Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
13. února 2011

Vladimír Růžička: Do šestky nás dovede jen devět bodů

Před sezonou jeho týmu leckdo nevěřil, trenér a generální manažer Slavie Vladimír Růžička si však z toho těžkou hlavu nedělal. A víra ve tvrdou práci se zatím vyplácí. Červenobílý tým si s předstihem zajistil účast ve vyřazovacích bojích a nyní bojuje o to, aby nemusel hrát předkolo. “Pokud bychom ho hrát museli, chtěl bych dostat Plzeň,“ má jasno trenér zlatých hochů z Vídně 2005 i Německa 2010, který webovým stránkám Slavie poskytl exkluzivní rozhovor.

Do konce soutěže zbývají tři kola a Slavii dělí od šestého místa dva body. Jak moc velkou prioritou pro vás je, abyste se do té šestky nakonec dostali?
Já jsem hlavně rád, že už máme jisté play-off. Loni jsme na něj dosáhli až v posledních dvou kolech, ale letos to bylo mnohem dřív, což je skvělá zpráva. A na rovinu říkám, že máme velkou šanci i na tu šestku. Musíme však udělat devět bodů. Pokud vyhrajeme třeba jenom dvakrát, máme smůlu. Ostatní týmy si to pohlídají. Navíc si myslím, že mají trochu příznivější los.

Uhrát devět bodů nebude nic lehkého.
To určitě ne. Ale pro mě je podstatné, že tu sezonu zatím zvládáme docela dobře. Hodně jsme obměnili kádr a mladí kluci bojují, naše hra je založená na bruslení a tvrdosti. Myslím, že i ostatní týmy by potvrdily, že zápasy s námi velmi bolí. Hrajeme totiž jiným stylem než zbytek ligy a máme k tomu vhodné typy hráčů. A samozřejmě nás drží Míra Kopřiva, který se stal fantastickou posilou. Obrovským zklamáním pro mě byl snad jen Štefanka. Jeho příchod byl mou chybou.

Hrajete nahoře, i když máte v týmu velké množství nezkušených hráčů. Mít v kádru tolik mladých odchovanců a být úspěšný, je cíl asi každého klubu v extralize. Proč to vychází zrovna Slavii?
Tady vždycky byla taková vize, aby mladí kluci měli šanci dostat se do A-týmu. Za poslední roky nám to docela vychází a já jsem za to moc rád. Má to svůj velký smysl. Když ti kluci vidí, že ta možnost tady opravdu je, dřou ještě víc než předtím. Na druhou na to musí mít. To je prvořadé. Jen za to, že jsme si je tu vychovali, zadarmo určitě nic nedostanou.

Co říkáte na návrh, aby extraligové týmy musely hrát v sestavě s určitým počtem juniorů? Líbí se vám?
No, podle mě by si měl každý složit mužstvo tak, jak to cítí. Je těžké někomu nakazovat, aby hrál s hráči mladšími dvaceti let. U nás máme hodně těch, kterým je těsně nad dvacet. To bych je měl vyřadit a dát tam kluka, který je mladší a ještě na to třeba nemá? Podle mě je to nesmysl, i když v Evropě to tak třeba někde funguje. Ale chtěl bych říct jednu věc.

Prosím.
Bavíme se tu o hráčích, kterým je třeba dvacet, jednadvacet let. Ale proč nedostanou v extralize šanci také ti, kterým je sedmnáct? Právě tyhle ročníky mi v naší lize hodně chybí. Samozřejmě jde o to, kolik jich ty jednotlivé kluby mají a zda ten hráč má odpovídající kvalitu. Musí to být obrovský talent a těch asi moc nemáme. Já bych se ale přikláněl k tomu, aby aspoň deset hráčů do osmnácti let hrálo extraligu.

Zavedl jste, že celý trenérský tým včetně vás působí i u mládežnických výběrů, abyste měli o talentech přehled. Je právě tohle základ vašich úspěchů s mladými?
Přesně tak. Ale nestačí jen chodit na tréninky, musíte ty kluky vidět v zápasech. Tohle já si hlídám. Když vidím, že je pro nějakého hráče starší dorost málo, musí k juniorům. A šikovný junior jde k nám, nebo s námi minimálně trénuje a hraje v první lize. Jen tak uvidí, jak na tom je. Rovnou naskočit do extraligy může jen málo kluků. Ne každý je hned výjimečný jako třeba Jaškin.

Kdo z mladých hráčů vás svými výkony nejvíce překvapil?
Jednoznačně Kuba Krejčík. Znal jsem ho z dorostu a překvapilo mě, jak moc dobře zvládnul přechod mezi dospělé. Extraliga je totiž něco úplně jiného než juniorská soutěž. Hokej je najednou chytřejší, všechno je tam rychlé a hrozně tvrdé. A ne každý tohle zvládne. Kuba si s tím ale poradil skvěle. Stejně jako Dima Jaškin, u něj je škoda toho zranění. Já jsem ale přesvědčený, že ještě všem ukáže, co že je to za hráče.

Existuje možnost, že by opustil Slavii už po této sezoně?
Dima má u nás smlouvu a já jsem domluvený s jeho agentem, že minimálně dvě nebo tři sezony bude hrát u nás. Je ještě hodně mladý a potřebuje se vyhrát. V NHL by teď chlapskou soutěž nehrál. Šoupli by ho do juniorů, a to by byl krok zpátky.

