Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
23. června 2012

Hertla si v draftu NHL vybralo San Jose ze 17. místa

V prvním kole letošního draftu se dostalo na dva Čechy. Radka Faksu a Tomáše Hertla. Slávistického útočníka si ze 17. pozice vybralo San Jose Sharks. Na Čecha se v prvním kole draftu naposledy dostalo v roce 2007. Tehdy si Columbus vybral Jakuba Voráčka.

„Je to šílené. Jsem velmi šťastný. Udělám všechno pro to, abych se v budoucnu stal hráčem Sharks a naučil se anglicky," cituje Tomáše Hertla zámořský server csncalifornia.com. „San Jose jsem sledoval od dětství, je to můj oblíbený tým," dodává slávistický talent, kterého rovněž potěšilo možné setkání v jednom klubu s dalším českým útočníkem Martinem Havlátem.

Tomáš Hertl i přes úspěch na draftu zůstává ve Slavii
Žraloci si Hertla vybrali na 17. místě přesto, že má ve Slavii ještě dvouletou smlouvu. Podle jeho agenta Roberta Spálenky ho tato skutečnost mohla odsunout třeba až do 2. kola, což se nakonec nepotvrdilo. „Není jen urostlý, je také všestranný. Je to přesně typ hráče, kterého potřebujeme," vysvětluje první volbu Sharks generální manažer Doug Wilson.

Tomáš Hertl se chystá na NHL připravit pod Vladimírem Růžičkou ve Slavii. "Mám ještě platný kontrakt se Slavií a na tom se nic nemění. Vrátím se a budu pracovat na tom, abych se pak mohl prosadit i v Sharks."

Vyslanci San Jose bedlivě sledovali talentovaného slávistu na šampionátu dvacítek, na němž byl Hertl jedním z nejproduktivnějších Čehů. „Tomáš je urostlý centr a tvůrce hry. Je mladý, přesto nastupuje v nejvyšší české lize. Měli jsme o něm jenom dobré reference," říká ředitel skautingového oddělení Sharks Tim Burke o slávistické 93.

Tomáš Hertl ale také zazářil na testech před draftem. O pohovor s ním stálo hned pětadvacet klubů a ve fyzických zkouškách dokonce ovládl jednu disciplínu na vytrvalost.

Jedničkou byl Rus Jakupov

Očekávanou jedničkou draftu v Pittsburghu se stal ruský hokejista Nail Jakupov, kterého si vybral Edmonton. První Čech Radek Faksa, který v minulé sezoně působil v zámořském Kitcheneru, přišel na řadu třináctý, vybral si ho Dallas Stars. V prvním kole draftu se dva Češi objevili naposledy v roce 2006.

Když se dostalo na 17. místo, zástupci San Jose Sharks oznámili jméno talentovaného slávistického útočníka Tomáše Hertla. Slávistická líheň byla vidět i před rokem, na draftu v Minnesotě si tehdy St. Louis Blues vybrali ve 2. kole, a celkově na 41. místě, Dmitrije Jaškina.

Draft NHL 2012

1. Nail Yakupov (Edmonton Oilers)
2. Ryan Murray (Columbus Blue Jackets)
3. Alex Galchenyuk (Montreal Canadiens)
4. Griffin Reinhart (New York Islanders)
5. Morgan Rielly (Toronto Maple Leafs)
13. Radek Faksa (Dallas Stars)
17. Tomáš Hertl (San Jose Sharks)

Druhé kolo draftu proběhlo v noci ze soboty na neděli.

Autor Jakub Mezlík, Tomáš Vrábel
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více