Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
28. dubna 2011

Pohled fanouška: Předseda Fanklubu Michael "Majk" Tomeš

Slavia se sice nehonosí největší návštěvností v lize, ale její kotel patří k nejlepším u nás. Za vším stojí obětavá práce lidí z Fanklubu, s jehož předsedou, Michaelem Tomešem, jsme udělali posezónní rozhovor.

Jak hodnotíš jako předseda Fanklubu sezónu po sportovní stránce?
Jednoznačně jí hodnotím pozitivně! Vzhledem k tomu, jak byl tým složen před sezónou - žádné hvězdy, dost mladých hráčů, prvoligoví hráči, zřejmě nikdo nečekal, že bychom mohli projít až do semifinále a v něm hodně potrápit mistrovský Třinec. Beru to jako obrovský um Růži, který z týmu vždy dostane maximum, což se všeobecně ví. Pro mě, jako pro fanouška Slavie, byl asi největší vrchol sezóny rozhodující duel v Liberci. Takovou euforii jsem dlouho nezažil a myslím, že spousta slávistů do teď lituje, že na utkání nedorazila. Jako ovšem největší vítězství v sezóně považuji setrvání Růži v klubu, za což jsem již měl možnost mu osobně poděkovat! Opravdu si toho vážím.

Kotel při utkání
Jak se za uplynulý rok změnil Fanklub? Co se povedlo, co naopak ne?

Obecně se fanklub každý rok o několik kroků pohne směrem dopředu. Určitě se vyvedlo několik choreografií, jejich četnost znovu vzrostla, a to ne na úkor kvality. Znovu se našli noví lidé, kteří se na chodu fanklubu podílejí, pomáhají s choreem a věnují dění kolem hokeje spoustu svého volného času. Zase o něco se zlepšila komunikace s našimi členy - snažíme se je informovat o výjezdech, o aktualitách apod. Webové stránky www.sesivani.com jsou propracovanější, doplňovanější a se spoustou fotografií. Myslím, že kdybychom zaměstnali sekretářku, měla by celý den co dělat. Co se týká samotných utkání, tak kromě již zmíněných choreografií, jsme do našeho širokého repertoáru znovu zapracovali několik nových pokřiků a nutno dodat, že se ujaly. Velké poděkování patří samozřejmě klukům u megafonu. Byli na to ve většině sezóny pouze 2. Často na ně slyším nadávky, ale sám jsem si to několikrát zkusil a sranda to opravdu není. Co se týká účasti na výjezdech, tam jsme bohužel zůstali na stejné úrovni jako v sezóně předchozí. Ale věříme, že se naše účast na cizích stadionech bude zvedat tak, jak tomu bylo v letech předchozích.

V semifinále měla Slavia daleký Třinec. Jak moc byly výjezdy náročné a kolik lidí se jich účastnilo?
Po liberecké euforii, co se týká našich počtů, to bylo v celku očekávané vystřízlivění. Ač výjezdy ze svého osobního pohledu považuji za velmi povedené, tak co týká počtu, nemůžeme být úplně spokojeni, ale bohužel taková je realita. O to větší díky patří těm, kteří se výjezdů do Třince účastnili, a o to lepší parta tam byla. Nejvíce nás bylo na posledním rozhodujícím utkání - cca sto třicet. Nejméně na 5. utkání, kde se nás v Třinci bohužel sešlo necelých čtyřicet. Je potřeba také poděkovat klubu za finanční příspěvky na některé výjezdy, jak do Liberce, tak do Třince.

Na jaký výjezd nejraději vzpomínáš?
Jak už jsem řekl, největší odměnou obecně za tuto sezónu byl poslední výjezd do Liberce. Ale i poslední výjezd do Třince byl výjimečný. Slavilo se hodně, ač se prohrálo, a všichni jsme byli velmi hrdí na to, že fandíme Slavii. Ale obecně je to spíše o partě lidí, která jede. Takové výjezdy, kde se sejde dobrá parta lidí, si užívám nejvíce. Potom jsou výjezdy, kdy si člověk připadá spíše jako v práci než na hokeji, který si jede užít. Například první výjezd do Liberce, kde nás bylo víc jak tři stovky - distribuovat vstupenky pro tolik lidi je opravdu fuška.