Není to tak dlouho, co mezi nejtalentovanější juniory patřil Jan Česnek. Proč to jemu ve Slavii nakonec nevyšlo?
U něj byl trochu problém v tom, že pochází ze Znojma a tady byl odpoutaný od rodiny. Podle mě to nezvládl. Začal si dělat, co chtěl. Kdyby se jeho rodiče přestěhovali do Prahy a měli ho pod dennodenní kontrolou, třeba by to dopadlo jinak. Ale o tomhle není snadné mluvit. Je spousta hráčů, kteří měli obrovský talent, ale v určitém věku se prostě nějak zasekli. A říct, proč to přesně bylo, je hodně těžké.

Pojďme teď k něčemu jinému. Během celé sezony vás trápí početná marodka, nyní se už ale začala situace lepšit. Mohli by začátek play-off stihnout i Petr Kadlec s Vladimírem Růžičkou?
Uvidíme, konec základní části ale nejspíš nestihnou. Péťa Kadlec sice nemá ruku zlomenou, jenže jeho zápěstí je podvrtnuté, což rozhodně není nic příjemného. Lepší se to, zatím to však není na to, aby s tím mohl hrát. A co se týče Vládi, ten začal s rehabilitací a uvidíme, jak na tom bude.

Dlouho zraněný byl i Miroslav Holec, jenž se po návratu z marodky přesunul do Havlíčkova Brodu. Počítáte s ním ještě?
Nepočítám. Nedohodli jsme se s ním na nové smlouvě.

A Lukáš Endál ve vašich plánech stále figuruje?
Ano. Také jemu končí po sezoně smlouva, ale my jsme využili opční právo a automaticky ji o rok prodloužili.

Řešíte už nyní případné posezonní posily?
Tak samozřejmě. Ale můžu říct, že mužstvo bude mít prakticky stejnou podobu jako nyní. Všechny hráče máme pod smlouvami.

Takže pohyb v kádru bude přes léto jen minimální?
Nebude skoro žádný. Může přijít tak jeden hráč, jinak ale budeme pokračovat s těmihle kluky. A možná si pomůžeme dalšími juniory.

Jaroslava Bednáře tedy k návratu nepřemlouváte?
Zatím určitě ne. Ani nevím, co s Jardou bude. V této sezoně jsem s ním ani jednou nemluvil.

Když se vrátíme k možnému předkolu play-off, je tam někdo, koho byste si vyloženě nepřál?
Řeknu, koho bych si přál. Pokud bychom to museli hrát, chtěl bych dostat Plzeň. Zápasy s ní jsou vždycky pěkné, navíc by přišlo i dost lidí. Mám obavu, že kdybychom hráli s Litvínovem nebo Karlovými Vary, tolik diváků by nebylo.

Na druhou stranu by právě Plzeň mohla být nejtěžším oříškem.
To ano, ale pokud chcete v play-off dojít co nejdál, musíte porazit každého. Nesmíte přemýšlet, jestli vám někdo víc vyhovuje. To je strašně ošidné. Navíc já myslím i na to, abychom naplnili halu. A nejatraktivnější je pro nás právě Plzeň.

Od předkola play-off dělí čtyři body brněnskou Kometu. Myslíte si, že má ještě šanci?
Podívejte, my ztrácíme na šestku dva body a já mluvím o tom, že nás do ní posune jen devět bodů. A jak jste řekl, Brno ztrácí body čtyři. Aby ještě mohlo pomýšlet na úspěch, musí bezpodmínečně třikrát vyhrát. Jinak podle mě nemá žádnou šanci. Ale já bych Kometě ten postup přál. Kdybychom na ni narazili v play-off, byl by to takový malý svátek hokeje. Lidi ty zápasy s ní hrozně prožívají.

Stejně jako duely proti Spartě, ta se však k radosti mnohých fanoušků Slavie do play-off určitě nedostane. Co na to říkáte?
Já chápu, že neúspěch Sparty slávistu vždy potěší. Stejně to funguje i obráceně. Na druhou stranu si ale řekněme, že ještě větší radost by všichni měli, pokud by se oba týmy potkaly třeba ve finále. Stadiony by byly narvané, pro lidi by to byla velká show. Bohužel se tak nestane, ale co potkalo Spartu, může potkat každý tým z extraligy. Vždyť loni moc nechybělo a mohli jsme tak dopadnout i my… Proto raději říkám: Přej a bude ti přáno.

Generální manažer Sparty Petr Bříza vyhlásil, že Sparta mění strategii a od nové sezony bude stejně jako vy sázet hlavně na mladé hráče. Neinspiroval se po debatě s vámi?
S Petrem občas mluvím a bavíme se spolu naprosto otevřeně. Ještě když jsme hráli Ligu mistrů, tak mi říkal, jak se mu líbí, že hrajeme s Linköpingem a já tři minuty před koncem hodím mladé hráče na led. Ale to každý trenér cítí jinak, každý má na to svůj vlastní názor. Je však jasné, že musíme vychovat nové mladé hráče. Ne pro Spartu nebo pro Slavii, nýbrž pro celý český hokej. Jen tak můžeme udržet úspěchy, na které se dosáhlo už před lety. A právě o těchto věcech se s Petrem často bavíme, o těch klubových ani tolik ne.

FOTO: Pavel Vrtiška, Martin Prokop.
Autor OH
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video