Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
3. srpna 2010

Brankářská jednička Kopřiva vám představí novou výstroj

Miroslav Kopřiva přes léto změnil působiště. Z Kladna se přestěhoval do pražské Slavie, kde zahájí nový extraligový ročník z pozice brankářské jedničky. Výměna dresu donutila Miroslava Kopřivu ke změně celé brankářské výstroje.

Jak to vlastně probíhá, když si extraligový gólman jako vy vybírá novou výstroj?
Výstroj většinou objednávám po sezoně někdy v dubnu nebo květnu, protože než to přijde, trvá to dva měsíce. S dealery jsem v telefonickém kontaktu. Přijedou, ukážou mi výstroj a popřípadě pokud jsou nějaké novinky, tak mi je představí, ale většinou zůstávám u toho staršího typu.

Dá se výstroj vybírat i podle stylu chytání?
Rozhodně se vybírá i podle toho, protože betony jsou buď jednotvárný, nebo jsou lomený 1x, 2x, 3x a podle toho se ten beton dá ohnout. Záleží i na tom, jestli chcete mít koleno výš nebo níž a podle toho se vyrábí.

Lpíte na něčem při výběru?
Řekl bych, že nejsem nějak náročný a všechno mám ve standardním vybavení.

A když už výstroj dostanete, jak dlouho si na ní zvykáte? Všechno je přece jenom nerozhýbané a tvrdé.
Dá se říct, že nějakých čtrnáct dní, nebo tři týdny, než si to pořádně sedne. Nejhorší jsou betony, ty rozhýbu asi tak za měsíc, protože dlouho trvá než se přizpůsobí noze.

Na masce se člověk může designově asi vyřádit nejvíc, jaké jste na ní měl požadavky?
Design mám letos nový, protože jsem na ní v minulosti měl namalovaný kopřivy, ale k červenobílým barvám by to šlo asi těžko. Takže jsem ji zvolil klasicky: slávistické znaky a je jakoby sešívaná. Jediným požadavkem byla přezdívka pod bradu („Kopr“) a na stranách čtyři znamení.

Na přilbě máte ještě starší model mřížky, je to o zvyku nebo to má nějaký důvod?
Je to o zvyku. Tuhle mřížku mám od té doby, kdy se začala vyrábět a dosud jsem jí nezměnil. Je to finský typ, na který nedám dopustit.

Hodnotí vzhled výstroje vaše manželka?
(smích) Určitě to bude hodnotit! Někdy mě chválila jindy ne, ale vždycky si výstroj obhájím.

Brankářské vybavení se každým rokem vyvíjí, v čem se změnilo za posledních řekněme pět let?
Pořád se vylaďují materiály, ze kterých jsou chrániče a neustále se všechno zlehčuje. V dnešní výstroji, pokud se nic nečekaně nepohne, už ty střely vůbec nebolí.

Hodně se řeší rozměry, je to podle vás v současné době ideální?
Asi před třemi roky se výstroj zmenšila a prvních pět kol se to kontrolovalo. Samozřejmě, že pro nás gólmany by bylo lepší, kdyby se zase zvětšila. Takhle to je ale asi ideální a případné další zmenšení už by byla hloupost.

A jak často se v současnosti kontroluje?
Před sezonou se výstroj posílá na svaz, kde jí komise rozhodčích zkontroluje a podepíše, že je v pořádku. Když je něco většího, tak se to musí dát do správné míry, ale většinou už je nastavená dobře. V sezoně se pak už před každým zápasem jen kontrolují papíry o schválení.

Autor Tomáš Vrábel
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více