Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
12. listopadu 2010

Trenér Růžička: Míra Kopřiva? Slavia má zase Pana brankáře!

Přinášíme vám druhou část rozhovoru s bossem Slavie Vladimírem Růžičkou, který otevřeně mluví o tom, jak je spokojený s letními posilami týmu. Jednoznačný palec nahoru od něj dostal pouze gólman Miroslav Kopřiva, hráči v poli by měli přidat. “Musíte do toho jít na 150 procent!“ vzkazuje jim bývalý lodivod národního mužstva.

Jak byste zhodnotil hráče, kteří přišli do mužstva letos v létě?
Odehráno máme 20 kol a řekněme si upřímně, že jediný z nových hráčů, kdo zatím splňuje mé představy, je Míra Kopřiva. Ti ostatní se na můj vkus stále hledají. Dřou a pracují, vidím na nich obrovskou snahu v tréninku i zápasech, ale pořád to není ono. Zaplaťpánbů za toho Míru. On drží laťku hodně vysoko a ty vítězné zápasy jsem uhráli díky němu.

První část rozhovoru, kde Vladimír Růžička mluví o střeleckém trápení týmu, finančí situaci klubu či kostce nad ledem, si přečtěte ZDE.

Víc se čekalo především od Juraje Štefanky, který přicházel s pověstí elitního útočníka. Je pro vás zatím největším zklamáním z nových jmen?
Juraj se snaží, ale v herní pohodě není. Nejde mu to tak, jak by si představoval i on sám. Točil jsem kolem něj hráče, kterým to zrovna šlo, ale možná si na náš tým prostě ještě zvyká. Jeho přístup je však stoprocentní a snad to vezme brzy na sebe, protože s tím jsme ho k nám dělali. V útoku nám zkušení hráči chybí a právě Juraj měl být tahounem. A tím zatím není.

Příliš se nevede ani Tomáši Mickovi, jenž se střelecky ve Slavii hledal i na začátku minulé sezony. Jak ho probudit?
Tomáše mám velmi rád, je to slávista a super kluk, vyrostl nám tady. Chci po něm, aby tvrdě makal. Práce, práce, práce. Musí si to opakovat a půjde zase nahoru. Teď se mu nedaří, ale já věřím, že jeho čas přijde.

Nejnovější posilou je Tomáš Pospíšil z Brna. Ten je zatím v týmu hodně krátce, ale nejspíš s ním můžete být spokojený.
Tomáš Pospíšil umí podržet puk, dobře bruslí a cítí u nás šanci. Co vím, v Třinci i v Brně hrál třetí nebo čtvrtou lajnu. My mu dáváme prostor v první a druhé. Je to šikovný kluk a uvidíme, co bude předvádět dál. Zatím má za sebou jen tři zápasy, takže na nějaké hodnocení je ještě brzy. Ale pomohl nám už jen tím, že je pravák. A my jsme v útoku měli praváka jen jednoho: Tomáše Svobodu.

Chystáte třeba nějaký zajímavý trejd?
Já myslím, že dřív se ve Slavii trejdovalo docela dost, ale když se teď podíváte na naše mužstvo, uvidíte v něm spoustu odchovanců. A na slávistické srdce chci já sázet. Stát se sice může cokoliv, ovšem nyní to naše mužstvo potřebujeme hlavně trochu uklidnit. Procházíme si novou etapou. Dřív jsme tu měli třeba čtyři prvotřídní útočníky a ti ostatní jim tak trochu sekundovali, teď je to jiné. Kvalita je rozložená na více hráčů a ti kluci se s tím musí poprat. Že to bude těžké, jsme věděli od začátku, ale já se toho nebojím. Věřím v sílu našeho týmu a vím, že uděláme všechno pro to, abychom hráli na jiných pozicích než teď. O úplnou špičku se letos rvát možná nebudeme, avšak ambice máme pořád vysoké. Když budeme dávat více gólů, půjdeme nahoru.

Nemáte jako bývalý skvělý útočník někdy chuť nazout brusle a pomoci se střílením branek?
Samozřejmě mi už říkali, že budu muset na led, ale to se určitě nestane. Kluci do toho musí jít na 150 procent. A když k tomu přidají klid v koncovce, ty góly přijdou.

Jak už jste řekl, naprosto spokojený můžete být s gólmanem Kopřivou. Berete to tak, že Slavia konečně našla stabilní jedničku mezi tyčemi?
Musím říct, že od doby, co tu ještě chytal Láďa Blažek, má Slavia zase Pana brankáře. Míra je opravdu vynikající. Já jen doufám, že mu tahle forma vydrží co nejdéle.

Překvapilo vás, jak rychle se ve Slavii aklimatizoval?
Dobře vím, jak to tu brankáři mají těžké. Míra ale chytá od počátku výborně a skvělou práci odvádí i v tréninku, kam chodí s maximálním nasazením. A tohle já vyžaduji od každého hráče. Musíme do toho jít naplno a po hlavě, jen to je cesta k úspěchu. Samo se určitě nic nezlomí.

Říká si podle vás Kopřiva svými výkony o pozvánku do reprezentace?
V naší lize jsou podle mě tak čtyři super gólmani a on určitě patří mezi ně, ale tohle je čistě věcí trenéra národního mužstva. Do toho já nechci mluvit.

V prvoligovém Berouně se velmi dobře rozchytal i Dominik Furch. Co na něj říkáte?
Jsem z něj nadšený, chytá skvěle. Hlavně je dobře, že tam dostává tolik času na ledě a dokáže ho využít. S ním v sestavě prohrál Beroun snad jen dvakrát. V tréninku se zase může učit od Míry Kopřivy a ledacos od něj odkoukat, například jeho klidný a jistý styl. Spolu tu jednou vytvoří báječnou dvojici gólmanů. O Dominovi se sice říká, že je to takové moje dítě, ale já si pořád stojím za tím, že je především obrovským talentem českého hokeje.

A také střelcem důležitých branek. Říkal vám někdo, že ho máte zkusit v útoku?
(směje se) Spíš já říkal Mírovi Kopřivovi, že i my bychom potřebovali dát gól z brány...

FOTO: Pavel Vrtiška, Martin Prokop
Autor OH
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více