Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
25. listopadu 2002

Jak je důležité míti Michala Supa

Po čtyřzápasové “tour“ po stadionech soupeřů nastoupila Slavia konečně doma a nedočkaví diváci v Edenu se mohli těšit na souboj třetího celku se čtvrtým. Nakonec odcházeli spokojeni, viděli kvalitní hokej a hlavně výhru Slavie. Chemiky z Litvínova jako první načal kanonýr posledních dní Michal Sup, poté se po dlouhé době ozvala přesilovková “zbraň“ v podání Jana Hejdy a skóre uzavřel kapitán Josef Beránek. Další nulu vychytal Roman Málek. Nedělní večer v Edenu tak končil za skandovaného potlesku.

Slávisté nastupovali do utkání s Litvínovem po sérii čtyř utkání venku, která se zprvu neukazovala jako moc výhodná. Nakonec byla bilance Slavie více než dobrá – z dvanácti možných bodů jich získala deset! “Samozřejmě doma se hraje každému mužstvu asi nejlíp, ale byla tu prostě taková věc s tím summitem a muselo se jezdit venku. Na druhou stránku se povedlo udělat dost bodů, takže to nakonec bylo dobrý,“ hodnotil neobvyklou sérii kapitán Josef Beránek, jenž je na podobné věci zvyklý ze zámořské NHL. O Slavii se v letošní sezóně tvrdí, že jí spíše vyhovuje hrát venku, kde se tolik nemusí tlačit dopředu. Naproti tomu v domácím prostředí má někdy k útočné hře málo prostoru, soupeři jezdí do Edenu spíše bránit. “Ono je to takové oboustranné, někdy je lepší hrát venku, záleží také podle soupeře,“ říká Beránek. “Já si myslím, že se nám hraje venku líp, i když teď se nám doma povedlo vyhrát,“ doplňuje ho Roman Málek.

Do Edenu přijel soupeř ze severu Čech, který má ve svém středu spoustu bývalých slávistů, třeba loňskou sezónu za Slavii ještě hráli Klobouček, Hübl a Alinč, pohyb hráčů i trenérů je však i na druhou stranu. Vzájemné zápasy jsou tak možná pro některé aktéry o něco pikantnější. Odchovancem Litvínova je nynější útočník Slavie Josef Beránek, ale nějakou větší motivaci popírá. “Já myslím, že v tomhle směru ani moc ne. Tam spíš šlo o to, že je Litvínov těsně za námi v tabulce a rozhoduje tam pár bodů. Šlo o to se od nich odtrhnout.“ Trošku větší dávku prestižnosti souboji přisuzuje obránce Jan Hejda. “Tak s Litvínovem je to vždy o něco vypjatější, tím že naši trenéři jsou z Litvínova a u nich je zase spousta hráčů co hrála tady. Možná, že to bereme tak trochu jako utkání se Spartou.“

Skóre utkání otevřel v přesilové hře znovuzrozený kanonýr Michal Sup. Levé křídlo první slávistické řady má v posledních dnech skvělou formu, od derby se Spartou se v sedmi utkáních trefil sedmkrát a naprázdno vyšel jen v Českých Budějovicích. Své střelecké úspěchy však hodnotí skromně, jak je mu vlastní. “Já si myslím, že se daří celé lajně a že si vyjdeme vstříc. Jsou tam rychlé přihrávky, je tam bojovnost od všech třech lidí a to je znát.“ Jeho doslova gólová exploze začala v Liberci, kde vstřelil svojí první branku. Byl to první zápas po "velké" výměně s Plzní. Dělník ledu, který odvede na ledě spoustu neviditelné černé práce, se přesunul do první řady k Dudovi s Beránkem a rázem vytvořili údernou jednotku. Dostává se opět na hokejové výsluní, v posledních letech moc branek nenastřílel, působil spíše ve třetí řadě a byl převážně využíván na defenzivní práci. “Je to tak, měl jsem více defenzivních úkolů, hráli jsme více zezadu. Ale neřekl bych, že by to bylo jen tím, letos se mi prostě začalo dařit.“ A dává tak vzpomenout na “bohaté“ časy po boku Vladimíra Růžičky, kdy v sezóně 1998/99 vstřelil 26 branek. Teď se mu daří po boku Josefa Beránka. “Každá sezóna je jiná, hráč jsou jiní, takže bych to vůbec nechtěl srovnávat.“ S příchodem Radka Dudy a Aleše Krátošky se začalo Slavii dařit, v deseti utkáních získala vždy alespoň po bodu a už třináct utkání v řadě drží sérii neporazitelnosti v normální hrací době. K události den po jednom z nepovedených utkáních s Vítkovicemi (remíza 0:0) se vrací i slávistický kapitán:“Přišel Radek Duda, který už vlastně loni v Plzni ukazoval, že bude v lize patřit k těm hráčům, kteří jsou schopni rozhodnout zápas a dokážou na sebe vzít břemeno zodpovědnosti. A od té doby co sem přišel, tak se dá říct, že to co se od něj očekávalo, tak ten mančaft zvednul a hraje výborně. Ta výměna jak je vidět prospěla, ale na druhou stranu musel každý začít dělat svou práci. Hlavní je, že se začalo dařit všem, vše začíná už od brankáře. Záleží na celém týmu a ne jen na dvou hráčích“ Vzápětí však neopomene přidat slova chvály na adresu opodál stojícího Michala Supa, když má říct důvody skvělé formy Růžičkovy armády. “No Michal Sup střílí góly, on je teď na Slavii nejlepší a kdybychom ho neměli, tak nevím :-).“ V Edenu jak vidět panuje nyní uvolněná nálada, po nepříliš přesvědčivém začátku Slavia “jede”. “Určitě jsme spokojeni, musíme v tom pokračovat dál,“ přeje si populární “Míša Míša Míša Sup“.

