Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
31. března 2002

Z očekávaného dramatu jasná záležitost

Po výhře v 6. zápase nad Pardubicemi všichni netrpělivě očekávali výsledek rozhodujícího duelu mezi Zlínem a Znojmem, na jehož základě měl vzejít soupeř Slavie pro semifinále. Z postupu se nakonec radovali Berani (nebo Medvědi?) ze Zlína a Slavia tak narazila na svého největšího rivala, Spartu - pro někoho splněné přání, pro jiného předčasné finále. Hokejovou veřejností očekávané drama se nakonec nekonalo a Sparta vyřadila Slavii v nejkratším možném termínu. S ohledem na umístění v základní části zbyla, stejně jako v minulé sezóně, na tým z Edenu nepopulární bramborová medaile.

I přes nelichotivý výsledek v posledním zápase sezóny může Slavia odcházet se vztyčenou hlavou. Již postup přes favorizované Pardubice byl jistě úspěchem. Mluvit tedy o předčasném konci sezóny není na místě. Samozřejmě si všichni přáli postup do finále, ale narazili jsme na silnějšího soupeře, podle všech předpokladů hlavního aspiranta na titul. Možná někoho napadne: "Kdyby jsme vyhráli ve Vsetíně, mohli jsme narazit na Spartu až ve finále." Ale kdo ví, jak by dopadla konfrontace s nepříjemným plzeňským stylem. Zkrátka, šedá je každá teorie, zelený je strom života.

O výsledku celé série rozhodla celá řada faktorů. Na prvním místě to byly výkony gólmanů resp. gólmana. Zatímco fantom play-off Petr Bříza pustil za svá záda v každém zápase pouze jeden puk, Roman Málek inkasoval celkem devětkrát. Projevila se především zkušenost. Břízovi navíc pomáhala výborně organizovaná obrana Sparty, která hlídala prostor před jeho bránou. Málek dostal několik laciných gólů, někdy mu chyběl potřebný kousek štěstí. Možná sehrála svoji roli i psychika. I když letošní sezóna nebyla z pohledu Málka tolik vydařená jako ta minulá, k čemuž přispělo nešťastné zranění, má stále před sebou velkou budoucnost a perspektivu.

Sparta se také ukázala jako takticky vyzrálejší mužstvo. To se projevilo především v prvních dvou zápasech. Slavia hrála překvapivě útočněji, jenže ztroskotávala na špatné koncovce, která ji provázela celou sezónu. To Sparťané hráli ze zajištěné obrany a čekali na chyby, které pak dokázali potrestat. Největší jejich zbraní byla přečíslení. Velkou výhodou Sparty je rovněž široký kádr s vyrovnanými útočnými řadami. První zápas rozhodl Brošův útok, ve druhém sice nedostal tolik prostoru, ale prosadila se pro změnu Hlinkova formace.

Celá série se lámala ve 3. třetině utkání na Slavii za stavu 1:1. Zelenkova střela orazítkovala tyč, poté se odrazila od Málkova betonu k Hlinkovi, který zasunul puk do prázdné brány. Slavia se pak již přes černošedou hráz prosadit nedokázala. Stav série 2:0 příliš nadějí nedával, Slavia by musela Spartu třikrát v řadě porazit, což se jevilo, podtrženo dosavadní bilancí zápasů v této sezóně, jako velmi nepravděpodobné. Veškeré naděje na obrat vzaly za své již v úvodní třetině třetího duelu. Sparta se poučila ze čtvrtfinále s Třincem, dala opět tolik důležitý první gól, poté využila dvě přesilovky, čímž vyhnala Romana Málka na střídačku. Za trochu smutných okolností tak dostal šanci si poprvé zachytat v extraligovém semifinále další slávistický brankářský talent, Lukáš Hronek. Po 60 minutách posledního zápasu Slavie v sezóně nakonec svítilo na světelné tabuli 5:1. Čestným úspěchem potěšil slávistické příznivce nejproduktivnější muž červenobílých v play-off, Milan Antoš.

V Edenu se pak hráči dočkali od fanoušků vřelého přivítání. Mimojiné zaznělo "Vždycky jsme s vámi" a "Pro nás jste mistři". Sezóna, pro kterou byly charakterické četná zranění a problémy s produktivitou, ale také nejméně obdržených gólů v základní části a vznik slávistického fanklubu, tak skončila.

Jak jste viděli sérii vy, fanoušci?
Hlavní příčinou byla slabá potence slávistů. V čem byl problém?

  • Bříza chytal skvěle - 20
  • Slávisté byli z formy - 5
  • Štěstí bylo na straně Sparty - 57
  • Soupeř byl prostě lepší - 24

Semifinálové bitvy SPARTA versus SLAVIA
1. zápas: SPARTA-SLAVIA 4:1 (1:0,0:1,3:0)
Střely na branku: 37:45
Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. Oslabení: 1:0.
Úvodní branka: 16. minuta Kratěna (SPA)

2. zápas: SLAVIA-SPARTA 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)
Střely na branku: 44:35
Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. Oslabení: 0:0.
Úvodní branka: 5. minuta Žemlička (SPA)

3. zápas: SPARTA-SLAVIA 5:1 (4:0, 1:0, 0:1)
Střely na branku: 36:26.
Vyloučení: 6:7. Využití: 2:1. Oslabení: 0:0.
Úvodní branka: 5. minuta Hlinka (SPA)

Semifinále v číslech
SPARTA SLAVIA
11Skóre3
108 (36)Střely na branku (průměr)115 (38)
10,1 %Úspěšnost střelby2,6 %
97,3 %Úspěšnost brankářů89,8 %
Hlinka 6 (4+2), Kratěna 4 (4+0)ProduktivitaBranda 2 (1+1)
 
Nikdo mínus.
Nejlepší: Nedvěd, Jiruš, Zelenka, Hlinka, Žemlička plus6 (6-0)
Plus/minusNikdo plus. Nejhorší: Štraub, Ujčík minus5 (0-5)

Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více