Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
16. dubna 2013

Trenér Růžička: Nikomu jsme letos nedali kůži jen tak zadarmo

Trenéra Vladimíra Růžičku potěšil úspěch v podobě bronzu za uplynulou sezónu 2012/13. Kouč byl spokojený s tím, jak hráči tvrdě dřeli a že stáli jeden za druhým. Vedle toho promluvil o změně majitelské struktury ve Slavii a ocenil vedení extraligy, které plánuje v příštím roce revoluční obrodu statistik. Také nastínil budoucnost nejproduktivnějšího hráče a nejlepšího střelce Slavie, forvarda Tomáše Hertla.

V celkovém hodnocení Tipsport extraligy jste skončili bronzoví. Jak byste sezónu zhodnotil?
Když bych měl hodnotit základní část i s ohledem na tým, který jsme měli, tak dopadla velmi dobře. Na začátku tu sice byli hráči z NHL, mimo asi dvou klubů byli skoro všude, takže vůbec nesouhlasím s názorem, že to někoho znevýhodnilo. Slavia si v sezóně neprošla, snad kromě dvou prohraných zápasů zkraje ligy, žádnou krizí. Po příchodu Romana Červenky a Vládi Sobotky jsme pak hned porazili Kladno s Jardou Jágrem a dalšími hráči z NHL, což nám hodně pomohlo. Na konci základní části jsme pak měli stejně bodů jako Zlín, který vyhrál Prezidentský pohár...

Slavia vypadla v semifinále s Plzní. Myslíte, že mohla myslet i na finále?
Na takové spekulace moc nejsem. V play off jsme odehráli velice dobrou sérii s Kladnem. Sice jsme v ní zvítězili 4:1, a poměrně rychle ji tak ukončili, tak jednoduché to ale nebylo. V sérii s Plzní jsme za stavu 2:2 měli doma setbol, jak se v tenise říká, ale neuhráli jsme to. Venku už to pak bylo hodně těžké, i když jsme hráli také poměrně dobře. Klíčovým momentem v šestém utkání byla nevyužitá dvouminutová přesilovka 5 na 3 na konci druhé třetiny. V závěrečné periodě jsme pak bohužel inkasovali a nakonec prohráli. Hokej se hraje na góly a Plzeň jich v sérii dala o dva víc (14:16).

Sice se vám nepovedla ta klíčová početní převaha, ale jinak se Slavii přesilovky, navzdory mizivé úspěšnosti v základní části, v play off poměrně dařily...
Je pravda, že v sezóně jsme s jejich proměňováním měli potíže. Ani v semifinále s Plzní jsme je něměli kdovíjak dobré. Ale v sérii s ní jsme paradoxně na přesilovkové branky, a Plzeň má početní převahy hodně dobré, zvítězili 5:4. Je třeba říct, že u nás hrají přesilovky mladší hráči. Kluci, co tu dřív byli ve třetí, čtvrté lajně, najednou hrají v prvních dvou. Jsem ale rád, že se nám přesilovky podařilo zlepšit. Když tu byl Jarda Bednář, který nám hodně pomohl, vycházelo nám to víc. On je hráč, který šance umí proměnit i připravit. Na druhou stranu si myslím, že máme velice dobrá oslabení.

Dařilo se s hráči, jako je Bednář, Červenka, Sobotka, ale když odešli, dařilo se nadále...
Po jejich odchodu to nebylo o tom, že bysme někoho vyloženě přehrávali, ale kluci si ověřili, že i bez hvězd dokážou vyhrávat. Bylo opravdu dobré, že tomu věřili. Navíc mají v kabině výbornou partu, což je podle mého hrozně důležité u hokeje, a vůbec všech kolektivních sportů. Hodně se to pak projevilo v obrovské bojovnosti, nasazení. Všechna mužstva s námi v celé sezóně měla velké problémy. Zvlášť se mi líbilo, že nám to hodně bruslilo v play off. Nikdy jsme nedali kůži jen tak zadarmo, a z toho jsem měl dobrý pocit. Po odchodu hráčů NHL to třeba mohlo vypadat, že už tak dobře hrát nebudeme, ale kluci byli nastartovaní a na stejné vlně poté pokračovali. Paradoxně se nám začalo dařit i víc, než když tu byly posily ze zámoří. Jsme za to moc rádi, jednu sezónu ale hrajete nahoře a loni jsme třeba hráli play out. Liga je hrozně vyrovnaná.

