Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
16. října 2009

S kapitánem Beránkem o Nadačním fondu

Již před několika lety vzniknul Nadační fond pro rozvoj mládežnického hokeje HC Slavia Praha, který pomáhá materiálně zabezpečit mladé sportovce. Pro žádného kluka tak nemusí být problém, aby se zkusil prosadit na ledových kolbištích. Stačí mít chuť a alespoň trochu hokejového talentu, s tím ostatním pomůže Slavia.

Majitelé klubu, funkcionáři, hráči i fanoušci přispívají na konto, které je přerozdělováno mezi mladé hokejisty z nepříliš movitých rodin. Za transparentnost hospodaření, tedy účelné a spravedlivé rozdělování získaných prostředků, ručí ty největší slávistické kapacity.

Předsedou správní rady je trenér a generální manažer klubu Vladimír Růžička, členy rady jsou Mgr. Ladislav Blažek (obchodní manažer), Ing. Jan Kratochvíl (marketingový manažer), Josef Beránek (kapitán týmu) a František Pomahač (sekretář klubu).

V dozorčí radě pro změnu zasedá třeba RNDr. Miroslav Tvrdý, předseda představenstva Slavie.

Veškeré podrobnosti a číslo účtu, kam můžete posílat vaše příspěvky, naleznete ZDE.

Trenér Růžička a vedle něj možná nový Jarda Jágr...

O smyslu projektu vám hodně napoví i následující rozhovor s jeho patronem, útočníkem Josefem “Hugo“ Beránkem.

Pepo, prozraďte, prosím, fanouškům základní informace o Nadačním fondu pro rozvoj mládežnického hokeje HC Slavia Praha.
Ten fond vzniknul hlavně pro to, aby i děti z méně zajištěných rodin měly možnost sportovat a věnovat se hokeji stejně jako ti ostatní. To je na tom celém to nejpodstatnější.

Kdy celá věc vlastně vznikla?
Nová není, běží už několik let (od roku 2000 – pozn. redakce). Média se ale o fond nikdy příliš nezajímala. Každopádně já jeho zakladatelem nejsem, byl jsem k tomu přizvaný.

Jak je fond financován? Mohou do něj přispět i samotní fanoušci?
Určitě. Přispět může každý, kdo má dobrou vůli a chtěl by se podílet na zlepšení mládežnického hokeje u nás. Výše příspěvků je ryze dobrovolná. Zatím fond financuje především Slavia, a to jak funkcionáři, tak hráči. Všichni se snažíme, aby děti měly finančních prostředků co nejvíce.

Kam peníze z fondu přesně putují?
To konto je rozdělováno podle jasně daných kritérií, ale více by vám o tom asi řekl ten, kdo se stará o ekonomickou stránku věci. K tomuhle já nejsem příliš kompetentní.

Kde vidíte největší výhody nadačního fondu?
Podle mě je to jednoznačně správná věc. Hodně se v dnešní době řeší, proč se některé děti flákají po ulicích a nedělají věci, které je skutečně baví. Takovou nejjednodušší odpovědí je, že nemají dostatek peněz. To je samozřejmě špatně. My chceme pomoci těm, kteří mají opravdovou chuť něco dělat, ale finanční prostředky je limitují. Tenhle projekt jim pomůže. Dokonce si myslím, že jejich výsledky budou ještě lepší, protože si budou velmi vážit toho, co umějí.

Josef Beránek s dcerkou

Myslíte si tedy, že touto cestou můžete objevit nové hokejové talenty?
Může to tomu hledání pomoci. Ale zase to není tak, že koho fond posune někam dál, z toho musí být dobrý hokejista. Těch aspektů je tam potom hodně – dobrý trenér, dobré mužstvo…

Pojďme teď k mládežnickému hokeji obecně. Jaká je podle vás jeho současná úroveň v Česku?
Myslím si, že tady vypadl nějaký systém, který se doposud nepodařilo nahodit. Pořád se o mluví o tom, že naše generace byla zvyklá vyhrávat, zatímco tahle to moc neumí, ale podle mě je to o něčem jiném. Zkrátka se vytratili lidé, kteří chtějí dělat hokej na vysoké úrovni. Anebo se nikam nevytratili, ale nejsou dostatečné šikovní. Navíc se mi zdá, že tu i trochu vázne spolupráce mezi lidmi, kteří hokeji opravdu rozumí, a těmi, kteří ho financují.

Myslíte si, že částečná změna systému (rozdělení dorostu na mladší a starší kategorii) je krokem, jenž může něco zásadního vyřešit?
Já bych na to nevsázel. Nějaké změny probíhají neustále, ale k ničemu to nevede. Jsem toho názoru, že když to ještě před páry lety fungovalo, měli bychom se k tomu vrátit. Stejně nikdo nevymyslí nic nového! Anebo ano, ale fungovat to bude třeba až za 50 let. Není potřeba něco vyloženě měnit, spíš bychom se měli vrátit k tomu, co přinášelo úspěchy. Američané s Kanaďany se už dávno vrátili k prověřenému systému a v současnosti jim až na Rusy nikdo nestačí. To o mnohém vypovídá.

FOTO: Pavel Vrtiška, Martin Prokop
Autor OH
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více