Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
26. srpna 2011

Do Edenu míří finský mistr, s Peltonenem a Granlundem

Po Jokeritu čeká Slavii v sobotu od 16:30 další finský tým. A tentokrát hned mistr SM-Liigy IFK Helsinky. Fanoušci mají jedinečnou možnost vidět na vlastní oči legendu finského hokeje Ville Peltonena a nastupujícího tahouna reprezentace Mikaela Granlunda. Přijďte se v těchto horkých dnech ochladit do Edenu. Místní zimák je jedním z nejlépe klimatizovaných míst v Praze...

Náš soupeř

Klub založen: 1897 (1. oficiální zápas 1929)
Trenér: Petri Matikainen
Největší úspěchy: 7x titul v SM-Liize
Internet: http://www.hifk.fi/english/
Hvězdy týmu: Ville Peltonen, Mikael Granlund, Toni Söderholm

Rozpis zápasů ET

čtvrtek 12.8. 18:30 Djurgarden - Slavia 5:2
sobota 13.8. 18:30 Lulea - Slavia 1:2
neděle 14.8. 18:30 Turku – Slavia 2:0
pátek 19.8. 17:30 Slavia - Sparta 2:6
čtvrtek 25.8. 17:30 Slavia - Jokerit 2:4
sobota 27.8. 16:00 Slavia - IFK Helsinky
středa 31.8. 17:30 Slavia - Plzeň
neděle 4.9. 18:00 Mannheim - Slavia

Slavia je v tabulce Severní divize European Trophy se třemi body na poslední příčce a je téměř jisté, že do finálového turnaje nepostoupí. "Vidím na ledě pořád hodně nedostatků, na kterých potřebujeme zapracovat. Extraliga začíná až v půlce září a mně jde jen o jedno. Připravit tým co nejlépe na extraligu. Nic víc, nic míň," řekl po posledním zápase ET trenér Vladimír Růžička.

Ztracený postup hráče nemusí tolik mrzet, jako chyby v obraně a hlavně trestuhodná produktivita. Slávisté dali v pěti zápasech evropské soutěže jen osm branek. Dokáží si vypracovat velké množství šancí, ale zatím mezi sebou nenašli výraznějšího střelce. Sešívaní se netají tím, že by potřebovali další soupeře gólově přestřílet a zvednou si sebevědomí v koncovce. Proti Finům se jim však nedaří. Pražané prohráli letos již s Turku a Jokeritem. "Nemyslím si, že by nám Finové neseděli. Nedáváme góly a prohráli jsme i jiné zápasy. Třeba i se Spartou. Od IFK očekávám podobný hokej jako od Jokeritu. Budou to mlátit u mantinelů a aktivně napadat ve více hráčích," soudí zkušený obránce Pavel Kolařík.

Ani IFK se v posledním utkání ET nepodařilo bodovat. Helsinky prohrály na ledě Sparty 2:3, když nezvládly poslední třetinu a třikrát inkasovaly. Branky Finů dával Silfver a Ahtola.

Návrat legendy, návrat titulu

IFK Helsinky loni vyhrály po sedmé v historii SM-Liigu. Ve čtvrtfinále narazil IFK na Jokerit (posledního slávistického soupeře). Městské derby musel rozhodnout až sedmý zápas. V dalším průběhu play-off pak už však tým IFK ztratil pouze jedno utkání a suverénně vyhrál po třinácti letech titul.

Právě před mistrovskou sezónou se vrátila do IFK Helsinky legenda finského hokeje osmatřicetiletý Ville Peltonen. Kapitán týmu působil v Helsinkách v letech 1991-95, poté zamířil do NHL a poslední sezóny hrál ve Švédsku, Švýcarsku a za běloruský Minsk. Peltonen byl téměř u všech úspěchů finského národního týmu za posledních 20 let. Má na svém kontě čtyři olympijské medaile a osm cenných placek z mistrovství světa - z toho jednu zlatou.

Další velice zajímavý hráčem ve finském týmu je Mikael Granlund. Na ledě by se měl prohánět s číslem 64. Pozor, ať si ho nespletete s jeho mladším bratrem Markusem, který rovněž hraje v dresu IFK. Šikovný devatenáctiletý útočník Mikeal Granlund na sebe upozorňoval již v mládežnických výběrech. Velice se mu vydařilo MS do osmnácti let v roce 2010, kde si připsal čtyři branky a devět asistencí. Přesto bylo překvapením, když byl Granlund zařazen do A-týmu pro loňské MS. Benjamínek si na šampionátu připsal dvě branky a sedm asistencí a díky krásné semifinálové brance proti Rusku se stal jednou z největších hvězd šampionátu. Připoměnte si tento neuvěřitelný moment na videu:

Sestavy

HC Slavia v minulém utkání: Kopříva - Krejčík, Kadlec, Kuboš, Roth, Vašíček, Kolařík, Šulc - Tomica, Kůrka, Jelínek, Poletín, Růžička, Krenželok, Endál, Sklenář, Micka, Doležal J., Hertl, Jaškin, Svoboda.

IFK Helsinky v utkání se Spartou: Riksman -Söderholm, Jokela, Kankaaperä, Kousa, Salmi, Tuohilampi, Liivik ,Silfver - Peltonen, Mikael Granlund, Somervuori, Ahtola, Hirschovits, Pöysti, Tuomainen, Wirtanen, Markus Granlund, Tallberg, Järvinen, Nyholm

Tabulka Severní divize

1. Djurgardens IF 13 bodů
2. Jokerit 9
3. IFK 8
4. Sparta 6
5. Lulea 5
6. Slavia 3
Autor Tomáš Houska
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více