Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
21. prosince 2011

V předvánočním duelu nastoupí slávisté v Plzni proti Indiánům

V posledním duelu před vánočními svátky se slávisté představí ve čtvrtek na ledě Plzně. Po úterním vítězství nad mistrovským Třincem stáhli sešívaní ztrátu na play off na sedm bodů, uspět na západě Čech bude ale hodně těžké. Indiáni patří ke špičce ligy, doma mají druhou nejlepší bilanci ze všech. Zápas 33. kola Tipsport extraligy začíná v plzeňské ČEZ Aréně od 17:30.

Náš soupeř - HC Plzeň 1929

Klub založen: 1929
Trenéři: Marian Jelínek a Milan Razým
Největší úspěchy: 2. místo (1992), 3. místo (2000), Prezidentský pohár za vítězství v základní části (2009/10)
Internet: www.hcplzen.cz
Hvězdy týmu: Martin Straka, Tomáš Vlasák, František Kaberle

Ze slávistické kabiny

Před Vánocemi čeká slávisty ještě jeden, poslední zápas. Ve čtvrtek vyrazí bojovat o další cenné body do západočeské metropole. A pojedou tam s posíleným sebevědomím po úterním domácím vítězství nad mistrovským Třincem. První utkání po reprezentační pauze zvládli a vzhledem k prohře Litvínova snížili ztrátu na poslední postupové místo do play off na sedm bodů.

V Plzni je čeká horká půda. S Indiány mají v sezoně zatím negativní bilanci, oba zápasy v O2 areně prohráli, nejprve 3:5 a poté 0:3. Mají tedy svému soupeři co vracet. Sešívaní si navíc moc dobře uvědomují, že nyní potřebují sbírat body pravidelně, pokud chtějí zahájit stíhací jízdu za play off. "Ztráta je tam pořád obrovská. Musíme se chytnout, jediná cesta vede přes udělání vítězné šňůry," burcoval po výhře nad Třincem brankář Miroslav Kopřiva.

Z posledních šesti zápasů v základní části na plzeňském stadionu vyšli slávisté bodově naprázdno jen jednou, hned čtyřikrát tam dokázali vyhrát (2x v prodloužení). I tahle bilance by mohla být povzbuzením do čtvrtečního duelu. "Naším cílem je dostat se do první desítky a to, myslím se, je stále reálný cíl. Jedeme tam uhrát body, přestože to nebude jednoduché," prohlásil před cestou na západ Čech útočník Tomáš Kůrka, s 10 góly nejlepší slávistický střelec.

Jak to vypadá u soupeře

Plzeňští Indiáni patří v letošní sezoně k vážným aspirantům na ty nejvyšší příčky a prognózy zatím naplňují. Svěřencům kouče Mariana Jelínka se sice nevyhnulo pár zaváhání, ale jinak se od začátku drží v horní polovině tabulky a aktuálně jim patří čtvrté místo. Tým kolem kapitána a manažera v jedné osobě Martina Straky má vysoké ambice, po dvou skvělých základních částích, kdy loni jen vinou kauzy s odpočtem bodů neatakoval čelo pořadí, touží po úspěchu v play off.

A není divu, kromě Straky se může Plzeň pochlubit řadou dalších velkých osobností. V brance chytá slávistům dobře známý Adam Svoboda, obraně velí ostřílení matadoři František Kaberle s Jiřím Vykoukalem, v útoku najdete hračičku Tomáše Vlasáka, dalšího mazáka Ondřeje Kratěnu, šikovného centra Jana Kováře či "divočáka" Radka Dudu, nejproduktivnějšího hráče mužstva.

Západočechy během sezony trápí rozsáhlá marodka, dlouhodobě jim chyběli Kaberle či Vlasák, s jejich návratem do sestavy jsou už zase silnější. Předvádějí to hlavně doma, kde mají druhou nejlepší bilanci ze všech mužstev extraligy. Lepší jsou jen České Budějovice. Na vlastním ledě ze 14 zápasů Strakova parta jedenáctkrát vyhrála, padla jen třikrát, z toho dvakrát až po nájezdech.

Během druhé reprezentační pauzy sezony Indiáni nezaháleli, v Rakousku se zúčastnili finálového turnaje European Hockey Trophy. Tam ve čtvrtfinále prohráli se švédským celkem Lulea (1:2sn), poté zvítězili nad Českými Budějovicemi (5:4sn) a nakonec v souboji o páté místo podlehli Pardubicím (3:5). Po přestávce naskočí do extraligového kolotoče poprvé právě proti Slavii, v úterý měli volno, zápas 32. kola proti Karlovým Varům odehráli už dříve.

S fanklubem do Plzně

Jestliže si chcete zpestřit předvánoční čas hokejovým mačem a podpořit sešívané v boji o play off, vyražte do Plzně. Slávistický fanklub pořádá na čtvrteční zápas výjezd. Více zde

Co možná (ne)víte

Hned tři současné opory Plzně zanechaly v minulosti výraznou stopu ve Slavii. Útočník Radek Duda pomohl sešívaným v roce 2003 k historicky prvnímu mistrovskému titulu, o pět let později měl na zisku druhého triumfu velký podíl brankář Adam Svoboda. A trojnásobný mistr světa Tomáš Vlasák patří k nejslavnějším odchovancům, kteří vzešli ze slávistické líhně talentů.

Historická bilance Slavia vs. Plzeň

Celkem 68 zápasů  27 – 5 – 9 – 4 – 23
Doma   35 zápasů  17 – 3 – 3 – 1 – 11
Venku  33 zápasů  10 – 2 – 6 – 3 – 12

Play off
1995/96 - osmifinále 3:0
2008/09 - semifinále 4:1

Postavení v tabulce

4.  Plzeň       30  14 - 4 - 5 - 7   91:80  55
12. Slavia      31   9 - 2 - 5 - 15  73:98  36

Doma
2.  Plzeň       14   9 - 2 - 2 - 1   50:32  33
Venku
8.  Slavia      15   5 - 0 - 4 - 6   39:48  19

Poslední zápasy

Slavia-Třinec 3:1
Litvínov-Slavia 3:2
Slavia-Č. Budějovice 0:5
Slavia-Ml. Boleslav 4:3
Sparta-Slavia 2:1sn
Č. Budějovice-Plzeň 2:3p
Plzeň-Ml. Boleslav 4:1
Kometa-Plzeň 4:5sn
Plzeň-Vítkovice 1:2sn
Liberec-Plzeň 2:1p

Nejproduktivnější hráči

Tomáš Pospíšil    20 bodů (8+12)
Vladimír Růžička  19 bodů (8+11)
Tomáš Kůrka       17 bodů (10+7)
Tomáš Hertl       15 bodů (9+6)
Vladimír Roth     13 bodů (2+11)

Radek Duda        29 bodů (15+14)
Martin Straka     28 bodů (8+20)
Jan Kovář         22 bodů (8+14)
Ondřej Kratěna    22 bodů (7+15)
Tomáš Pitule      13 bodů (5+8)

Sestavy v minulém kole

Kopřiva - Kadlec, Valach, Kuboš, J. Krejčík, Roth, Kolařík, Šulc - Kůrka, Alinč, Vondrka - Micka, Dušek, Krenželok - Pospíšil, V. Růžička ml., Tomica - Kalus, Jelínek, Sklenář A. Svoboda - Dan Růžička, F. Kaberle, Marušák, Kinrade, Vykoukal, Dresler, St. Pierre - Andrašovský, Straka, Vlasák - Duda, Jan Kovář, Kubalík - Mich. Dvořák, Pitule, Johnson - Stránský, M. Heřman, Mrňa
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více