Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
5. října 2002

Prioritou byla Slavia

Dalším navrátilcem ze zámoří do extraligy se v pátek stal v utkání proti Třinci Jan Fadrný, kdy po čtyřech letech znovu oblékl slávistický dres. S obnovenou premiérou mohl být spokojený, nastoupil ve středu prvního útoku. Po zápase jsme ho vyzpovídali z jeho pocitů, jaké byly důvody návratu či co vše mu dalo působení v Americe.

Za Atlantikem působil čtyři roky, byl draftován týmem Pittsburgh Penguins, kde se i letos snažil v kempu prosadit do prvního týmu. To se mu ale nepodařilo a věci dostaly rychlý spád. "Po kempu mě poslali na farmu, kde jsem měl minulý rok problém s trenérem. Mluvil jsem také s generálním manažerem a bylo mi řečeno, že není moc šancí dostat se nahoru do mužstva v Pittsburghu. Tak jsem si řekl, že už nemá cenu hrát na farmě a vrátím se domů." Před svým odchodem do Ameriky strávil jednu sezónu v dresu Slavie a do Edenu vedly jeho kroky i nyní. "Byl jsem stále hráčem Slavie, tak můj agent zavolal Vladimíru Růžičkovi. Já jsem se vlastně rozhodl už minulý týden, ale musel jsem zařizovat ještě nějaké věci, tak jsme přiletěl až ve ve středu dopoledne a hned jsem jel sem za Růžou. Tem měl zájem a nakonec jsme se dohodli na podmínkách. Mojí prioritou bylo vrátit se do Slavie." Za působením v Americe tak zatím udělal velkou tečku, ale přesto že neokusil ani jednou NHL, byla to užitečná zkušenost. "Každý má cíl hrát NHL, to se mi nepovedlo. Byl jsem tam čtyři roky, z toho první tři úplně sám. Určitě jsem se naučil dobře řeč a i styl života tam byl jiný. Hokejově jsem se zlepšil hlavně v důrazu a v osobních soubojích, když si to porovnám s tím, jak jsem tu hrál před těmi čtyřmi lety, tak to byl hodně velký rozdíl. A asi hraje roli sebevědomí, které jsem tam trochu nabral."

Příprava na samotný zápas s Třincem nebyla úplně ideální, s menší nadsázkou do něj šel takřka z letadla. Ve středu prvního útoku nahradil zraněného kapitána Beránka. "Já jsem měl jeden trénink, před utkáním rozbruslení a hned jsme hráli. Myslím, že to nebylo až zas tak špatné. Důležité byly tři body, potřebujeme doma vyhrávat. V neděli hrajeme další zápas, takže uvidíme, jdeme dál." Za tu dobu, co pobýval v Americe, tak se toho v Edenu dost změnilo. Slavia dvakrát za sebou postoupila do semifinále, z mužstva vždy na hraně playoff se stal tým, se kterým soupeři musí počítat. "Mě právě dost překvapil zájem Růži, sledoval jsem jejich výsledky v minulých sezónách a i letos, že mají velké cíle. Je tady vynikající kádr, když to porovnám s tím jak jsme tu hrál dřív, tak jsme asi silnější. Mluví se tu o semifinále, finále..." Pořádný průvan nastal v kabině, v mužstvu už není moc hráčů, se kterými ve Slavii v sezóně 1997/98 působil. "Pár kluků ještě z dřívějška znám a s ostatními myslím nebude problém se skamarádit."

Honza Fadrný má i štěstí na skutečné hokejové osobnosti. V Pittsburghu se setkal se spolumajitelem klubu a stále aktivním hráčem Mariem Lemieux. "V kempu jsme se potkali minulý rok, hráli jsme proti sobě a nastoupil i v přípravných zápasech. Co k němu říct? Mario je prostě kapitola sama pro sebe." Jestliže kanadská legenda na něj udělala velký dojem, tak podobně je tomu na Slavii. Trenérem je zde Vladimír Růžička. "Tak Růža byl supr hráč a je i skvělý trenér, za vše mluví výsledky, kdy byla Slavia dvakrát v semifinále. Jako hráč to byl myslím nejlepší hokejista z Čech co hrál, takže o tom není třeba se dál bavit."
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více