Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
14. listopadu 2011

Změny budou, ale nechci se ukvapit, říká trenér Růžička. Oslovil i matadora Vondrku

Ve vršovickém Edenu je klid, ovšem bouře možná není daleko. Trenér a generální manažer Vladimír Růžička usilovně shání posily, které by jeho tým pozvedly na příčky zajišťující minimálně předkolo play-off. Dosud se nenašel nikdo, kdo by byl volný a splňoval jeho představy. “A já rozhodně nebudu nikoho měnit jen tak. Musím být přesvědčený, že nám nový hráč pomůže,“ má jasno slávistická legenda. Spíš než o trejdech mluví o rozšíření kádru, v němž mu chybí více zkušených hráčů.

Pane Růžičko, můžete prozradit, zda budete mužstvo měnit?
Ve vedení jsme se rozhodli, že nějaké změny udělat chceme. Ale situace je taková, že mám v týmu jen tři starší útočníky a prakticky není koho získat. Terén sonduji už tři týdny, volám i do zahraničí, ale není to jednoduché. Je to o tom najít dva zkušené hráče do ofenzivy a možná jednoho beka. Jenže zatím jich není moc k mání a já se nechci nijak ukvapit. Musí to mít hlavu a patu. Rozhodně nebudu nikoho měnit jen proto, aby se něco stalo, abych s tím jako něco dělal. A to chci zdůraznit. Pak bychom se totiž mohli dostat do ještě horší situace.

Chápu to dobře, že zkušeného borce vám za mladého hráče nikdo nedá?
Přesně tak. S extraligovými kluby jednám už několik dní, ale pořád mi nabízejí hlavně mladíky. Jenže těch je tady dost a kvalitních. Já teď potřebuji někoho staršího.

Jaká z toho tedy vede cesta?
Musíme si počkat, ti lepší hráči na trhu teď nejsou. Mluvil jsem třeba s Michalem Vondrkou, kterému se nedaří ve Finsku tak, jak si on sám představoval. Po diskuzi s ním i s jeho agentem jsem ale vycítil, že chce v Oulu zůstat a poprat se o místo. Ještě s ním budu mluvit, ale teď to nevypadá. Bohužel.

Když se vám vytipované posily získat nepodaří....
Tak budeme hrát s mužstvem, které tady je (bleskově). Těm klukům stále věřím, jen si myslím, že dva nebo tři zkušenější hokejisté nám prostě chybí. Jsme připraveni do nich investovat, ovšem znovu říkám, že vybírat budeme s rozumem. Nesmíme se unáhlit. A jelikož na naše starší hráče sahat nechci, asi místo výměn dojde k rozšíření kádru.

Přesto, jsou někteří hráči ze současného týmu v ohrožení?
Zatím tady všichni zůstávají. Jen Tomáš Micka je nyní v Berouně, kde máme víc kluků.

A jak to s Tomášem bude vypadat dál?
To se uvidí, teď ho ale chci mít tam. Dostali jsme na něj různé nabídky, ovšem já nechci měnit jen kus za kus, chci adekvátní náhradu. Dosud mi za něj žádný klub nenabídl nikoho, koho bych chtěl do týmu.

Příjemná starost vznikla v brankovišti. Výborné výkony předvádí Dominik Furch, brzy by se měl vrátit do hry i Miroslav Kopřiva. Už víte, kdo bude dostávat přednost?
Teď to nechci příliš řešit. Dominik chytá skvěle a Míru čeká ještě dlouhá cesta, než se dostane zase do formy. V neděli absolvoval první celý trénink. Podle mě bude potřebovat ještě tak 14 dní a bude na sto procent připravený.

Překvapilo vás, jak dobře ho Furch zastoupil?
Ani moc ne. S mladšími jsem dá se říct spokojený, od začátku sezony hrají poměrně dobře. Zato ta střední generace nemá takovou fazónu jako loni. Já ale věřím, že se do toho brzy dostane. Musíme zabrat. Hlavně doma byly některé naše zápasy doslova tragické. Nejsme v lehké situaci a musíme se z ní vyhrabat, nikdo jiný nám nepomůže. Pořád tam vidím spoustu nedostatků. Čeká nás hrozně moc práce, abychom je odstranili.

Čím to, že narozdíl od venkovních utkání je to doma tak špatné?
Těžko říct. Svou roli ale určitě hraje také to, že doma musíme víc tvořit. A když se podíváte na náš tým, moc kreativních hokejistů tam není. Tak to prostě je, nemá cenu si nic nalhávat. Pokud ale chceme pomýšlet na lepší příčky, musíme začít vítězit i doma. Jinak se do té desítky nedostaneme.

Mrzí ta domácí bilance o to víc, že je těžké dostat do O2 areny vyšší počet diváků?
To je pořád stejné. Fanoušci ubyli všem klubům. U nás to je samozřejmě víc vidět, protože když do tak obří haly přijdou tři tisíce diváků, musí to být znát. Aspoň nám pomáhá skvělý fanklub. Ta jeho chorea, to je něco úžasného.

Čím to podle vás je, že je o extraligu celkově menší zájem než loni?
Nevím, ale je to škoda. Hokej v Česku má pořád svou úroveň a diváky by ztrácet neměl. Vždyť jsme za poslední dva roky získali na mistrovství světa zlato a bronz, to je dost velká propagace.

Očekáváte, že se v zimě situace na tribunách opět zlepší?
Doufám, že se to zvedne. Podle mě si ale lidi trochu zvykli na to, že rozhodující zápasy se hrají až v play-off a zajímá je už jen to. Ale třeba se to změní.

Pojďme ještě někam jinam. Jak je na tom momentálně slávistická marodka?
Když nepočítám Miroslava Kopřivu, tak se vyprázdnila. Se zraněními jsme si užili až až. Snad ve druhém kole jsme přišli o Lukáše Krenželoka, což byla pro náš tým citelná ztráta, problémy měli i Petr Kadlec s Jirkou Vašíčkem. Ti šli do zápasu, i když ještě nebyli vůbec v pohodě, ale nedalo se nic dělat. Posledních pět utkání zase nemohl hrát Petr Kalus.

Většina z nich se zranila na tréninku, že?
Ano, je to až překvapující. Přišli jsme tak o Míru, Péťu Kadlece i právě Kaluse. Je hezké, že na tréninku takhle tvrdě makají, ale už by bylo načase to ukázat i v zápase... (hořce se pousměje).

Když je řeč o Petru Kalusovi, jak jste s ním a další letní posilou Tomášem Kůrkou zatím spokojený?
Myslím, že se Petr ještě trochu hledá, to zranění mu určitě také moc nepomůže. Nemá to lehké, musí si na extraligu zvyknout. A co se týče Tomáše, jeho potenciál je obrovský, ale je potřeba, aby ještě víc zabral. Je tu od toho, aby tým zvedl. Jeho výkony se musí zlepšit.

FOTO: Pavel Vrtiška, Martin Prokop
Autor OH
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více