Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
3. dubna 2002

Jak si vedli mladí slávisté?

Sezóna skončila, ale už je potřeba připravovat se na další. Po skončení finálového turnaje devátých tříd přijdou tři dny, kdy při tréninku budou hráči sledováni a bude se rozhodovat, kdo zůstane a kdo ne. To je stejné jak pro dorost tak juniory. Po závěrečné přípravě na konci srpna začne ta nejnepříjemnější část a to finální zúžení kádru, tedy posíláni hráčů na hostování a vyřizování střídavých startů.
Podívejme se nyní v trochu netradičním článku jak si vedly v uplynulé sezóně celky mladých slávistů.

Slávističtí dorostenci

Vstoupit do sezóny jako úřadující mistr není nikdy lehké a to obzvlášť v kategorii dorostu, kdy hráči prochází prvním zlomovým bodem jejich dosavadní kariéry. Těžká letní příprava hráčům v dlouho-do-bém měřítku velice pomáhá, ale říká se, že po takové přípravě hráči mají ze začátku sezóny problémy. Tak tomu bylo i u Slavie. V dalším průběhu však slávisté prokázali, že jsou kvalitní tým s mnoha budoucími výbornými hokejisty. S přehledem si zajistili postup do nadstavbové části, kde si dále vybojovali postup mezi čtyři nejlepší celky české skupiny a tudíž i účast v play-off.

Čtvrtfinále jim přisoudilo za soupeře Zlín, na který si slávisté věřili. Bohužel v sérii hrané na dvě vítězná utkáni Slavie doplatila na to, co ji trápilo celou sezónu, a to bylo neproměňování nespočet vyložených brankových příležitostí. Chyběl jen kousek štěstí a všechno mohlo být jinak, ale tuto sezónu sedlo štěstí na Zlín, který pak ve dvou zápasech přehrál i favorizovanou Spartu.

Pro příští sezónu má slávistický dorost příslib v hráčích ročníku 87, kteří doplní hráče ročníku 86 a utvoří tak nový kádr.

Trenér slávistického dorostu Petr Novák vyhodnotil sezónu v bodech následovně:

1. Nejtěžší zápas sezóny:

30. prosince. To hráli dorostenci Slavie proti sobě, rozděleni na starší (ročník 85) a na mladší (ročník 86). Za starší chytal Franta Pomahač a já za ně hrál.

2. Největší zklamání sezóny:

Rozhodčí. (Ale vážně: nenásledování příkladu mužské Extraligy, kdy v semifinále proti sobě nastupuje Slavie a Sparta. I když ani my jsme k tomu neměli daleko)

3. Největší potěšení sezóny:

Přístup hráčů k tréninku, zájem rodičů o dění v týmu aniž by radili trenérům kdo, jak a s kým má hrát.

4. Přání do příští sezóny:

Abychom v přípravě odtrénovali to co jsme si naplánovali. Aby kluci trénovali s chutí a aby kluci po tréninku neříkali "dneska to s tím Novákem stálo za …"

Individuální ocenění:

5. Nejslušnější hráč:

Jakub Langmajer - neřekl za celou sezónu jediné sprosté slovo

6. Nejproblémovější hráč:

Lukáš Špelda - když jsme ho nejvíce potřebovali, tak si nechal zlomit ruku a dal se s tátou na podnikání (koupili si nádraží!)

7. Nováček sezóny:

Tomáš Svoboda - nejmladší hráč dorostu (ale nesmí ho nikdo vidět, jak jezdí pozadu)


Slávističtí junioři

Junioři od začátku sezóny hráli uprostřed ligové tabulky. Spoléhali především na mladé hráče ročníku 83, 84 a 85. Mužstva soupeře často vedli především hráči ročníku 82 a soupeři Slavie mnohokrát využívali i možnosti napsat na soupisku i tři hráče ročníku 81. Mladý slávistický kádr se tuto sezónu především sehrával a sbíral zkušenosti. Ale zároveň se slávisté chtěli probojovat do nadstavbové části a případně se pokusit probojovat se do play-off. Hrát ve skupině o udržení by moc příjemné nebylo, a tak Slavie nakonec využila možnosti povolat mladé hráče z A týmu, kteří nedostávají tolik příležitostí a také ty hráče, kteří hostují v prvoligových týmech.

V dresu slávistických juniorů se tak na několik důležitých utkání objevili hráči jako Hronek, Pojkar, Tomica, Dlouhý, Z. Novák, Kopecký či Pavlas. Naopak nabrat zkušenosti přišel z dorostu talentovaný útočník Jakub Šindel. Ten ale jako nováček vůbec nepůsobil a hrál si svoji hru jak tomu bylo v dorostu. Ti všichni pojistili Slavii postup do nadstavbové části, kde Slavie hrála znovu hlavně se svým původním kádrem a starší hráče nevyužívala. Z šesti týmů můžou do play-off jak z české tak moravské skupiny vždy jen čtyři. Slavie se do play-off nakonec neprobojovala.

Do nadcházející sezóny půjde Slavie s několika změnami. Jiří Kalous se stane asistentem u A týmu, Jiří Doležal povede spolu s Petrem Novákem dorostence a juniory povede duo M. Pešout a Jan Čachotský.

Trenér slávistických juniorů Jiří Doležal vyhodnotil některé rozhodující faktory, které mohly ovlivnit sezónu:

1. Nejtěžší zápas sezóny:

Minulý týden, kdy jsme hráli se seniorským týmem Kladna, pro které to byl poslední přípravný zápas před baráží. Zápas skončil 2:7.

2. Největší zklamání sezóny:

Jednoznačně nepostup do play-off. Za posledních pět let jsme získali 4 mistrovské tituly a minulý rok jsme se aspoň do play-off probojovali. Tenhle rok jsme zklamaní.

3. Největší potěšení sezóny:

Mladší hráči prokázali, že můžou hrát juniorský hokej.

4. Přání do příští sezóny:

Aby všichni hráči přistoupili jak k zápasům tak k tréninku zodpovědně. Aby si hráči stanovili cíle jako postup do play-off a šli za tím. Protože teprve postup nebo nepostup do play-off je důležitý k hodno-cení sezóny.

Individuální ocenění:

5. Nejslušnější hráč:

Brankáři

6. Nejproblémovější hráč:

Petr Braniš - protože nastoupil ve všech zápasech

7. Nováček sezóny:

Jakub Šindel

Autor Ivana Paulová
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více