Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
8. dubna 2010

Slavia má nůž na krku, ve Vítkovicích musí vyhrát

Svěřenci Vladimíra Růžičky jsou v nezáviděníhodné situaci. V semifinálové sérii s Vítkovicemi prohrávají 1:3 na zápasy a další utkání odehrají na širokém ledě ČEZ Areny, kde minulý týden dvakrát prohráli. S tím vším se budou muset poprat, protože už jen jedna porážka je dělí od vyřazení z Česká pojišťovna play off O2 extraligy. Existenční zápas č. 1 startuje v pátek od 18.10 a odehraje se před kamerami ČT.

Náš soupeř

Klub založen: 1928 jako SSK Vítkovice
Trenéři: Alois Hadamczik a Kamil Konečný
Největší úspěchy: 2x mistr ligy (1951, 1981), 7x vicemistr ligy (naposledy 2002)
Posledních pět let: 7., 4., 7., 11., 11. místo
Internet:www.hc-vitkovice.cz
Hvězdy týmu:Viktor Ujčík, Jiří Burger, Jakub Štěpánek

Slávisté měli blízko k vyrovnání série, ale…

Ze severní Moravy si po dvou zápasech vezli sešívaní 2 porážky 2:7 a 1:3. S tímto faktem se ovšem nehodlali smířit a sérii chtěli v Praze vyrovnat. Neměli k tomu daleko. První zápas v O2 areně zvládli takřka na výbornou a po výhře 5:3 už nikdo nepochyboval, že mnohými odborníky podceňovaný tým z Prahy má šanci přes Vítkovice přejít až do finále. K tomu by se mu jistě hodilo vyrovnání série na 2:2. Ve čtvrtém semifinále k němu byli červenobílí hodně blízko. Po většinu utkání byli lepší a do třetí třetiny šli s vedením 3:2. Měli několik šancí zápas definitivně rozhodnout, ale v tu chvíli Vítkovice podržela opora v brance Jakub Štěpánek. Naopak strážce slávistické klece Dominik Furch si vybral dvě slabší chvíle a svěřencům Aloise Hadmczika se podařilo zápas de facto z ničeho otočit na 4:3.
Slavia tedy prohrává 1:3 na zápasy a nyní už nesmí ani jednou klopýtnout, jinak to bude pro Červenku a spol. znamenat kolec letošní sezóny.

Dvě hlavní témata:

Pokud alespoň trochu čtete denní tisk a hokejové rubriky, rozhodně vám nemohly uniknout dvě témata, která se v souvislosti se sérií Vítkovice - Slavia hodně řeší.

Téma č. 1: brankáři

„Jakub Štěpánek je nejlepší brankář ligy,“ prohlásil na tiskové konferenci po čtvrtém semifinálovém zápase asistent trenéra Slavie Jiří Čelanský. Co se týče statistik, tak opravdu nemá Štěpánek v české lize konkurenci. Procentuální úspěšnost zákroků má téměř 95% a v průměru obdržených branek na zápas se může pochlubit číslem 1,92. V letošním play off si na něm vylámali zuby sparťanští střelci a v současnosti jeho umění straší Slavii. V O2 aréně ovšem nepůsobil zdaleka tak jistě, ale i přesto si Vítkovice vezou z Prahy jednu výhru.

To Slavia řeší opačný problém. Otázka brankářů trápí Pražany po celou sezónu, ale v ten nejdůležitější moment vše vyvrcholilo. První zápas semifinálové série se nepovedl Robertu Slipčenkovi, a tak šel do branky mladý Dominik Furch. Zpočátku si nevedl vůbec špatně, ale ve třetí třetině čtvrtého zápasu dvakrát chyboval jeho minely zřejmě stály Slavii vyrovnání série. „Moje chyba na konci zápasu rozhodla, že jsme prohráli vyhraný zápas,“ posteskl si zklamaný Furch.
Kdo se postaví do branky v pátek, ví zatím jen lodivod Slavie Vladimír Růžička, ale podle svých slov si vše nechá pro sebe. „Jasno už mám, ale říkat to nebudu. Nechte se překvapit,“ napíná Růžička v rozhovoru pro tn.cz.

Téma č. 2: rozepře trenérů

O sporu Hadamczika s Růžičkou se toho letos také napsalo už hodně. Je známo, že tito dva se nemají zrovna v lásce a oba si přes média vyměnili několik ostrých slov. Série tím získala náboj a všichni jsou zvědavi, jak celá rozepře nakonec dopadne. Sami hráči si ovšem nemyslí, že by to nějakým způsobem sérii ovlivnilo. „Jde to mimo nás. Je to spíš válka mezi novináři,“ řekl Petr Kadlec v rozhovoru pro Slavia TV.

Využijí Vítkovice širšího kluziště?

Vysočanská O2 arena a ČEZ Arena ve Vítkovicích patří mezi nejmodernější haly v České republice. Je mezi nimi jeden velký rozdíl, který může hodně ovlivnit celou sérii. Velikost ledové plochy.
Vítkovické „letiště“ patří k nejširším a nejdelším ledovým plochám u nás, naopak O2 arena má prakticky nejmenší povolené parametry. „Myslím si, že to je znát. Ve Vítkovicích je hodně prostoru, na Slavii moc ne. Hráči jsou na sebe hodně nalepení a není tu takový prostor pro manévrování. Hraje se hodně fyzický hokej,“ tvrdí Lukáš Havel. Nicméně slávisté z letošních čtyř utkání v ČEZ Areně zvítězili pouze jednou a pokud si budou chtít letošní sezónu ještě prodloužit, musí v pátek bezpodmínečně vyhrát.

Zopakuje Slavia loňský obrat?

Minulý rok se stejné celky střetly ve čtvrtfinále a Pražané tehdy dokázali otočit stav série 1:3 na 4:3. Podaří se jim tento senzační kousek i letos? „Bude to hodně těžké. Loni to navíc byla trochu jiná situace, protože jsme před sebou měli dvě domácí utkání. Letos je to naopak, ale i tak věřím, že na to máme,“ burcuje Slavii Jiří Čelanský. Vítkovice ovšem opakování historie jistě nebudou chtít připustit, a tak nás v pátek čeká zajímavý zápas „buď a nebo.“ Zahajovací buly je naplánováno na 18.10 a zápas vysílá živě stanice ČT 4.
Autor Ondřej Kalát
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více