Zmínil jste, že kluci mají v kabině velmi dobrou partu. Zohledňujete takové věci i při skladbě týmu?
Samozřejmě na to koukám. Jsem ale hlavně rád, že hodně hráčů u nás jsou slávističtí odchovanci, také nám ale vyšly dobře přestupy. Přijde mi, že tu hráči mají dobrý charakter, což je pro mě hrozně důležité. Všichni se o ta místa rvou, i když se nedaří. Vážím si hlavně toho, že když to konkrétním hráčům nejde a mohlo by v jejich případě dojít k nějaké výměně, tak to s některými probíráme. Mně se na nich pak hrozně líbí, že mi řeknou, jak by se o to chtěli poprat a zkoušet to dál, i když se jim nedaří a nehrají. Od minulého ročníku jsme mužstvo moc neměnili a mě těší, že po sezóně, kdy jsme spadli až do play out, předváděli letos hráči takový hokej a fanouškům dělali radost, což je pro nás taky důležité. Celý rok nás hodně podporují a my jsme za ně hrozně rádi.

Tým absolvoval náročnou letní přípravu. Jak nápomocná jim v uplynulé sezóně byla?
Myslím si, že je hodně důležité, jak hráče na počátku základní části nastartujete. Příprava pod vedením Lukáše Stráského byla opravdu jiná. Hráči tak nevěděli, co to s nimi udělá na ledě. Během letního drillu museli makat i v sobotu. Hodně jim to ale pomohlo a vypadá to, že na příští sezónu se znovu budou připravovat ve stejné režii. Lukáš má s kluky dobrý vztah, věří mu. Našel si cestu i ke starším hráčům, pro které je ta příprava těžší.

Hranice mezi úspěchem a neúspěchem je hrozně malá

Jak se na letošní povedené sezóně podepsalo, že jste už od začátku mohl spolupracovat s Ondřejem Weissmannem, vaším dlouholetým trenérským kolegou?
V tomhle bych se chtěl vrátit ještě k minulé sezóně. Když Ondra loni přišel v době, kdy se nám moc nedařilo, moc mi to pomohlo. V té době jsem v tom trošku lítal, opravdu se nám totiž nedařilo, nebylo to ono a já už nevěděl kudy kam. Zavolal jsem mu tehdy a on mi udělal velkou radost, když souhlasil s tím, že do toho se mnou půjde. Začal jsem o jeho příchodu jednat s litvínovským šéfem mládeže, mým kamarádem Kamilem Havelkou. Nechtěl jsem ale do toho Litvínovu moc zasahovat, protože se tam Ondrovi dařilo s juniory. Řekl jsem mu tedy, ať dojíždí, jak mu to bude vyhovovat. On ale do všeho chodí naplno a na Slavii se do toho ponořil. Vrátili jsme to tak do těch starých kolejí, kdy jsme spolu trénovali. Ať je to, jak chce, všech velkých úspěchů, pokud si vezmu například i národní mužstvo, jsem dosáhl společně s Ondrou, což určitě není náhoda. Myslím si, že si vyhovujeme. On mě zná, já jeho. Je sice starší, ale my jsme spolu vyrůstali. Bydlel ve vedlejším domě, tak jsme odmala dělali všechno spolu. Hráli hokej před barákem, fotbal a vůbec dělali všechny kraviny. Také jsme spolu v sezóně 1989/90 hráli v Litvínově. Hodně si rozumíme a můžeme se bavit o všem. Právě hokej hodně probíráme, Ondra má na něj velmi dobrý pohled. Na hráče je dost přísný, což na české hokejisty podle mě platí. Letošní úspěch je také jeho zásluha.

Nemyslíte, že by ho jednou lákal i hlavní trenérský post?
To je otázka spíš na něj. Já tady jsem sice braný jako hlavní trenér, ale Ondru nechávám dělat tréninky a o všem se bavíme společně. Prostor mu dávám obrovský, protože není úplně dobré, když to řeší jen jeden člověk. Dnes jsme na to dva a mně to strašně vyhovuje. Na tom, jak jsme letos hráli, má Ondra také velký podíl.