Jak by jsi charakterizoval složení kotle? Jací lidé to vlastně jsou?
Do kotle opravdu chodí široké spektrum lidí. Těžko konkrétně odhadovat složení, ale určitě oproti jiným kotlům je u nás poměrně dost žen a dětí. Také se to liší i od jednotlivých zápasů. Určitě rádi přivítáme každého, kdo má zájem fandit, podílet se na choreografiích a vytvářet atmosféru na zápasech. Bez ohledu na pohlaví, věk a barvu vlasů.

Máte skvělá chorea a úžasně namalované transparenty. Kdo je dělá a jak vznikají?
Na choreografiích se podílí skupina lidí, která se sejde většinou přímo před utkáním nebo případně v jiný den před utkáním a choreo vytváří. Skupina má čtyři až patnáct členů - podle potřeby. Mezi nimi jsou samozřejmě vůdčí lidi, kteří chorea vymýšlejí a zajišťují na ně materiál. Na chorea používáme stále více materiálů - kartony, role papírů, folie, igelity, válečky, barvy a velká je i spotřeba lepenek.

Náročná slávistická chorea
Tyto věci jistě něco stojí. Jak moc jsou nákladné a jak se dá podílet na chodu fanklubu?
Ano, finančně je to dost náročné. Hlavní financování je z členských příspěvků členů FK, občas dostaneme materiální dary v podobě papírů, rolí nebo lepenek. Přispět na choreografiee lze zakoupením fanklubáckých samolepek a v uplynulé sezóně jsme rozjeli choreofond. Komu se tedy naše choreografie líbí, může nám na ně přispět. Informace o choreofondu s číslem účtu jsou na stránkách fanklubu www.sesivani.com.

Dostáváte nějaký příspěvek od klubu?
Od klubu na choreografii finance nedostáváme, ale podporují nás v tomto směru jinak.

Jak vzpomínáš na zápasy s Kometou, kdy byli fanoušci Brna v přesile?
Vzpomínám na ně dobře. K zápasům s Kometou už to nějak tak patří. Ať jezdí ve velkém počtu, je to obdivohudné, ale ať fandí slušně a nedělají nepořádek. Navíc Slavia díky jejich fanouškům vydělala peníze, což pomůže klubu.

Jak přežiješ hokejový půst? Nechystáš se na MS?
Na MS se nechystám. Pokud bude čas, budu sledovat MS v televizi. A jak přežiji hokejový půst? Chci se více soustředit na svojí práci, jsem fotograf na volné noze, takže si svůj program dělám sám a občas je to trošku i na škodu.

Kolik času věnuješ hokeji?
Opravdu hodně, stejně jako ještě pár lidí z vedení fanklubu. Ale tak s tím se asi v mé funkci počítá, ne? (směje se). Po sezóně toho je méně, ale ne málo. Nyní se chystá zakončení sezóny, valná hromada, dávám dohromady učetnictví a budeme připravovat věci na další sezónu.

Co na to říká tvé okolí?
Rodina si asi už zvykla, ač při představě, že bych s nimi žil, měl bych to asi každý den na talíři. Kamarádi z hokeje to, světe div se, chápou a snad i oceňují. A ti další kamarádi si buď ze mě dělají srandu, a nebo kroutí hlavou, jak zrovna své povolání mohu skloubit s pozicí předsedy FK. Přítelkyni bohužel nemám, ale ta by si zvyknout musela.

Co byste do příští sezóny jako Fanklub nejvíce uvítali?
Jsem realista, takže vím, jak to vše funguje. Snažíme se stále jednat s klubem o určitých vylepšeních, tak budu věřit, že alespoň něco z toho klapne. A určitě bychom byli stejně jako klub rádi, aby chodilo na zápasy co nejvíce lidí!

Autor Tomáš Houska
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 29.3.2024

Junioři i podruhé porazili Šumperk a mají postup na dosah

I ve druhém utkání semifinále byli slávističtí junioři efektivní a díky třem gólům v první třetině si došli pro vítězství 7:1. V sérii tak vedou 2:0 na zápasy. Druhý hattrick po sobě nasázel Vojtěch ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více