Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
19.2.2012

Slavia vyhrála po nádherné bitvě v Pardubicích na nájezdy

48. kolo, neděle 19.2.2012, Pardubice - Slavia
Pardubice
4:5sn
1:1, 1:1, 2:2 - 0:0
Slavia

Branky a nahrávky: 4. Kolář I (Borer), 23. Markovič, 43. Buchtele (Kousal), 55. Buchtele (Kousal, Radil) - 3. Kadlec (Pospíšil, Valach), 40. Tomica (Dresler), 43. Tomica (Vondrka), 58. Dušek (Vondrka, Krenželok), rozhodující nájezd Vondrka. Rozhodčí: Homola, R. Polák - D. Jelínek, Pešek. Vyloučení: 7:5, navíc Pospíšil (Slavia) 10 minut a do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 9458.

Sestavy

Pardubice

Salfický - Kolář II, Benák, Havíř, Borer, V. Kočí, M. Drtina, Beneš - Kolář I, Koukal, Starý - Radil, Kousal, Buchtele - Markovič, Nahodil, Somík - Rákos, T. Zohorna, Cetkovský

Slavia

Furch - Kadlec, Valach, Kuboš, Kolařík, Šulc, Dresler, J. Krejčík - Pospíšil, Dušek, Krenželok - Vondrka, T. Hertl, Tomica - Sklenář, V. Růžička ml., Micka - Doležal, Žejdl, P. Jelínek

Slávisté sehráli v dohrávce 48. kola na ledě Pardubic s domácími parádní bitvu. Oba týmy se přetahovaly ve vedení, blíže k vítězství měli v závěru Východočeši, ale Antonín Dušek poslal zápas do prodloužení. Napínavý duel nakonec musely rozhodovat nájezdy, jako jediný se trefil až v sedmé sérii Michal Vondrka a zařídil Slavii dvoubodovou výhru. Sešívaní tak i nadále živí naděje na postup do předkola play-off, byť už jsou spíše v teoretické rovině. Tři zápasy do konce základní části ztrácejí na "desítku" 8 bodů.

Přestože se v pardubické ČEZ Areně střetl třetí tým s posledním, tak si fanoušci mohli užívat parádní bitvu jako v play off. Slavia potvrdila, že se jí na východě Čech daří, vyhrála zde poslední tři vzájemné duely.

Kdo přišel do solidně zaplněné arény pozdě, musel jen litovat. Oba soupeři se do sebe pustili hned od prvního buly s pořádnou vervou. K prvnímu slovu se dostala pražská Slavia, ta dokázala hned po dvanácti vteřinách potrestat hákování Petra Beneše. Pardubickému juniorovi jeho historicky první vyloučení zhořklo, po Kadlecově nahození od modré kotouč několikrát změnil směr letu, Dušan Salfický nemohl stihnout reagovat – 0:1.

Pardubická odpověď byla doslova blesková. Po vyhraném buly poslal kotouč od vlastní modré na slávistickou bránu Casey Borer. Dráhu černé gumy jemně změnil útočník Jan Kolář, i tak ale musel Dominik Furch zpytovat svědomí po tomto momentu – 1:1. Navrátilec do reprezentace se radoval z desátého gólu z šesti utkání za Pardubice.

Hostům mohly pomoci k znovunabytí vedení dvě přesilové hry. Vyloučení útočníků Buchteleho a Koláře ale nepotrestali, přestože početní převahy sehráli aktivně a ostřelovali tísněného gólmana Pardubic ze všech možných pozic.

Slávisté byli ostatně v první části hry aktivnější, svého soupeře přestříleli 11:6, ale rozdílový gól nevstřelili. Nejblíže k němu byl v 18. minutě Tomáš Micka, sám před brankářem Salfickým ale neuspěl.

Nástup do prostřední části hry se lépe povedl domácím hokejistům. Ty posadil do sedla Jaroslav Markovič svou první trefou za HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Slovenský forvard si nejprve pohledně přes nedůrazného protivníka najel do mezikruží a střelou k tyči poslal Pardubice do vedení – 2:1.

Ve druhém dějství byli aktivnější domácí, svého soupeře přestříleli 12:6, třetí gól ale nepřidali. Otevřenější hru nabídla pasáž okolo poloviny základní hrací doby, když za vzájemné pošťuchování byli vyloučeni domácí bek Havíř a slávista Růžička. Krátce poté se do veliké šance procpal útočník Kolář, brankář Pražanů se ale překonat nenechal.

Východočeši pak promarnili přesilovou hru poté, co Petr Kadlec podrazil Daniela Rákose. Slavia však tuto nevýhodu zvládla znamenitě, Pardubice se nedostaly do vážnější střelecké příležitosti.

Pochvalu od delegáta pak určitě nesklidil rozhodčí Polák, když opomenul Starého faul za pardubickou brankou na Tomáše Pospíšila. Slávistický útočník si pak určitě neodpustil pár poznámek, za které jej arbitr poslal do kabin.

Slavia si o pár chvil později zahrála proti třem. Za vyhození kotouče putoval na trestnou lavici Václav Kočí, toho o půl minuty později doplnil Jiří Cetkovský, který se podle sudího Poláka provinil krosčekem.