Před startem ligy jste vynechali European Trophy. Myslíte, že vám to ve finále pomohlo?
Pokud se bavíme o zápasech v té soutěži, jsou kvalitní a mají úroveň, ale když se potřebujete připravit na sezónu... Já jsem zvyklý, že když se připravujeme na další ročník, trénujeme poměrně tvrdě. Když jsme v rámci European Trophy před dvěma lety hráli, nehráli jsme nějaký super prim, byli jsme spíš dole. Současně jsme však trénovali úplně normálně. Myslím, že tehdy nás ten turnaj dostal malinko dolů. Navíc, obecně potřebujete vyhrávat, ale nám se to moc nedařilo a mužstvo to dostávalo dolů.

Čím si vysvětlujete, že v minulé sezóně Slavia hrála s obdobným týmem play out a letos sahala po finále?
Do další sezóny musíme jít s velkou pokorou, protože extraliga je hrozně vyrovnaná. Jeden rok vám to jde, že zápasy uhráváte na 1:1, vyhrajete v prodloužení. Mám dojem, že letos jsme měli asi 13 nebo 14 prodloužení, a my jsme jich 11 vyhráli. Rozhoduje tam určitě štěstí, ale samozřejmě že pokud vyhrajete v prodloužení, resp. v nájezdech tolik utkání, tak to úplně o štěstí nebude... Některé kluby na těchto situacích vydělávají. Ono těch 12, 13 bodů navíc je nakonec opravdu hodně. Prodloužení a nájezdy ale rozhodují hrozné maličkosti. Hranice mezi neúspěchem a úspěchem je vždy hrozně malá. Letos byla naše sezóna úžasná. Kdyby mi někdo před ní řekl, že nebudeme hrát předkolo play off, ale rovnou čtvrtfinále, tak mu nevěřím. Další sezóna bude zase hodně vyrovnaná.

Před startem ligy byla Slavia v roli outsidera. Snažili jste se od podobných prognóz sám sebe, popř. tým izolovat?
Nikdo nám moc nevěřil, ale já to nikdy moc neřešil. Jednou vám naděje nedávají, pak vás zase favorizují. Po základní části jsem si přečetl, že jsme největší favoriti na titul. Snažím se brát média s nadhledem. Rozhoduje momentální forma na ledě. Jak vám vyjdou přesilové hry, jak vám vyjdou oslabení, jak to jde brankářům. Myslím si, že zrovna brankáři letos chytali velice dobře, zároveň mužstvo hrálo výborně. Zvlášť gólmani v hokeji hodně rozhodují. Šlo to jedno s druhým.

Hodně se očekávalo od Jaroslava Kally, kterého mnozí vnímali jako náhradu za Michala Vondrku. Proč myslíte, že mu to na Slavii nevyšlo?
Já jsem Jardu předtím hodně sledoval, a to hrál výborně. Není to jednoduché. Neměli jsme s ním vůbec žádné problémy, on je dobrý kluk, ale zkrátka hokejově mu to nějak nešlo a hodně se trápil. Já už jsem nevěděl, co s ním dělat. Nechával jsme ho hrát s Červenkou a Sobotkou, chtěl jsem mu pomoci, ale prostě mu to nešlo. Důvody nedokážu jmenovat. Pak tedy odešel do Běloruska.

Když se ohlédnete za sezónou, co vám z ní nejvíc utkvělo v paměti?
Jak dobře jsme letos celkově hráli a jak se nám dařilo doma v O2 areně. Když vyhráváte, kór doma, je to vždycky perfektní. Všichni táhli za jeden provaz a vyplatilo se nám to, hráči si to letos užívali. Bylo vidět, že i tréninky je baví.

Expanze KHL českému hokeji neprospěje

Letos se číslo průměrných domácích návštěv vyšplhalo na cca 4800. S jakým počtem byste byl spokojený?
Abych byl spokojený, muselo by chodit sedm tisíc, ale to není jednoduché. Když se podíváte na Prahu, v Holešovicích hrají další dvě mužstva. Získávání fanoušků je starostí marketingu a odvíjí se také od naší dobré hry. Věřím však, že lidi přilákáme. Snažíme se pracovat na našem fanklubu a našich fanoušcích, kterých si nesmírně vážíme. Stáli za námi letos, ale také loni, kdy se nám nedařilo.

