastní obrany a jen v klidu vyhazovala puky ze zóny nebezpečí. Hostující celek pak hrozil z protiútoků a o to byl nebezpečnější. Zákrok naděje musel Pavel Francouz vytáhnout šest minut před sirénou proti Sklenářovi s Kadlecem. Vostřák v čase 55:45 přestělil branku. Jen to zašumělo. V polovině osmapadesáté minuty zůstal Francouz už nas střídačce a Plzeň zkoušela zvrátit štěstěnu ve svůj prospěch v šesti. Červenka pak ani nadvakrát netrefil prázdnou branku, o mnoho úspěšnější byl Bednář a rozhodl. Skóre pak jenom kosmeticky upravil Dvořák, jenž zužitkoval Kovářovu nahrávku.

Autor Lucie Mužíková, Patrik Kubečka
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více