Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
4. dubna 2011

Jestli jsme měli na finále? Do takových teorií se nechci pouštět, hodnotí Petr Kadlec

ROZHOVOR – 1. ČÁST Poslední zápas sezony už je dávno pryč. Všem hráčů vychladly hlavy a přichází čas hodnocení sezony. Redakce hc-slavia.cz hovořila s kapitánem Petrem Kadlecem, který viděl celý ročník hodně pozitivně. V první části velkého rozhovoru mluví o tom, co si myslí o sérii s Třincem, jak moc bylo play-off náročné nebo třeba jak je spokojen s vlastními statistikami.

Stihli jste už s hráči oslavit semifinále a konečné čtvrté místo?
Druhý den po zápase jsme se byli s klukama trochu projít Prahou a oslavili jsme to.

Jak s odstupem několika dnů hodnotíte vyřazení od Třince, potažmo celou sezonu?
Sezonu nemůžu hodnotit jinak než výborně vzhledem k tomu, jaké nám byly dávány šance před sezonou. Na konci základní části jsme si zajistili předkolo a dlouho jsme bojovali i o první šestku. Potom předkolo s Karlovými Vary a čtvrtfinále s Libercem byly úžasný. Myslím, že i lidem se to muselo líbit. Škoda toho Třince, nad kterým jsme vedli 3:1. Řekl bych, že jsme to mohli urvat jedině doma. Bohužel se to nepovedlo.

Berete postup mezi nejlepší čtyři týmy jako jakési splnění cíle nebo to dopadlo nad vaše očekávání anebo si naopak myslíte, že měla Slavia i na víc?
Já se moc nechci pouštět do teorií, jestli jsme měli na víc. Myslím si, že semifinále bylo tak trochu nad plán. Je to ale hlavně dobře pro mladší kluky. Osahali si play-off, zjistili, že to hrát jde a získali zkušenosti.

Petr Kadlec při během 5. zápasu

Ve všech třech sériích play-off jste měli tři mečboly. Čím to, že vždy musel nakonec rozhodnout až zápas pravdy?
Ono je to hrozně ošidné. Když vedete 3:1, tak už to možná vypadá, že je hotovo. My jsme ale de facto vyhráli jen o jeden zápas víc než soupeř. Zdá se to jako jasná záležitost, ale pak zase jednou prohrajete a je všechno jinak. Tak to prostě je. Nám se to stalo třikrát, dvakrát jsme dokázali, že na to máme, potřetí to nevyšlo.

Během šesti týdnu jste odehráli 19 zápasů. Jak jste to fyzicky zvládali?
Bylo to strašně náročné. Říká se, že když vyhráváte, tak fyzická únava mizí. To určitě platí, nejtěžší jsou ale taková ta drobná zranění. Když se vám něco podobného stane během sezony, tak nejdete párkrát na led, dáte se do péče doktorů a za dva tři dny se to nějakým způsobem spraví. To ale v play-off nejde. Tím, že si nemůžete dovolit pauzu, je zranění pořád ve stejném stádiu nebo se to horší. Pak přijde třeba další zranění a vaše tělo potom vypadá dost divně. Když jsem koukal, co má před každým zápasem doktor připravené pro kluky, tak mi z toho nebylo moc dobře. Samé injekce, prášky proti bolesti a podobně.

Na konci ledna jste si poranil zápěstí a do hry jste se vrátil až na play-off. Mělo to vliv na vaše výkony?
Cítil jsem to během celého play-off a ani teď to ještě není úplně v pořádku. Hrál jsem se speciální ortézou, ale při hře jsem na to nemyslel.

Rozehrávka patří mezi Kadlecovy klenoty

Když se koukneme na vaše statistiky. Play-off - 1+7, základní část - 2+22. Čekal jste sám od sebe víc?
Asi ano, ale já jsem nikdy nebyl střelec, tak nemůžu čekat, že dám najednou 20 gólů. (usměv) Ale samozřejmě tyhle statistiky jsou důležité. Člověk to sleduje a trenéři po něm chtějí, aby ty body dělal. Vzhledem k celé sezoně je ale o hodně důležitější, jak mužstvo funguje a jestli se dostane do play-off. Když máte hodně bodů, ale nedostanete se do play-off, tak vám to je k ničemu.

Závěr série s Třincem vypadal hodně vyhecovaně. Jak jste viděl ze svého pohledu?
To bych ani neřekl. V celé sérii bylo sice z obou stran hrozně moc faulů hokejkou do obličeje, ale takovéhle zákroky jsou nezaviněné. Nikdo není takový, aby jel a někoho schválně dloubnul hokejkou do obličeje. Zas takoví blázni nejsme. (úsměv) Teklo sice hodně krve, ale bylo to spíše z těchto nešťastných zákroků. Žádné zákeřné fauly tam nebyly. Po sedmém zápase jsme jim pogratulovali a oni nám řekli, že to byla dobrá série. Myslím si, že to bylo férové.

Jak byste srovnal série s Libercem a Třincem?
Asi největší rozdíl byl v tom, že ve čtvrtfinále jsme nemuseli jezdit tak daleko. Jinak obě série byly hodně podobné. Pro Liberec byla škoda, že se nikdo nepřiřadil k Nedvědovi, který hrál výborně. V tomhle byl Třinec možná o trochu dál než Liberec. Hráči jako Polanský nebo Peterek v minulosti Třinec táhli, ale teď už tolik prostoru nedostávali. V tom je právě síla toho mužstva, že i když jde na led druhá nebo třetí pětka, tak jsou hodně nebezpeční. Pořád se sice mluvilo o Růžičkovi, kterému se hodně dařilo. Když jde člověk na led proti jiné lajně, tak si ale stejně neoddychne a pořád musí myslet na hru dozadu. Proti Liberci nám někdy stačilo, abychom se soustředili na dva tři hráče a když jsme šli proti ostatním, tak jsme věděli, že si můžeme trochu odpočinout nebo zaútočit. To proti Třinci nešlo.

Když vás Třinec zamknul ve vašem obranném pásmu, tak to občas vypadalo, že to nemůže skončit jinak než vaším faulem nebo obdrženým gólem.
My bráníme hodně u vlastní branky a z toho pak vyplívá, že máme občas k odraženým pukům daleko. Kdybychom byli roztažení, tak možná máme větší šanci vyhodit, ale zase bychom jim dali více prostoru a tím pádem i více gólových šancí. S tím systémem, který jsme hráli, to sice vypadalo, že nás drtěj, ale moc šancí si ve skutečnosti nevytvářeli. Každé mužstvo to hraje jinak. Nám tento systém nesl ovoce, tak nebyl důvod nic měnit.

Komu fandíte ve finále?
Já to asi moc sledovat nebudu, ale přeju to Vítkovicím, protože tam přeci jen znám víc kluků.

Změnila se Kadlecova role v týmu od té doby, co nosí kapitánské céčko? Jak moc ho baví rozpravy s rozhodčími? Stihne během dovolené výlet na oblíbenou jachtu? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte v druhé části rozhovoru, kterou na stránkách zveřejníme v nejbližších dnech.

Autor Ondřej Kalát
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více