Nepřímo jste zmínil Lva Praha v Holešovicích. Co si myslíte o téhle expanzi KHL?
Když je tu jeden klub z Kontinentální ligy, ať se na mě nikdo nezlobí, tak je to k ničemu. Pokud se mluví třeba o italském Milánu, kde by to hokej mohlo zpopularizovat, dobře. Českému hokeji, a hlavně Praze, to však škodí. Já třeba vůbec netuším, co má Lev za fanoušky, to je pro mě docela záhada. Praha vždy měla slávisty, nebo sparťany. Chápal bych, že to jsou třeba známí hokejistů, kamarádi, rodina atd., ale celkově mi to připadá trošičku divné. KHL je samozřejmě braná jako jedna z největších evropských soutěží, ale mně ta záležitost s fanoušky přijde zvláštní.

Mluvilo se také o tom, že po KHL pokukují i zaběhlé kluby v Česku. Myslíte si, že slovenské extralize uškodilo, že z ní odešel Slovan Bratislava?
Přesně tak. Vemte si, jak by vypadalo, kdyby z naší ligy vystoupila Sparta nebo Slavia. Ať je to jak chce, na tyhle dva kluby budou lidi vždy a všude chodit. Přijdou si zanadávat na Pražáky, a tak to zkrátka je, my to bereme. Na Slovensku měli velké derby Slovan - Košice, teď jim to ale vypadlo a nejde vytvořit nějaká náhrada tím způsobem, že se řekne, derby budou Košice od nynějška hrát se Zvolenem nebo Nitrou. Slovan vždy bavil a ať je to, jak chce, lidi na jeho zápasy chodili. Nevím, co odchod Slovanu do budoucna udělá se slovenským hokejem, ale nemyslím si, že mu to prospěje.

Určitě by bylo pěkné, ale nákladné, kdyby se udělala společná liga. Když by přijel Slovan nebo Košice do Česka a české kluby zase na Slovensko, jako to bylo kdysi. Pořád nevím, jaký má vlastně přínos ten Lev. Pro český hokej to není dobře, za tím si budu stát a těžko mě někdo přesvědčí, že je dobře, že tu hraje mužstvo z KHL.

Zpět k extralize, od nástupu Josefa Řezníčka do jejího vedení je patrná velká tendence po různém zlepšovnání - např. v oblasti rozšíření statistik. Jak na ty chystané změny nahlížíte?
Myslím, že Pepa Řezníček do toho vstoupil rázně. Mně se docela i líbí, že se nekompromisně udělují tresty, žádné promíjení po půlce. Řekl bych, že se určité věci pomalinku posouvají, což je jedině dobře. Extralize prospívá, že ji "vzal do ruky" někdo, kdo hokej hrál.

A z pohledu objemu statistik, který je oproti ostatním zahraničním ligám v extralize dost malý...
Stále to chybí, dodnes to není. Snad se to zlepší. Je super, když se podíváte na NHL, kde si hned po zápase můžete prohlédnout Ice Timy hráčů, jak se jim dařilo bodově, kolik trestů dostaly atd. Je to tam přehledné a podle mě bychom v téhle době už měli něco takového v extralize také mít.

V průběhu sezóny přišel do Slavie nový majoritní vlastník. Jak se klub od té doby proměnil a jaké změny probíhají?
Zatím ten proces teprve začíná, hodnotit můžeme za pět, deset let. Na druhou stranu chci říct, že když se nám v minulosti ze sportovního hlediska nedařilo, vždy jsem cítil od bývalých akcionářů důvěru a podporu. Za to bych jim chtěl poděkovat. Jinak, trénovat budeme dá v Edenu, ale spoustu věcí jsme zatím ještě ani neřešili. Chtěli jsme sezónu nechat doběhnout. Různá jednání probíhají současně. O2 arena má hodně akcí a tréninky tam jsou také poměrně drahé, a tak bysme zázemí rádi měli nadále v Edenu, trénuje tu i naše mládež. Ostatně mi ten náš model vyhovuje. Je trochu po vzoru NHL - máte jeden stadión, kde trénujete a zápasy hrajete v takové hale, jako je O2 arena.