Následující momenty byly pro další vývoj utkání velmi důležité, Václav Kočí se po návratu na led dostal do samostatného úniku, při něm ho ale zradilo vedení kotouče. Pardubice pak špatně vystřídaly, čehož využil Marek Tomica. Slávistický matador si se zakončení nedělal problémy a bez problémů osmačtyřicet sekund před druhou sirénou vyrovnal na 2:2.

Domácí hokejisty mohla vrátit do vedení přesilovka po špatném slávistickém střídání. Ti sice skórovali, ale vyrovnaný stav stále trval. Proč? Protože nejprve se prosadili hosté! Michal Tomica využil nedůrazu pardubické obrany a po Salfického vyražení nebezpečné střely se nejlépe zorientoval u pravé tyčky – 2:3.

Tento stav však trval pouze osmnáct sekund, rychlou akci druhé formace dokonal Jan Buchtele, když dorazil Kousalovu střelu – 3:3. Pardubice to stihly v přesilovce, kdy inkasovaly, a mohlo se začínat odznova.

Oba týmy chtěly získat tři body a bylo to vidět! Akce se střídaly jak panáčci na orloji, náročný divák se rozhodně nenudil. Pardubice se tlačily do zakončení postupně, Slavia zase hrozila z rychlých protiútoků. Střely na branku ve třetí třetině? 13:14!

V 55. minutě se podruhé gólově ozval Jan Buchtele. Pardubický mladík dostal ideální pas od Roberta Kousala, svůj blafák do forhendu provedl znamenitě, trefil se přesně pod horní tyčku – 4:3.

ČEZ Arena pak propadla extázi, vlnila se, ale slávisté si připravili pro ně nejlepší možnou reakci. Gólovou! V čase 57:05 byl nejdůraznější v předbrankovém prostoru Antonín Dušek a procpal kotouč za čáru. Těsně ale přece – 4:4!

Pražané mohli získat všechny body, neboť v čase 59:04 byl za vysokou hůl vyloučen David Havíř. Trenér Růžička si vzal oddechový čas, jeho svěřenci ale nesehráli početní výhodu v základní hrací době nejlépe, brankáře Salfického prakticky neohrozili.

Pardubice si pohlídaly minutové oslabení na začátku prodloužení, diváci během něj pískali o sto šest, neboť se na kostce nad ledem nerozeběhl Havířův trest. První vážnější šancí v nastavení byla Cetkovského střela z otočky v 64. minutě. S ní si ale rozchytaný Furch v pohodě poradil.

Ten se pak vytáhl proti akci páru Robert Kousal – Jan Buchtele. Prvně jmenovaný volil v situaci dvou na jednoho střelu, slávistický strážce si s ní chviličku před dalším klaksonem poradil.

Samostatné nájezdy rozjel Lukáš Žejdl. Ten roztáhl brankáře Salfického roztáhl, ale trefil po bekhendové střele pouze tyč. Robert Kousal si prezentoval blafákem do forhendu, nezamířil však z něj přesně.

Vladimír Růžička bruslil rozvážně, mířil mezi Salfického betony, na zkušeného matadora si ale nepřišel. Jaroslavu Markovičovi při blafáku do bekhendu zase sjel kotouč.

Michal Vondrka nezajel svou penaltu špatně, brankář Salfický ale vytasil svou vyrážečku přesně. Jan Buchtele mohl dokonat hattrick, jel svižně, nicméně kotouč z ostřejšího úhlu pod Furcha neprocpal.

Jan Kolář se chtěl trefit z mezikruží nad vyrážečku, přestřelil však. Rozhodnout mohl Petr Kadlec, tomu se ale kotouč postavil a nevměstnal ho pod brankáře Salfického.

Lukáš Radil nebyl daleko ke skórování, zakončení forhendem však neměl nejpřesnější. Vladimír Růžička neproměnil v páté sérii ani svou druhou penaltu, rozjel se ze strany, nicméně se netrefil přesně.

Radovan Somík to také zkusil bokem, mezi Furchovy betony se netrefil, slávistický gólman je včas sklapl. Lukáše Krenželoka zase brankář Pardubic dokázal vybruslit, slávista trefil boční síť.

Po Zohornově nájezdu zazněla branková konstrukce, tu trefil po blafáku do forhendu. Rozhodl tak Michal Vondrka. Hráč s číslem 24 si poradil s vystrčenou holí brankáře Salfického a pohodlně poslal puk do sítě – 4:5!

Ohlasy trenérů
Pavel Hynek (Pardubice): "V první řadě bych chtěl ocenit hru soupeře, hrál výborně a jeho hráči měli obrovské nasazení. V situaci, ve které jsou, hrají už jako play off a mě tohle u nás chybělo. Měli jsme dobré pasáže, ale nebyli jsme důslední v obraně a inkasovali jsme laciné góly. Těžko říci, jestli ta dělba bodů byla spravedlivá, to je takové hypotetické. Dnes se k nám štěstí nepřiklonilo. Vybrali jsme si to v minulém kole."

Jiří Čelanský (Slavia): "Bylo to vyrovnané utkání, které vyvrcholilo až samostatnými nájezdy. Jeli jsme sem se záměrem bodovat, protože před tímto zápasem jsme byli na posledním místě. Pro nás, za této situace, je každý bod zlatý. A myslím si, že za tu hru, kterou jsme dnes předvedli, jsme si nějaký ten bod zasloužili. A když to jsou dva, tak je to náš bonus."

Autor Miroslav Votava, Jan Hrabal
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více