Na Litvínov budou mít letos slávisté zatím jen samé dobré vzpomínky, právě na severu Čech započali svou třináctizápasovou jízdu bez porážky v normální hrací době. “Tak tohle jsme ani nevnímali, musím to zaklepat, daří se nám, zatím nám to tam padá a jde nám to. Musíme toho využít a hrát takhle co nejdéle, abychom získali co nejvíce bodů. Tabulka je totiž strašně vyrovnaná, stačí třikrát vyhrát nebo prohrát a je to hned zpřeházené,“ říká fantom slávistického brankoviště, Roman Málek. K úspěšné sérii přispívá velkou měrou, v polovině soutěže už má na svém kontě šest vychytaných shutoutů. Na druhou stranu je to docela drahá záležitost, často přispívá do společné pokladny. “Tak určitě mě to něco stojí, ale zatím si nezoufám :-),“ udržuje si dobrou náladu, kterou mu jen trochu pokazil minulou neděli v Plzni jediným gólem dvanáct vteřin před koncem Viktor Ujčík. “Určitě mě to tam trochu štvalo, ale pak když druhý den člověk vstane a vzpomene si, že se vyhrálo, tak se jde na trénink hned lépe.“ Pohodu mu také trošku narušily zdravotní potíže, které ho teď postihly v pátek a kvůli nimž nedochytal utkání v Karlových Varech. “V pátek na mě přišla nějaká viróza, vše mě bolelo a nebylo mi dobře. Včera jsem celý den ležel, tak jsem se z toho snad trošku dostal a dneska už to bylo dobrý,“ rozhnání obavy slávistických fanoušků o jeho zdravotní stav.

Nejméně inkasovaných branek v extralize – tím se může pyšnit současná Slavia. Na tom má zásluhu kromě Romana Málka i jeden z beků, Jan Hejda. “Hokej už není rozdělený a nehraje se na útok a obranu, jak je vidět, útočníci se vrací, obránci zas útočí. My jsme se to snažili propracovat aby to fungovalo a zatím to vychází,“ přenáší chválu obrany na celý tým. Radost měl také z gólu, který ve druhé třetině vstřelil. Prosadil se z pro něho typické pozice v přesilovce, kdy rozráží prostor před soupeřovou branku. Z podobných situacích dal takhle loni v základní části devět branek, letos to byla zatím jeho druhá. “Já mám za úkol chodit před bránu, letos mi to tam bohužel moc nepadalo a tak jsem také na chvíli z přesilovek vypadl. Jsem rád, že jsme se tam vrátil a podařilo se mi dát gól,“ říká důrazný obránce.

Domácího ledu v Edenu si však slávisté moc neužijí, odehráli zapas s Litvínovem a už je zase čeká celý příští týden jen na kluzištích soupeřů. V úterý je čeká ostrý test, své kvality budou porovnávat proti jasnému lídru tabulky, Pardubicím. Duel prvního celku se třetím už sám o sobě zaručuje zajímavou podívanou, po loňském vzájemném čtvrtfinále však zápasy Slavie a “Perníkářů“ dostávají ještě větší grády. “Asi to bude vypjaté, Pardubice už udělali spoustu bodů a vlastně pořád vyhrávají. Letos jsou ale všichni soupeři těžký a je to všechno hrozně vyrovnané. Připravíme se na to jako na každý jiný zápas,“ neláme si příliš hlavu ze šlágru odloženého 19. kola Jan Hejda. A s jakým cílem pojedou slávisté do pardubické Arény? “Určitě očekáváme tři body :-),“ nezapře dobrou náladu Michal Sup a tak trochu hází Pardubicím rukavici. Na východě Čech patří publikum k jedné z diváckých bašt hokeje, v pátek proti Spartě bylo vyprodáno. “Přijde hodně lidí, lepší soupeři vždycky přitáhnou více diváků :-),“ těší se na atraktivní duel slávistická osmička, která určitě doufá, že i v Pardubicích rozšíří svojí prozatímní osmigólovou bilanci.
Kdo budete moci, tak si určitě nenechte úterní mač ujít a podpořte své slávisty v pardubickém kotli. Fanklub HC Slavia Praha pořádá na utkání výjezd.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více