Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
1.4.2010

Slavia nezvládla úvodní semifinále ve Vítkovicích

SF1, čtvrtek 1.4.2010, Vítkovice - Slavia
Vítkovice
7:2
2:1, 1:1, 4:0
Slavia

Branky a nahrávky: 5. Krenželok (Jurečka), 5. Rehák (Hruška), 27. Szturc (Krenželok), 41. Štefanka (Kuboš, Krenželok), 51. Rehák (Szturc, Krenželok), 58. Štefanka (Barinka), 58. Vrána - 4. Kůrka (Kadlec, Červenka), 36. Vondrka (Kůrka, Červenka). Rozhodčí: Fraňo, Hodek - Bláha, Kostka. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 7572. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 7:2. Stav série: 1:0.

Sestavy

Vítkovice

Štěpánek - Jurečka, Barinka, Rehák, Stehlík, Trnka, Kuboš, Voráček - Klimek, Burger, Plášek - Kvapil, Vrána, Treille - Ujčík, Hruška, Svačina - Szturc, Štefanka, Krenželok

Slavia

Slipčenko - Kadlec, Vašíček, Roth, Žižka, Campbell, Kolařík, Sloboda - Kůrka, Červenka, Sklenář - Svoboda, Holec, Doležal - Vondrka, Jelínek, Havel - Čermák, Růžička, Endál

I když sešívaní vstoupili do zápasu brankou Kůrky v početní výhodě, dlouho se neradovali. Vzápětí domácí dokázali otočit vývoj utkání a stav si hlídali. Po polovině utkání ještě dokázal snížit Michal Vondrka, ale to bylo ze strany Slavie vše a Vítkovičtí se ujali vedení v semifinálové sérii.

Ve druhé minutě si Vítkovice vytvořily obrovskou příležitost, když Svačina našel u tyče volného Štefanku, ale před prázdnou bránou mu zablokoval hůl vracející se Vondrka. Z protiútoku se snažil prosadit Havel, ale zastavil ho faul Barinky. Početní výhodu i s nutnou dávkou štěstí sešívaní využili. Krásnou přihrávku Kadlece usměrnil Tomáš Kůrka do Štěpánka, od kterého se kotouč odrazil do branky – 0:1.

O minutu později už bylo srovnáno. Lukáš Krenželok nabral rychlost ve středním pásmu, vystřelil zpoza Slobody a odražení puk od Slipčenka dorazil do sítě. O sedmnáct vteřin později už vedli domácí. Bekhendovou střelou otočil vývoj utkání Denis Rehák, tato branka byla Rehákova první v O2 extralize.

Vítkovice měly jednoznačně více ze hry. Slavii doslova vařili v jejím obranném pásmu a z toho plynuly šance domácích. Burger ani Stehlík ale Slipčenka nepřekonali.

Po polovině třetiny se obraz hry vyrovnal. Vítkovické tempo poněkud opadlo a červenobílí hrozili z nebezpečných protiútoků. Navíc jejich důrazná hra v obranné fázi přerušovala akce domácích.

V poslední minutě třetiny měla velkou šanci Slavia. Z trestné lavice vyrazil Petr Kadlec rovnou do přečíslení. Kadlec z pravého kruhu hledal křižnou přihrávkou Červenku, ale tu zablokoval vítkovický zadák.

Druhé dějství už začala Slavia o poznání lépe než to první. Souvislejší tlak nutil Vítkovické hráče chybovat, ale Štěpánek byl bezchybný. Na druhé straně výpad Radima Hrušky se Selingrem, díky jejich nepřesnosti neskočil gólem.

Ve 27. minutě to byly opět Vítkovice, které se střelecky prosadili. Krenželok od zadního mantinelu přihrál před Slipčenka, kde Sklenář neuhlídal Romana Szturce, který vymetl horní růžek slávistické svatyně. V početní výhodě mohl zvýšit Viktor Ujčík, ale Slipčenko jeho pokus zastavil těsně před brankovou čárou.

Po polovině utkání se sešívaní drželi v útočném pásmu na tento zápas nezvykle dlouho. Ovšem Štěpánek podržel svůj tým důležitými zákroky. Nejdříve vychytal individuální akci Červenky i následné dva pokusy Lukáše Havla. Byla to Slavia a především Roman Červenka, kdo převzal taktovku zápasu. Poté slávistická desítka získala puk na polovině hřiště, nabrala rychlost, ale její projektil efektivně lapil Štěpánek a i tento minisouboj vyhrála vítkovická ikona.

Pět minut před koncem prostřední dvacetiminutovky došlo ke snížení. Michal Vondrka obelstil svého hlídače Reháka a bekhendovou ranou do protipohybu Štěpánka snížil na 2:3.

Jakoby po přesunu do prvního útoku byl Michal Vondrka polit živou vodou a stal se nejnebezpečnějším slávistou na ledě. Ale Roman Červenka za Vondrkou nezaostával a souboje se Štěpánek kořenily první semifinálový duel.

Vítkovice využily signalizované vyloučení Kolaříka, když odražený puk dorazil za záda Slipčenka Juraj Štefanka a vrátil domácím dvoubrankový náskok.

Slávisté si s ubývajícím časem tlak vytvářeli, ale Štěpánka příliš neohrozili. Jakoby hbití slávističtí útočníci nemohli najít recept na obry z vítkovické obrany. Ovšem v polovině třetí periody se roztřepala síť opět za Slipčenkem. Denis Rehák si zlepšil střeleckou statistiku střelou od modré a zvýšil na 5:3.

Zkušený moravský tým si už výsledek s přehledem hlídal a podle obrazu hry už od patnácté minuty třetí části bylo o vítězi rozhodnuto. A to potvrdil v přesilovce Juraj Štefanka, když jeho bekhendovou střelu zřejmě podcenil brankář Slipčenko. Exhibici z toho udělal Petr Vrána, jenž překonal Slipčenka posedmé.

I když Slavia utrpěla debakl v prvním semifinálovém duelu, tak ještě není nic rozhodnuto. Už v sérii se Zlínem ukázali sešívaní, že se nehraje na skóre, ale na vítězné zápasy.

Ohlasy trenérů
Alois Hadamczik: Jsem rád, že jsme proměnili šance a první zápas zvládli. Slavie šance taky měla, ale Štěpánek byl skvělý. Věděli jsme, že Slavia má o dva dny volna více a bylo to znát. Byla pohyblivá, dobře kombinovala. Důležitý moment byl, že když vedla, neztratili jsme hlavu. Otočili jsme stav a Slavia pak celý zápas dotahovala.
Jiří Čelanský: Jsou zápasy, kdy prohrajete a musíte manšaft pochválit. Takový zápas jsme předvedli i dnes. Do pátečního zápasu jdeme se vztyčenou hlavou. Musíme se ale poučit z dnešního utkání a neopakovat chyby, které jsme udělali. Robert Slipčenko má pořád naši důvěru. To, že mu dneska nevyšel zápas, nic neznamená. Zítra může vychytat nulu jako ve Zlíně.
Autor Tomáš Vrábel
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více