Hertl bude slávistou i příští sezónu

Pokud se bavíme o slávistické mládeži, juniorům ani staršímu dorostu se letos příliš nevedlo. Čím si to vysvětlujete, když se právě mladé hráče daří do hlavního týmu dobře zapracovávat?
Já na mladé kluky samozřejmě tlačím, ale chtěl bych říct jednu důležitou věc. Buď budete hrát v mladeži o tituly, a nevytáhnete si mladé hráče do A-mužstva, nebo budete hrát v mládežnicích týmech relativně průměrně, ale zase budete juniory tahat do extraligy. Pro mě jako pro sportovního manažera je důležité, abychom si vychovali hráče do hlavního týmu. To je pro mě mnohem důležitější, než když osmá třída vyhraje mistrovství republiky. Klukům to přeju a je mi jasné, že pro ně jsou takové výhry perfektní, ale to jsou věci, na které za čas každý zapomene. Nikdy se ale nezapomene na to, že se mladí kluci jako Hertl nebo Sobotka prosazovali v hlavním týmu. Pak je také možnost, že mladší hráče posíláte, aby to v mládeži uhráli, když se těm týmům nedaří. Dali jsme tam loni třeba Žejdla, Mavrojanidise a junioři hráli semifinále. Pro Slavii je podstatné, aby hráči rostli pro hlavní tým. Ty děti pak cítí, že by se jednou mohly nahoru dostat. Samozřejmě tu šanci nemůže dostat každý, ale pokud jim to jde, vytáhnu je "nahoru".

Slávistického odchovance Dmitrije Jaškina vytáhlo St. Louis v NHL do prvního týmu. Co vy na to?
Zaznamenal jsem to, ale loni když jsme hráli play out, dohodli jsme se s jeho agentem, že tu bude ještě hrát, ale před touhle sezónou obrátil a že by chtěl Dmitrij odejít do zámoří. Já chci ve Slavii hráče, kteří tu hrát chtějí... Talent to ale samozřejmě je. Já jsem opravdu rád, že za nás teď hraje Tomáš Hertl, kterého jsme vychovávali odmala. Je to obrovský talent a chceme, aby tu dohrál, i kvůli fanouškům, kteří si zaslouží, aby tu ještě byl. Všichni víme, že půjde do NHL a moc mu to přejeme. Ale teď bych o něj opravdu nerad přišel a zatím nepřipadá v úvahu, aby ocházel, má tu ještě smlouvu. Pro jeho rozvoj je to tak lepší. Je to i hráč pro národní mužstvo. Rozebíral jsem s ním, že než půjde do NHL, musí se naučit dobře anglicky. Hokej můžete hrát, jak chcete, ale když se nedomluvíte s trenérem, není to ono.

Myslíte, že jazyková bariéra škodí v Calgary i Romanu Červenkovi, kterému se letos příliš nedaří?
On se to samozřejmě naučí, ale zabere to nějaký čas. Myslím však, že u něj to spíš bylo kvůli tomu dlouhodobému zranění. Pak odjel do zámoří, neměl za sebou žádné tréninky, zápasy. O jazyku je to ale taky. Potřebuje mluvit s trenérem. Když jsem Romana sledoval, s trenérem komunikoval jen přes spoluhráče, což není ono. Když jsem byl v NHL, taky jsem to tak měl, tak vím o čem mluvím. Nemůžete si pak sednout s trenérem a promluvit si, protože mu pořádně nerozumíte. I hráč jako je Roman Červenka, který je jedním z nejlepších evropských hráčů, a vůbec top světových, má tak problémy.

Projde kádr Slavie přes léto nějakou zásadní obměnou?
To zatím nechci řešit, nerad bych to ventiloval ven už teď.

A jaký program hráči budou v následujících měsících mít?
Naše příprava začíná 20. května, od té doby pojedeme pořád. Jen první týden v červenci budou mít hráči volno. Sotva jsme skončili sezónu, takže nedokážu jmenovat ani soupeře pro přátelská utkání před následující sezónou.

Autor David Mičke
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více