Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
18. října 2011

Lákadla derby: Slavia má navrátilce Kůrku, Sparta zas bitkaře Kočího

První derby pražských rivalů je tady. Dnes od 18:15 v O2 areně se poprvé v sezoně hokejisté Slavie a Sparty postaví proti sobě. Na co se těšit, jaké hlavní taháky vždy ostře sledovaný zápas přináší tentokrát? Vybrali jsme některé události, které by diváky mohly nalákat do hlediště a o kterých se třeba bude mluvit i po skončení utkání.

Premiéra drsňáka z NHL Kočího

Pořádně těžkou váhu si minulý týden pořídila Sparta. Do mateřského klubu se po dlouhých letech strávených v zámoří vrátil David Kočí. Zpráva, že jediný český bitkař působící v NHL bude hrát v extralize, vzbudila okamžitě velký ohlas. Fyzicky skvěle vybavený bojovník teď straší soupeře, každý si rozmyslí tropit proti Spartě neplechu. Aby mohl nastoupit, musel mu klub pořídit brankářský dres, do normálního by se totiž jeho svalnatá postava nevešla.

Na ledě budí obrovský respekt. Ale kvůli šarvátkám tady podle vlastních slov není. „Nepřicházím se rvát, chci hrát hokej. Ale když bude potřeba, nemám s tím problém,” vzkázal. Zatím může být spokojený, ve sparťanské obraně spolehlivě odehrál dva zápasy, oba vítězné, připsal si jednu asistenci. Nyní ho čeká horká premiéra v derby. To je vždy plné emocí, o vyhrocené souboje není nouze.

Kdo by si vyhlášenému rváči mohl ze slávistů případně postavit? Každého napadne jako první Jiří Vašíček, obránce s postavou kulturisty, který se už objevil v nejedné boxerské výměně. Hodně ran sice schytal, ale také rozdal. Vašíčka však v posledních dnech trápí bolestivé zranění, má zlomené žebro. Takže kdo dál? Co třeba útočník Petr Kalus, jenž už několikrát ukázal, že se nebojí ničeho, a s 80 trestnými minutami je „zlým“ mužem celé extraligy? Nechme se překvapit, třeba to ale nebude vůbec potřeba…

„Přeběhlík“ Kůrka je ve formě

Předloni hrál ve Slavii. Loni byl ve Spartě. A teď je zas zpět ve Slavii. Kruh se uzavřel, hokejový cestovatel Tomáš Kůrka se vrátil k sešívaným. Když se před minulou sezonou nedohodl ve Slavii na podmínkách nové smlouvy a „přeběhl“ do týmu úhlavního rivala, asi netušil, jak bude pak litovat. V Holešovicích se trápil, zapadl do šedi celého týmu. Vysvobození nepřinesl ani přesun do Pardubic. „Potrestal mě hokejový Bůh, nikdy jsem neměl ze Slavie odcházet,“ přiznal pak v rozhovoru pro hc-slavia.cz.

Prošel si dokonalým očistcem, z obávaného kanonýra se stal nechtěným zbožím. Do chvíle, než mu znovu zavolal Vladimír Růžička a dal útočníkovi druhou šanci ve Slavii. „Tomáš má za sebou špatnou sezonu, o to víc ale bude chtít teď dokázat, že hokej hrát nezapomněl. O Slavii projevil eminentní zájem a rád by zde navázal na své předešlé výkony,“ řekl k jeho comebacku slávistický šéf.

„Myslel jsem si, že odchodem do Sparty za mnou Růža zavřel dveře. Ale nestalo se a já mám velkou radost, že tu můžu opět být,“ reagoval Kůrka. Po návratu na známá místa zase ožil. Už teď, po jedenácti odehraných kolech, nastřílel více gólů (6) než za celou loňskou sezonu a má průměr téměř bod na utkání. Zářil především v posledních dvou zápasech, kdy posbíral čtyři góly a dvě asistence. O motivaci bude mít v derby postaráno. Jak se ukáže proti Spartě, ze které po špatné sezoně rád zmizel?

Růžička versus Jandač

Před rokem spolu dovedli reprezentaci k titulu mistrů světa. Oba se dobře znají, mají mezi sebou přátelský vztah, navzájem se respektují. Ale nyní budou stát proti sobě, poprvé v derby. Vladimír Růžička vládne pevnou rukou Slavii jako kouč a generální manažer. Josef Jandač se od léta postavil na střídačku Sparty, k tomu zároveň zodpovídá za tým jako sportovní manažer.

Zatímco Růžička vede Slavii už delší dobu a může si celek utvářet k obrazu svému, Jandač byl postaven před nelehký úkol. Začal s totální přestavbou mužstva, ve kterém nezůstal kámen na kameni. Co se ale týče trenérské filozofie, mají toho hodně společného. A hlavně, do hokeje jsou pořádně zažraní, v tom dobrém smyslu jsou až trenéři-workoholici. Co na sebe vymyslí uznávaní stratégové v prvním derby sezony?

Furch překvapivým trumfem?

Miroslav Kopřiva je jasnou slávistickou jedničkou. V derby však možná bude chybět. Po přídělu s Kometou vynechal zápas ve Vítkovicích a odpočíval. I ze zdravotních důvodů. „Když doma dostanete devět gólů a výkon není podpořený ani brankářem, něco se udělat musí. Kopřiva si navíc na tréninku přivodil výron v kotníku a to naši volbu jen podpořilo,“ řekl po zápase k nasazení až trojky Dominika Furcha slávistický asistent Jiří Čelanský.

V Ostravě tým vyhrál, je tedy pravděpodobně, že pokud nebude Kopřiva stoprocentně v pořádku, dostane opět šanci Furch. Jednadvacetiletý gólman se jinak od začátku sezonu drží v zápasovém zápřahu v prvoligovém Berouně a vede si tam výborně. I proto dostal přednost před dvojkou Robertem Slipčenkem a příležitost chytil za pačesy. „Víme, že v Dominikovi je obrovský potenciál, potvrzuje to v první lize, kde kraluje statistikám,“ dodal Čelanský. Stane se Furch v derby slávistickém trumfem?

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více